Wednesday, November 19, 2014

Ylös, alas, up and down


Uusi jännä ura urkeni minulle suomen opetuksesta ulkomaalaisille. Katselen ja kuulostelen omaa äidinkieltäni kuin salapoliisi kun yritän avata systeemiä itselleni ja oppilailleni. MISSÄ?  ja MINNE ? on nyt miettimisen kohteena. Erilainen logiikka kuin esimerkiksi englannin kielessä. I'M UP. I'M GOING UP. OLEN YLHÄÄLLÄ. MENEN YLÖS. (Olen kiinnittänyt kuviin liimalappuja ajattelun avuksi.)


Tänään nousi ilo huippuunsa tunnilla kun keksin opettaa sanat VASEN ja OIKEA luonnonmenetelmällä.  Kerroin että blondit ajavat Volvoa koska ohjauspyörässä lukee V O L V O , mistä voi muistaa että V on VASEN ja O on OIKEA.

8 comments:

 1. Tiedätkö mitä, Aikoinaan, kun minäkin olin emigrantti Kanadassa, opettelin englantia aivan ummikkona, kuten Sinun oppilaasi nyt. Opetus oli tehokasta kaikenlaisten luonnonmenetelmien avulla. JA OPITTIIN! Pari ensimmäistä kuukautta ihmettelin silmät pyöreinä - kunnes eräänä päivänä tajusin ymmärtäväni opettajaa. Siitä se alkoi.-- Menestystä toivotan.

  ReplyDelete
 2. Kyllä vaan on suomenkielen opiskelijoilla kiva ope!

  ReplyDelete
 3. Kiva duuni :) Olen yhden kevään ollut suomenkielen peruskurssilla opettajana ja sillä oli 11 eri kansalaisuutta. Osa oli aivan ummikkoja. Kaikki keinot käytössä: kuvat, kirjoittaminen, tietokoneet jne. kävimme paljon tutustumiskohteissa.

  ReplyDelete
 4. Hih, melkein kuin tyttäreni autokoulussa vilkkuvivun kanssa,ylös vai alas, oikean muistaa siitä kun se ranskaksi on oo (haut) ;D

  ReplyDelete
 5. Oletpa ihailtavan innostunut ja antaumuksella työssäsi. Onni olla oppilaasi!

  ReplyDelete
 6. Kyllimarjaana: Vautsi, sinulla on hieno tausta ja tarina englantiisi ! Kiva kun kerroit :)

  Jael: Hih, kiitos sanoistasi :)

  Mai: Kiinnostavaa ! Toivottavasti kuulen joskus lisääkin noista kokemuksistasi.

  Sirokko: Hyvä muistikikka :D

  Inna: Kaunis kiitos tuosta lausunnosta :)

  KIITOS KAIKISTA IHANISTA KOMMENTEISTA !

  ReplyDelete
 7. Ahaa... se on siksi volvo :) Tuo rappukuva on hassu: mies kävelee portaita ylös, mutta menee kuvassa alas. Peikon perspektiivi voi kyllä olla mutkallaan :)

  ReplyDelete
 8. Totta puhuu Peikkosemme. Tarkka silmä on hänellä.

  Suomen kieli sanoo "Kävelemme ylös rappusia" ja vaihtoehtoisesti "Kävelemme rappusia ylös". Siinäkin tarjotaan kaksi eri "perspektiiviä" kieleen.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.