Monday, November 13, 2017

Sinikka Nopola - Tiina Nopola, Jouluvintiö


Teos: Jouluvintiö (Kuuluu sarjaan Heinähattu ja Vilttitossu)
Tekijät: Sinikka Nopola, Tiina Nopola
Kuvittaja: Salla Savolainen
Kustantaja: Tammi (2017)
Laji: Humoristinen lastenromaani
Sivuja: 77
Yleisvaikutelma: Aitoa Nopolaa

Taattua laatua Nopola-huumorin ystäville, Salla Savolaisen  kaakkuvan keikkuvan kenoperspektiivisen kuvituksen kera. Siskokset Heinähattu ja Vilttitossu kansikuvassa, toinen rauhallisen kiltti, toinen aikamoinen vintiö. Olen aikaisemmin esitellyt heitä ainakin tässä postissani: Heinähattu ja Vilttitossu runoilijoina.

Täältä lisätietoja: ADLIBRIS.Idyllisen kaunis näkymä aukeaa heti kun kirjan avaa. Idylli on kuitenkin kaukana Vilttitossu-Villikon arjesta. Tästä lähdetään: Vilttitossu tyttönen pistää kaiken tarmonsa joululahjoihin, toisin sanoen siihen miten saisi mahdollisimman paljon lahjoja, ja sitä tarmoa sitten riittääkin. Ensin hän naamioituu köyhäksi ja ripustaa kaulaansa pahvikyltin: KÖYHÄ LASPI. ANNA HETI LELUJA. Juoni tuo hänelle pari käytettyä lelua ja vanhat villasukat. Pöh sentään.Seuraavana päivänä hän huomaa että laulajille annetaan rahaa. "Arkihuolesi kaikki heitä" Mitä, laulavatko ne "Karkkihuolesi kaikki heitä?"  


Vilttitossu ryhtyy sitten laulamaan omaa karkkiversiotaan mutta kuinkas käy? Vanha mummo tulee paikalle ja yhtyy lauluun, komeasti, ja ohikulkijat palkitsevat hänet kolikoin. Pieleen meni sekin hanke.   

Pian Vilttitossu kuulee siskonsa Heinähatun ahkeruutta kehuttavan: -

"Heinähattu, sinä saat varmasti paljon lahjoja kun olet niin kiltti ja ahkera." 

-"En minä tarvitse paljoa, Heinähattu vastasi vienolla äänellä."

- "Heinähatulla on hieno luonne. Hän ei vaadi itselleen mitään, äiti kiitteli." 

- "Sellaisille käy elämässä hyvin, sanoi Halise. Sellaisia lapsia muistaa joulupukkikin." 

Vilttitossu kuunteli hämmästyneenä. Olenhan minäkin aika kiltti. Mutta pitäisikö olla vielä kiltimpi? Mitä kaikkea kiltti lapsi oikein tekee? 

Ja tästä alkavat ihmeitten ajat. Vilttitossu auttaa ja palvelee muita väsymättä, siivoaa, esiintyy kaikin puolin vaatimattomana ja pyyteettömänä. Jokohan tämä taktikointi tuottaa tuloksia isojen lahjapinojen muodossa? Lukija ehkä pohtii löytääkö tyttö lopulta joulun oikean hengen, antamisen ilon ja sen sellaisen. (Mitäs luulette?)


Tapaamme taas Alibullenin neidit ja kaksi konstaapelia; Rillirousku ja Isonapa. (Hah hah, mitkä nimet.) Kahvihetken jälkeen Vilttitossu pyyhkii Isonavan suupielet. Palvelunhalu alkaa saada sellaiset mittasuhteet että ei tiedä nauraisiko vai kauhistelisiko.

Tontut kurkkivat ikkunoista kuka on kiltti ja kuka tuhma. Kiltit saavat lahjoja. Hui kamalaa mitä paineita Vilttitossun harteille kasaantuu. Tätäkös se joulustressi on? 


