Friday, April 09, 2010

Sanojen taivutteluaTreenasin läksykerholaisteni kanssa eilen suomen kielen sijamuotoja. Essiivi, genetiivi, illatiivi, elatiivi... eikun miten ne menivätkään? Olin kyhännyt tietokisaa varten pelilaudan ja otin mukaan sopivia hahmoja joita liikuttelemalla pääsi etenemään aina kun osasi pistää pyydetyt jutut sopivaan sijamuotoon. Hyvin osasivat, varsinkin kun ottaa huomioon että näistä 7-luokkalaisista jotkut ovat olleet Suomessa vain pari kolme vuotta. Kanssaohjaajani Kristian ja minä luimme vuorotellen suomen kirjan lauseita ja opettajan meille antamia läksytehtäviä joiden sanoja oppilaat saivat muuttaa, tai joissakin tapauksissa pyydettiin nimeämään sijamuoto. Mikä tässä on sana "mukavan":

"Luokkamme on MUKAVAN monikulttuurinen." - Onko se genetiivi? En tiedä.

Yesterday I helped my homework club 7th graders with Finnish grammar. I had made a board game for that. The Finnish language has 15 cases, singular and plural, so the immigrant youngsters didn't have all the answers, but they did very well.

That was yesterday. Today I did something similar with my groups of adults who are studying Italian. They had to make sentences like: "Grazie per il messaggio. Grazie per i messaggi. Questa sedia è comoda. Questi stivali non sono comodi." Hah hah. I told them about my "other foreign students" who struggle with their Finnish and we all agreed Italian was much much more simple.

Tänään pidin italian tunteja aikuisopiskelijolleni autofirmassa. He taivuttelivat kieli keskellä suuta yksiköitä ja monikoita, mikä tietenkin on vielä hidasta puuhaa. Kerroin läksykerholaisistani jotka ovat myöskin minun ulkomaalaisopiskelijoita... suomalaisethan ovat italian tunneilla ulkomaalaisia, hehee. Kaikki olimme sitä mieltä että italia on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin suomi, mitä tulee kielioppitaivutuksiin. Erinomaisesti meni läksykerhossa ja samaten italian ryhmissä.4 comments:

 1. Hienon jutun olit keksinyt oppilaillesi tietokisaan:-)Taitavat olla juuri ne sijamuodot,jotka ovat niin vaikeita ulkomaalaisille.

  ReplyDelete
 2. Kyllä tuo MUKAVAN-sanan genetiivi on, genetiivinnäköisillä sanoillahan on muitakin tehtäviä suomen kielessä kuin ilmaista omistajaa.
  Tosi mielenkiintoista tuo ulkomaalaisten lasten kanssa työskentely.

  ReplyDelete
 3. se dicono che l'italiano è facile...
  poveri finnici!

  ReplyDelete
 4. Good job Rita!
  Salam after a long time ;)
  omidvaram haletoon khoob bashe. (I hope you are fine;)

  Sarah

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.