Wednesday, November 01, 2017

Riikka Jäntti, Pikku hiiren joulu


Teos: Pikku hiiren joulu
Tekijä: Riikka Jäntti
Kustantaja: Tammi (2017)
Sivuja: 42
Paino: 230 g
Korkeus: 19 cm
Yleisvaikutelma: Suloinen Marraskuu alkaa ja hiiripienokainen näkee kaupoissa joulukoristeita. Hiiru alkaa kysellä äidiltä joko on joulu. Ihanan kärsivällinen äiti vastaa samaan kysymykseen joka päivä. Hissukkaista hiiritouhua. Kirjan värityskin näyttää vaatimattoman hiiriystävälliseltä. Riikka Jäntti on sekä kertonut että kuvittanut tämän söötin teoksen, pieneen käteen sopivan, vajaat 19 cm korkean.

Kuun lopussa hiirulaisemme saa joulukalenterin ja haluaisi heti avata kaikki luukut, vaan eihän se käy päinsä. Homman nimi on että säännöstellään ja nautitaan joka päivä yhden luukun kuvasta, pulleasta kissasta, lumiukosta, punatulkusta. Harjoitetaan malttia ja kohtuullisuutta. Nautitaan vähän kerrallaan. Jonain päivänä leivotaan pipareita. Päivät lyhenevät, ja pian on hiiren palatessa tarhasta kotiin jo pimeää. Se tietää sitä että joulu lähestyy.  


Hiiri-isää ei tarinassa esiinny. Äidin kanssa valitaan torilta joulukuusi, joka viedään kotiin kun ollaan ensin päivitelty kallista hintaa. Vihdoin pienen hiiren odotus palkitaan. Koittaa jouluaatto. Kuusi koristellaan, pukeudutaan punaisiin, äiti laittaa jouluruuat, mummihiiri ja ukkihiiri tulevat juhlanviettoon. 

Tarinassa vallitsee miellyttävän rauhallinen tunnelma. Odottaminen on hiirilapselle vaikeaa, mihin pienet lukijat samaistuvat. Ehkä he panevat merkille hiirien juhlan vähäeleisyyden. Pikku Hiiru saa kolme joululahjaa; leikkiauton, rakennuspalikoita ja soivan kirjan. Hän leikkii niillä kunnes nukahtaa onnellisena. 

Jouluja on monenlaisia. Minusta tässä kertomuksessa, ja myös kirjan ulkoasussa, on oikeanlainen ote. Ei silmille hyppäävää technicoloria, ei räväkkää volyymia ja vauhtia, ei ähkyä ja yltäkylläisyyttä. Perheen yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja koristeltu kuusi. Joulurauhaa. Perinteinen ja ajaton tuntu.

Joulun odotus on lapsille iso juttu. Muistan sen jo omasta lapsuudestani ja näen sen läheisten lapsissa. Juuri tällaisia leppoisia hyvän mielen joulukirjoja tarvitaan. Lapsille voi kerätä pienen joulukirjaston antamalla aina joululahjaksi yhden kivan teoksen. Joulukirjasto antaa puhtia siihen pitkään odotukseenkin aatonaattona ja aattona. Minulla on serkun tyttö joka täyttää joulun tienoilla kolme. Hiirikirja Rita-tädiltä ( = minulta ) on hänelle juuri sopiva.Samalta tekijältä on olemassa pari muutakin Hiiru-kirja. Käykäämme katsomassa täältä: ADLIBRIS

Tämä viehättävä pieni kirja on iso juttu. ❤️

Joulun odotus on alkanut.
  

18 comments:

 1. Onpa kivan tuntuinen kirja, kiitos esittelystä. Hyvä joululahjavinkki. - Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anneli. Ihastuin tähän kirjaan. Kivaa tätä päivää ♥️

   Delete
 2. Voi ihanuus mikä kirja♥ Niin kauniita kuvia, tuo on kyllä mukavan pehmeä "laskeutuminen" joulun odotukseen:) Ihanaa alkanutta marraskuuta♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pehmeä laskeutuminen joulun odotukseen on hauskasti sanottu ♥️
   Kyllä kelpaa odotella ja ajatella joulua tuon kivan kirjan seurassa,
   ihan jo näin marraskuussa 🙂

   Delete
 3. Taitaa Taika tarvita tämän teoksen ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lämpimästi suosittelen pientä hiirikirjaa ♥️

   Delete
 4. Kivalta vaikuttava kirja ja hieno kuvitus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä on niin kiva tarina ja söpöt kuvat ja hiirihenkilöt ♥️

   Delete
 5. Kiitos esittelystä! Tuo kirja olisi varmasti meidänkin lasten mieleen. Hyvää marraskuun alkua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvänmielen kirja - suosittelen sydämellisesti ♥️
   Ihanaa marraskuuta !

   Delete
 6. Voi mikä ihana Hiiru! Jo kansikuva saa hymyn huulille ilmeineen ja varpuleiden taidokkaine ojennuksineen; keskittyminen huipussaan!
  Tuo joulun taika on ihmeellinen: viime vuosien aattojen veitsellä leikattavan tiheä tunnelma kotvasta ennen H-hetkeä, Joulupukin koputusta... Pahan pulma: ollankos nyt sitten kilttejä tyttöjä, - vaikka ne tuhmat kyllä pääsevät ihan mihin vaan:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosiaan, varpaat ojentuvat ja käsi kurottuu... Kunhan ei koko hiiri keikahtaisi jakkaralta 😀

   Luin jostain tutkimuksesta että suomalaiset saattavat vielä aikuisinakin joutua / päästä sellaiseen lapsuuden olotilaan missä rauha laskeutuu olemukseen ja kiltteys vallitsee. Onpa kuultu tapauksista joissa tervehtivät ventovieraita aattona kadulla kulkiessaan ja toivottavat hyvää joulua. Mutta kyllä se sitten aaton jälkeen korjaantuu ☹️😀

   (Juu, tuhmat saattavat saada lahjaksi vaikka minkkiturkin.)

   Delete
 7. Varmasti lapsille mieleinen kirja..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takuulla. Vaikea kuvitella lasta joka ei tuosta pitäisi 🙂

   Delete
 8. (eurolla löytänyt melkein uusia joulukirjoja lapsenlapsille)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä hyvä. Minäkin harrastan kierrätystä. 📕 📚

   Delete
 9. Eh si...l'attesa del Natale e' iniziata! Intanto si vedono le prime luci e le prime candele in giro. Anch'io le ho gia' messe, alcune.
  Buon mese di Novembre, Rita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ciao Luisella ♥️

   Io amo il natale con tutte le sue decorazioni e candele 🎄
   L'attesa comincia in novembre quando fa buio di sera.

   Felice novembre !

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.