Tarinan edetessä  alkaa ilmaan piirtyä läpileikkaus suomalaisesta joulusta. On se kaikkineen aika metka ilmiö. Olen kerännyt joululukemistoa pieneksi käsikirjastoksi itselleni. Osa keräämistäni kirjoista ja lehdistä ilahduttaa kauneudellaan ja rauhallisuudellaan, osa tunnelmallisuudellaan. Jouluvintiö naurattaa hervottomasti, mutta pistää kyllä myös ajattelemaan millaisia jouluja on olemassa, millaisia odotuksia, pelkoja ja toiveita lapsilla on, ja millaiset lapsuuden joulumuistot meissä kaikissa jäävät lopulta elämään. Aina tilaisuuden tullen sanon lapsitutuille että ei kukaan oleta että lapset pystyisivät olemaan kilttejä koko ajan. 

Kiltteyttä punnitaan joulupöydässäkin. Kiltit syövät mukisematta sillin, perunalaatikon ja lipeäkalan ja sitten heidät palkitaan jälkiruuilla;  luumukiisselillä, kermavaahdolla, taatelikakulla ja pipareilla. 

Jouluvintiö-kirjan kansien väliin mahtuu vauhtia ja tapahtumien käänteitä, huumoria, hämmästelyä, hevostelua... joulutappelukin, missä lahjapaperit repeilevät ja muoviastiat lentelevät; Vilttitossu karjuu ja Heinähattu kiljuu. Ylikilttinä esiintyneen pitäisi omien laskujensa mukaan saada enemmän lahjoja kuin siskonsa. Kun he saavatkin saman määrän, raivo repeää. 

Poliisisetä auttaa. Konstaapeli Isonavan kanssa jutustelu palauttaa Vilttitossun suhteellisuudentajun. Tähtien tuikkeessa on hyvä pohtia  asioita uudelta kantilta. Lukijassakin herää mietteitä.

*****

Taidan lukea kirjan uudelleen jouluna. 

Oletteko keränneet itsellenne joululukemistoa?  

Jouluista lukemista tai muuten vaan lukemista jouluksi?

24 comments:

 1. Tämä se on, kun on jo valmiiksi kiltti niin pitääkö olla vielä kiltimpi?

  Olisi ihana lukea näitä kirjoja täkäläisille hoitolapsille. Ei taida olla kuin Mauri Kunnasta käännetty englanniksi. Näissä on juuri sellaisia juttuja, mistä lapset tykkäävät, pieniä yksityiskohtia, kuvituksia joisfta voi etsiä monenlaista.

  Onneksi sitä alkaa olla ikänsä puolesta päätymässä kohta lapseksi jälleen. Pääsee kunnon kirjallisuuden pariin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinpä. Paitsi että Vilttitossun käsitys hänen omasta kiltteydestään ei ihan vastaa muiden käsitystä. Hän on aikamoinen kiusanhenki.

   WSOY:n ja Tammen kustantamia lastenkirjoja käännetään nykyään monille kielille. PItääkin googlailla.

   Olen lasten - ja nuortenkirjallisuuden suurkuluttaja ja ihailija. Etenkin sellaisen mistä löytyy hyvyyttä ja syvyyttä sekä lämmintä huumoria. ❤️

   Delete
 2. Ompas kivan oloinen kirja <3 Mukavaa uutta viikkoa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se kiva, Kananen 🐔Oikein mukavaa viikkoa sinullekin !
   Maanantai on aina uusi alku 🙂

   Delete
 3. Tuon kirjan haluaisin omaan kirjahyllyyni..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heinähattu ja Vilttitossun - sarjan kirjat ovat tosi kivoja 😀

   Delete
 4. Ihanan oloinen kirja, kiitos esittelystä❤️ meillä aikoinaan heinähattu ja vilttitossu olivat kovassa huudossa ja aina välillä kuuluikin sitaatteja "Meidän kodissa syödään perunaa.." :) Kirjoja ei ole nyt kerennyt lukemaan ja se on kyllä harmi...Ihanaa alkanutta viikkoa sinne❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ihmettele ollenkaan että ovat olleet teidän lasten suosiossa.
   Niissä on yllätyksellistä riemastuttavaa huumoria 😀
   Sinä hommailet niin paljon muuta että ei varmaan kirjoille jää aikaa.
   Ihanaa viikkoa sinullekin. ❣️

