Monday, November 07, 2016

Sophie Hannah, Suljettu arkku


Teos: Suljettu arkku
Kirjailija: Sophie Hannah
Kääntäjä: Terhi Vartia
Kustantaja: WSOY (2016)
Sivuja: 321

Agatha Christien hengessä kirjoitettu ( jo toinen ) Hercule Poirot-murhamysteeri. Tarinan kertojaksi on valittu rikosetsivä Edward Catchpool Lontoon Scotland Yardista ja Poirotin fanit pääsevät nauttimaan myös mestarisalapoliisin seurasta. 

"Poirot liikahteli levottomana vieressäni oikoen jatkuvasti vaatteitaan ja viiksiään. Aina kun auto ajoi jonkun töyssyn yli, hän suori viiksikarvojaan, joista yksikään ei ollut edes värähtänyt." (sivu 201)

Eletään vuotta 1920. Lastenkirjailija Athelinda Playford kutsuu Poirotin ja Catchpoolin kartanoonsa Irlantiin. Hän ilmoittaa illalliskutsuilla uudesta testamentistaan, saaden aikaan melkoista hämmennystä. Pian tapahtuu murha. Siinä alkuasetelma. 

Juonikuvausta täällä: ADLIBRIS.

Englanniksi: ClOSED CASKET.

Mielestäni kirjan paras jännite syntyy murhatun henkilön eriskummallisesta, vähä vähältä raottuvasta psykologisesta profiilista sekä ihmisistä hänen vaikutuspiirissään. Lukijan mieltä askarruttaa järjenvastaisuus, johon törmätään muutamassa kohdassa. Poirotin harmaat aivosolut ratkovat arvoitukset lopulta ja Agatha Christien romaaneihin tottuneet lukijat palkitaan odotetulla pitkällä loppuselvittelyllä kun Poirot kutsuu asianosaiset koolle ja  järjestelmällisesti paljastaa kuka, mitä, missä ja miksi. Sitä on edeltänyt  kiduttava odottaminen ja ihmettely ja ankara aivotyö, sekä tarinan henkilöitten keskuudessa että romaanin lukijassa.

Lukuprosessista muodostui pitkä ja hidas:

Odotin kirjaa tulevaksi kotiin postin kantamana ja satuin juuri vilkaisemaan keittiön ikkkunasta kun postinkantaja saapui postilaatikollemme. Melkein taputin käsiä yhteen innosta päästä lukemaan Poirotin murhatutkimuksia. Vaan miten kävikään? Paketti ei mahtunut laatikkoon ja posti hurautti tiehensä. Arvatkaa harmittiko? 

Kun vihdoin pääsin aloittamaan, aikaa tuhlaantui siihen että vertailin mielessäni Agathaan, automaattisesti. Toinen hidaste oli kun pysähtelin miettimään suomennoksia, tyyliin: "Jaaha, "fool" on käännetty houkaksi, niin no miksikäs ei, saahan tässä olla vanhahtavaa ja kirjallista vivahdetta, hmm, niin niin..." Kirja sisältää varsin erikoisia ajatuskuvioita ja henkilöitä. Ne pistivät miettimään. Tykkäsin Shakespeare-osuudesta juonessa ja minulle entuudestaan tuntematon näytelmä Kuningas Juhana vaati ajatusta. Ja ikään kuin omat rönsyilyni eivät olisi olleet tarpeeksi ärsyttäviä, sain huomata että kirjailija pisti monet henkilöistä joko eksymään sivuraiteille kesken kiinnostavaa juttua tai tokaisemaan että he eivät nyt kerro koko totuutta, vaan vasta myöhemmin. Aargh ! Juoni oli kaiken paljastuttua kuitenkin niin loistava että pikkuharmit haihtuivat. Ratkaisu jätettiin parilta osin avoimeksi. Lukija voi itse pohtia mikä mahtoi olla asiantila. Kirjallisuuspiireissä niitä osia puitaneen antaumuksella. Tässä romaanissa riittää ruotimista vuosikausiksi. 


Kaunis kansikuva.

Ihailin sitä monesti kirjaa lukiessani.

Arvokas kansi arvokkaalle kirjalle.

4 comments:

 1. Arviosi kirjasta on siis hyvin myönteinen. :) Minä suhtaudun hieman varautuneesti tällaiseen kuuluisan kirjasarjan jatko-osaan. Kirjailija kuulostaa taitavalta, mutta varmasti kirja ei saisi yhtä paljon julkisuutta, jos päähenkilönä ei olisi Hercule...
  Hassua muuten, että viikonlopun TV-murhamysteereissä kiinnitin juuri huomiota siihen, että "fool" oli käännetty "houkka". Nyt en ole enää ihan varma mikä se viikonlopun brittisarjoista oli, mutta taisi olla juuri sunnuntain "Poirot".
  Kiitos kommentistasi tänään! ;) Maisemat ovat olleet aivan uskomattomat. Unelmanpehmeää lunta ja aurinko paistaa vielä melko korkealta.
  Ihanaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan saman houkan minäkin huomasin :D Se oli eilinen Viisi pientä possua.

   Sophie Hannah on ollut lapsesta asti Agatha Christien ihailija ja hän on
   taitava dekkaristi itsekin, olen käsittänyt. Takaraivossa minulla kuitenkin
   fiilis että ei tämä ole "oikea Poirot" :)

   Juu, lumi on ihmeellinen elämys näinä päivinä 💕 Have a great week !

   Delete
  2. Oli se Agatha aikamoinen kirjailija! Näitä elokuvia ja sarjoja näytetään ja katsotaan aina vain uudelleen. Ihanan David Suchet'n vaikutusta ei kyllä sovi unohtaa. :) En ole varma kuka Miss Marple -näyttelijöistä olisi suosikkini.

   Delete
  3. Agatha on ilmiömäinen ja filmatisoinnit onnistuneita. David Suchet ON Poirot
   ja pari muistamaani Miss Marplen näyttelijää menevät ihan täydestä :)
   Huvittaa niitä TV:uusintoja katsoessani että vaikka edellisestä kierroksesta
   ei ole kovin kauan, en silti muista murhaajaa tai vaihtoehtoisesti en muista
   miten murha tehtiin :D Agatha on mestari harhauttamaan.

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.