Wednesday, November 23, 2016

Appelsiinipuu ja mandariineja


Ystäväni Mirjamin appelsiinit olivat taas kasvaneet kun kävin marraskuun alussa.


Puu on lahjaksi saatu, kukkakaupasta ostettu.


 Yksi hedelmistä näytti jo "oikealta" appelsiinilta, oranssi pinta, ja muita isompi.
Oikeitahan ne kaikki tosin ovat.


Onko tämä nyt sitä ilmastonmuutosta jos Suomessakin kasvatetaan apsuja?
Juuri katsoin kaihoisasti kun australialaisessa TV-sarjassa 
tuosta vaan poimittiin sitruunoita puusta talon vieressä.
("Kotiin takaisin", aloin katsoa kautta 2, eka kausi näkemättä.)






 Askartelulehdessä on hauska idea tehdä mandariinista kelluva kynttilälyhty.
Kokeilin, mutta en saa tähän nyt enempää kuvia laitetuksi.
Systeemissä on jotain vikaa. Bloggeria on taas uudistettu.
En tiedä miten saan tiedon uusista kommenteista,
mutta ehkä se selviää...

Mitähän eroa on mandariineilla, satsumilla ja klementiineillä?
Onko käsitystä?
Ainakin klementiinit ovat makeampia ja maksavat enemmän.
Mandariinien ja satsumien eroa en tiedä senkään vertaa.


22 comments:

  1. Kylläpä hyvin sun appelsiinipuu on päässyt kasvamaan ja vielä oikein tuottaakin hedelmää! Muistan joskus yrittäneeni kasvattaa appelsiinipuuta siemenestä, mutta hedelmiä en saanut koskaan sitä tuottamaan.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista. Jännäsin löydänkö kommentit kun Blogger on taas uudistunut.
      Löytyi, vaikkakin mutkan takaa ! Kiitos ja kunnia :)

      Tuo on erään ystäväni appelsiinipuu. Minäkin olen kauan sitten kasvattanut
      appelsiinin tainta siemenestä ruukussa, mutta eihän se siitä pitkälle edistynyt :)

      Delete
  2. Onpas erikoista, että noin runsaasti tekee hedelmiä. Itsellänikin menee satsumat, klementiinit ja mandariinit sekaisin, joissan on siemeniä, toisessa ei, kun vaan muistaisi missä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aikaisemmalla käynnillä näin myös appelsiinin kukkia, ihanasti tuoksuvia.
      Juu, siemeniä emme halua :)

      Delete
  3. Mikä ihana, ällistyttävä näky! :)
    Ystäväsi on aikamoinen viherpeukalo.

    "Klementiini on mandariinin ja pomeranssin risteytys, jonka algerialainen pappi Pierre Clementin kehitti vuonna 1902. Satsuma taas on mandariinin ja klementiinin välimuoto, joka on alunperin kotoisin Japanista Kiushun saarelta."
    Siemenet ovat yksi juttu, toinen tärkeä on että minusta esimerkiksi klementiineissä on maukkaita lajikkeita ja kitkeriä... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos tietoiskusta, Sara ! Aina herää kuitenkin uusia kysymyksiä, kuten:
      Mikä on pomeranssi? :) Mielenkiintoista miten monet henkilöt historiassa
      ovat antaneet oman nimensä luomukselleen. En nyt muista tuon klementiinin
      lisäksi kuin laboratorioista Bunsen-lampun (Robert Bunsen).

      En tiedä miten iso tuo kasvi oli kun se ostettiin kukkakaupasta, mutta otaksun
      että se oli jo esikasvatettu kasvihuoneessa kohtalaisen tukevaksi. Ystävälläni
      on kyllä viherpeukalo. Hänellä oli oma piha ennen kuin muutti kerrostaloon.
      Ei tuota kasvia varmaan poropeukalolla pidettäisi hengissä :D

      Delete
    2. Omia suosikkejani tieteen historiaan jääneissä nimissä on galvaaninen, koska Galvani oli myös vihkipappimme sukunimi. Italiassa oli muutenkin makeaa asua, kun naapureina asuivat mm. Fellini, Fermi ja Ferrari. :)

      Delete
    3. Fantastiset nimiesimerkit :) Erään ystäväni sukunimi on Fucile.
      Ei ihan samaa sarjaa kuin Felliini, mutta huvittava :) Hih.
      Mahtaako sinulla olla italialainen puoliso?

