Thursday, September 03, 2015

Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina


Teos: Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina
Tekijät: Sinikka ja Tiina Nopola
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Tammi (2015)
Sivuja: 75

Lisätietoja ja näyte äänikirjasta: #kirjassa.

Tilattavissa esimerkiksi: Adlibriksesta.


Pääsin tunnelmaan heti kun näin kansikuvan ja kirjan nimen. Laatu on taattu ja tiedetty jo ennen kuin avaamme kirjan. Nopoloitten käsis ja Savolaisen piirrokset. Kansikuvassa suosikkivuodenaikani syksy, lempipuuni kuusi, entuudestaan tutut tyttöset ja aiheena runoilu, mistä minulla mieluisa muistikuva blogimaailman harrastelijoille tarkoitetusta Runotorstaista. Se oli hauskaa aikaa. Kaikki runot hyväksyttiin mukaan. Ei tarvinnut omata erityistaitoja eikä koulutusta. Osallistuttiin runoilun riemusta ja kehuttiin kaikkien runot. 


Kansikuvan iso kantarelli sai hymyn huulille ja tarinan alkaessa. Nähdessäni äidin istumassa pöydän ääressä ja huomatessani mitä hänellä oli jaloissaan - crocksithan ne siinä - aloin jo hihittää ääneen. Hihittelyn ja hekottelun keskeytti vauhdikkaan juonen käänteissä milloin pieni kauhistus kun henkeä pidättäen odotin mitä sisarkateus teettää, milloin myötätunnon ailahdus vuoroin kiusattua, vuoroin kiusaajaa kohtaan tai lyhyt pohdinta lastenkasvatukseen liittyen. Vilttitossuressu käy läpi melkoisen tunneskaalan 75 sivun aikana. Tämä on kasvutarina. 

Kuvitusta ihailin ja tutkailin erikseen nauttien. Luin kirjan ekan kerran heinäkuussa, ja nyt uudelleen muutama päivä sitten. 


Veikeä talo, hauskan korkea ja aumakattoinen. Viihtyisä piha, keinu, kasvihuone ja komposti. Ekohenkisyyttä. Kodikasta ja kivaa. 


Lastenkirjojen kuvittajilla riittää rekvisiittaa. Meille kaikille tuttuja tavaroita on ripoteltu lattioille ja pöydille, pihapoluille ja kirjahyllyihin. Vinkeitä yksityiskohtia, joita on mukava katsella lasten kanssa. 


Juonen kuvauksen voitte lukea noista alussa antamistani linkeistä. Lyhyesti kerrottuna tytöt osallistuvat runokilpailuun, jonka aiheena on luonto. Luvassa on huipennus; palkintojuhla. Siellä kuuluisa lausuja Mielikki Arhippa lukee voittaneen runon. 

Jännitystä, odottelua, sabotaasia... monenlaisia tunnelmia ja tapahtumia käydään läpi ennen kuin tullaan taka-aukeaman hurmaavaan maisemaan. Olen lapsesta asti rakastanut lastenkirjojen alku- ja loppuaukeaman kuvien katselua. Mielikki Arhippainen on mainio nimi leidille, ja muita verrattomia nimiä kirjan huumorityypeille ovat konstaapelit Rillirousku (hehe, kuulostaa sieneltä)ja Isonapa sekä Alibullenin neidit Halise ja Helga. 


Tässä kuva WSOY:n ja Tammen Kirjallisesta kesäpäivästä 3.6.2015, jonne sain kutsun blogimedian edustajana. Postaukseni TÄÄLLÄ. Se oli Tiedotustilaisuus, jossa juhlistettiin uusia lasten- ja nuortenkirjoja niiden julkaisemisen kynnyksellä.


Kustantaja Saara Tiuraniemi (oikealla) esitteli Sinikka Nopolan, joka kertoili tästä puheena olevasta sienirunokirjasta ja uusimmasta Risto Räppääjästä (Yöhaukka). Nopoloitten ja heidän kuvittajiensa kirjat ovat saavuttaneet maailmanmainetta. Niitä on käännetty muun muassa englanniksi (Hayflower and Quiltshoe) ja niistä on tehty elokuvia ja teatteria.

Tunnistin kirjailijan heti, koska olen ollut kerran aikaisemminkin Nopoloitten kirjojen julkaisutilaisuudessa ja olen blogissani teoksista ja juhlista postaillut. Sydän ihan sykähti kun kuuluisa kirjailija tunnisti minut! Me blogistitkin olemme nykyään mediaa.  

11 comments:

 1. Oi oi oi... Rakastan lastenkirjoja joissa sekä tekstiin että kuvitukseen on kiinnitetty huomiota, ja tässä kirjassa on tosiaan ihana kuvitus. Ihailtavaa ja oivallettavaa riittää aikuisellekin.
  Pitäisiköhän joskus lukea kirja, jotta ymmärtäisi miksi ihmeessä äiti kurtisti kulmiaan, kun tytöt juoksivat ulkona? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taitavasti ja huolella toteutettu kirja.

   Äiti kurtistaa kulmiaan kun epäilee että Vilttitossu on taas kiusannut siskoaan, koska tämä ajaa häntä takaa. Sitten äiti huomaa sanomalehdestä ilmoituksen runokilpailusta ja ehdottaa tytyöille runoilua jotta heidän välilleen syntyisi sopua.

   Delete
 2. Eipä ole lähipiirissä yhtään sopivan ikäistä lasta, jolle tämän kirjan ostaisi. Tykkään Nopolan kepeistä aikuisten kirjoistakin :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, aikuisten kirjojakin on. He ovat oikeita monitaitureita.

   Delete
 3. Vaikuttaapa hyvältä :))!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikö vaikutakin ! Kirja pitää sisällään kaikenlaista kivaa - mehevistä täytekakuistakin kerrotaan niin että vesi tulee kielelle :)

   Delete
 4. Nämä kirjat ovat superihania :) Kuvitus on todella hauska :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat ! Ja on :) Olen antanut jouluna ja syntymäpäivinä lapsikavereille.

   Delete
 5. Savolaisen kuvitus on kyllä hienoa. Tarinassa ja kuvissa on varmasti paljon lapsille ja aikuisillekin tuttuja asioita, jotka tuovat kirjan lähelle lukijaansa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo oli ihanasti sanottu ! Se on juuri noin :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.