Monday, September 21, 2009

Läksykerho alkoiTämä on se koulu missä käyn pitämässä läksykerhoa maahanmuuttajien lapsille. Menin vapaaehtoiseksi Punaisen Ristin LäksyHelppiin. Minä ja toinen vetäjä, joka sattuu hänkin olemaan koulutusalan ihmisiä, saimme ohjattavaksemme kuuden hengen ryhmän. Kivoja 7-luokkalaisia; kaksi thaimaalaista, tyttö ja poika, gambialainen tyttö, tsetsenilainen poika, ranskalainen tyttö. Venäläistä tyttöä emme vielä tavanneet. Hän oli poissa.

Samana päivänä oli englannin sanakoe joten kaikki olivat motivoituneita pänttäämään siihen. Teetin harjoituksen jossa minä luin sana kerrallaan suomeksi ja ryhmä luki saman englanniksi. Sitten jatkoin sanomalla aina englanniksi ja he sanoivat suomeksi. Heistä jotkut ovat vasta toista vuotta Suomessa mutta lukevat hyvin. Tämä on helppo kieli siinä mielessä.

Virittelimme keskusteluakin suomeksi. Kyselimme oppilaiden taustoja, mistä maista ja kaupungeista he ovat. Kysyimme mitä oli ollut ruokana. Tuli hauskat sekaannukset kalasta ja kanasta, minkä lisäksi gambialainen tyttö heitti sekaan sanan "lehmä". Kysyin oliko ruokana "muuuu" vai "pot pot". Vastauksena pot pot ja naurua.

Biologian läksyjä emme ehtineet katsoa. Niissä oli aiheena rapu. Tunti meni nopeasti. Maltan tuskin odottaa seuraavaa.

This is the school where I and another voluntary worker help immigrant children with their homework once a week. The group consists of half a dozen 13 to 14 year-olds. Very nice kids. We started last week. We helped them with their English homework and had a nice conversation in Finnish. They told us about their background, what countries and cities they are from. Some of them have only been in Finland for a bit over a year.

It was great fun. I look forward to our next session. This is a Red Cross project.


12 comments:

 1. Hi
  Happy you, Rita! You may meet and teach those little, new citizen of our country.

  ReplyDelete
 2. how are you doing? is it still quite warm where you are?

  I enjoyed your apple-pics!

  I understand re the chain saw...
  usually you do need to put enough butter into the pastry in order to make it softer, but that does also mean more calories... so the trick is to find the ballance between butter and water in the dough... too much water makes it hard.
  eggs do make cake softer as well but you hardly ever use these in a pie...

  have a look at my anders-wohnen blog, there's an award for you!

  ReplyDelete
 3. Miten mielenkiintoista opetustyötä sinulla tämä vapaaehtoinen. Niin kansainvälistä. Saat sieltä varmaankin ihania pikku ystäviä.

  ReplyDelete
 4. Tosi hienoa,että teet tuollaista Rita:-) Kuinka usein läksykerho on? Minkä ikäisiä lapsia? Kivan näköinen tuo koulurakennus!

  ReplyDelete
 5. YAELIAN: Lue englanninkielinen tekstini niin saat vastaukset :)

  THANK YOU ALL FOR YOUR COMMENTS!

  ReplyDelete
 6. Täytyypä ehdottaa Vaasan isille ja äideille, siis koulutoimen, että täälläkin olisi tuollainen kerho.

  Tuntuu siltä että sitä tarvitaan. Asun aivan kolmen koulun vieressä ja ulkomaalaisia on todella paljon.

  Olen opettanut joskus työkkärissä aikuisia maahanmuuttajia. Käsityksekseni jäi, että monet naiset olivat jääneet kotiin lasten kanssa, eivätkä päässeet opiskelemaan.

  Sen tiedän että monella kielellä lapsille annetaan kyllä kotikielen opetusta täälläkin.Mutta se kuuluu siis normaaliin kouluun.

  ReplyDelete
 7. Lasten kanssa on mukava touhuta. He ovat niin avoimen vastaanottavaisia.

  ReplyDelete
 8. Tosi ihana juttu, että osallistut vapaaehtoistyöhön ja maahanmuuttajien kanssa!

  ReplyDelete
 9. Tosi kivan tuntuinen homma. Olisipa täälläkin enemmän maahanmuuttajia.

  ReplyDelete
 10. glad you liked the award! look at anders kochen and you will find amnother one - if you like to have it!
  otherwise just go for the country fair and the tarte flambée recipe!

  enjoy!

  ReplyDelete
 11. Kiva kuulla, ettà viihdyit làksykerhon vetàjànà. Onko teille ohjeistettu ettà suomi pitàisi olla kerhon kieli vai onko se kenties ainut teidàn "yhteinen" kieli? Todella hienoa, ettà jaksat tuotakin vapaaehtoistyòtà tehdà kaiken muun tyòsi ja harrastusten ohella :D

  ReplyDelete
 12. Joo, suomi on kielenä, ja pointti on se että oppilaita autetaan lukemaan läksyjä koska he osaavat suomea vielä kovin vajavaisesti. Minulle tämä on harrastus ja virkistys :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.