      Buona serata. A domani !

      Delete
    4. Fucile olisi hyvä myös. Sisiliasta, Campaniasta vai Calabriasta?

      Tottakai. Italialaiset puolisot ovat ihan parhaita. ;)

      Delete
    5. Auguri. Complimenti :) Fucile-ystäväni on Roomasta mutta isänsä
      taitaa olla Sisiliasta.

      Delete
  4. Vau! Tuollainenhan voisi olla kiva! :D
    Argg, en yhtään pidä Bloggerin muutoksista; tuntuu paljon sekavammalta. Kai nuihin muutoksiin pian tottuu. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voitaisiinkin pistää appelsiinin siemen itämään ja katsoa tuleeko tuloksia
      ja miten monessa vuodessa :)

      Blogger on nyt kyllä tehnyt elämämme hankalammaksi. Joutuu klikkailemaan
      useita kertoja ennen kuin pääsee kommenttejaan katsomaan. Varmaankin
      totumme, mutta järki pistää vastaan kun aikaisempi systeemi on suorempi
      ja helpompi.

      Delete
  5. Täälläkin hedelmäviljelmillä alkavat mehukkaat klementiinit, appelsiinit ja kiivit kypsyä.
    Minäkin seuraan mainitsemaasi aussisarjaa ja muistelen Australian kevättä, sen upeita sinisen sävyissä kukkivia jakarandapuita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet siis ollut Australiassakin ! Jakarandapuu - se on varmaan ihana :)
      Minut valtaa Australian kaipuu, vaikka en ole koskaan edes ollut siellä :D

      Delete
  6. Ihanan näköinen tuo appelsiinipuu!

    On se Australiassa hienoa, kun ruoka melkein tippuu puista syliin :D Kotiin takaisin on loistava sarja, katselen myös sitä! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olipa hauskasti sanottu :D

      Olen nähnyt vasta yhden jakson. Vaikea tietää kuka on kuka,
      mutta se alkaa takuulla selvitä tokassa jaksossa.

      Delete
  7. Hieno appelsiinipuu,ovatkohan nuo hedelmätkin maukkaita vai vain kauniita? Mandariineistä ym, on niin monta eri lajiketta olemassa;klementiinit yleensä ovat siemenettömiä ,mutta mandariineistä on kehitetty niin monia eri lajikkeita,ja jokaisella oma nimensä.Täällä appelsiinit ja muut sitrukset ovat nyt alkaneet saada väriä;muutama viikko sitten poimin verigreipin yhdestä puusta,ja se oli paljon parempi kuin kaupan greippi.
    P.S. Vastasin siihen mansikkakysymykseen,viimeisessä postauksessani,anteeksi viive...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minun pitääkin kysyä Mirkulta millaisia pikku apsut ovat syödä.

      Verigreipinkin olet poiminut; miten ihmeellistä !

      Ai kiitos, tulen lukemaan mansikkatietoutta :)

      Delete
  8. Pomeransseja olen saanut saman kadun naapurin kautta;hapan mehu,siitä käytetään kuori ja mehu.Kuorta olen kuivattanut ja jauhanut mausteeksi,mehua olen käyttänyt salaatin vinaigretessä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt kun mainitset, muistan kuulleeni pomeranssinkuoresta.
      Tähän postaukseenhan tulee aivan upeita kommentteja,
      jotka saavat ajatustoiminnan ja mielikuvituksen liikkeelle :)

      Delete
  9. Onpas ihmeen hedelmällinen appelsiinipuu ruukussa kasvatetuksi! Mahtaakohan tulla hyviä apsuja.
    Lähdenkin tästä justiinsa puristamaan mandariinimehua. Valitettavasti meillä ei ole klementiinipuuta, tykkäisin niistä enemmän, eikä niissä ole siemeniäkään riesana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos sitruksenraikkaasta kommentista :) Nyt minulla pyörii mielessä
      mandariinipuut ja klementiinipuut ja halu poimia appelsiineja suoraan
      puusta eikä City Marketin laareista.

      Delete

Kommentit ovat tervetulleita. Pyrin vastaamaan kaikkiin.

Julkaisen heti kun ehdin. Iltaisin en tavallisesti ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.

Sana on vapaa, hyvät blogikaverit :)