   Delete
 5. hauskaa, minulla hylly täynnä joulukirjoja ja -lehtiä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jouluhylly ! Kuulostaa mukavalta 🎄📚

   Delete
 6. Aivan hurmaava hyväntuulen postaus:) Mainio kuvitus sekä maisemamiljöön että erityisesti jo kansikuvan kuusesta roikkuvan riiviöilmeen osalta. Pisteet myös laulavalle mummolle, sietäisiköhän kokeilla mallilla: äänellään ne variksetkin laulavat?

  Paljon pohdintoja poikiva: esim. tuo kiltteys on kaksipiippuinen ominaisuus, enkä tiedä, kuinka hyvä käyttövoima tai piirre se tämän päivän maailmassa on... Rusettipäisestä kiltin tytön syndroomasta oli aika vaikea pyristellä irti ja oppia aikuisena pitämään puoliaan. Kanssaihmisten huomioiminen ja arvostaminen ovatkin sitten aivan toinen juttu.

  Varsinaista joululukemistoa ei ole ollut tapana kerätä, ja nytkin tuo edelleen Pisan tornin lailla yöpöydällä keikkuva pino tapittaa tiukasti lukijaansa varroten ja lisää varauksia löytyy kirjastosta lukitusnapin alta vapautettavaksi, sillä itse lukeminen aikanaan pitkälle yöhön välillä jääkaapin ovea rapisuttaen ja voileipäpinoja lautaselle lukueväiksi kasaten kuuluu ehdottomasti ikiaikaisiin joulun traditioihin:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mainio riiviön ilme tytöllä kansikuvassa 😀Lystikäs omaleimainen kuvitus kaikkineen.
   Se mummon laulukohtus oli ihan verraton ! Yllätyksellistä tilannekomiikkaa.

   Kiltteyden kaksi puolta... Kyllä. Kiinnostavaa pohdittavaa.

   Voi ettäs kuvaat hauskasti joulun salasyöpön ja yölukijan persoonaa 😀😀 Onhan sitä Pisan tornia saatava alenemaan ennen kuin sortuu painovoiman ja fysiikan vaikutuksesta !

   Delete
 7. Hauskalta vaikuttava ja varmasti ajatuksiakin herättävä kirja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri sellainen se on 🙂Hauska lukea ajatuksen kanssa.

   Delete
 8. Onneksi meidän joulupöytään ei ole koskaan kuulunut lipeäkala... Muuten kyllä suomalainen joulu on ihan paras ja tunnelmallisin. :D
  Kirja näyttää tosiaan hauskalta.
  Minun jouluun kuuluu lämminhenkisiä kirjoja ja suklaata. Kirjaksi valitsen vaikka jonkin jo monta kertaa luetun, jos ei ole uutta, tunnelmaan sopivaa.
  Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lapsuuteni jouluihin kuului lipeäkala. Hyh sitä tuoksua 😀mutta söin kyllä mielelläni. Yksi suomalainen jouluruoka mitä en halua syödä, vaikka en nirso olekaan, on imelletty perunalaatikko.

   Minunkin jouluuni kuuluu lukeminen. 📚Jospa löydän jostain sokeritonta suklaata miehelleni niin voidaan lukea ja syödä suklaata ❤️ Jouluna onkin ihana ottaa esiin vanhoja tuttuja lukemistoja joita ei ole lukenut yhteen tai useampaan vuoteen.

   Mukavaa viikkoa sinullekin !

   Delete
 9. On niin kiva, kun lasten kirjoja tehdään taidokkaasti ja ajatuksella. Tämä kirja on sellainen. Lämmin suositukseni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Paljon ajatusta on pistetty tähänkin kirjaan. Ideoita on työstetty huolella.
   Kivaa että sinäkin arvostat ♥️ Kivaa viikkoa !

   Delete
 10. Mielenkiintoista luettavaa tämä arvostelu :) Juuri näinkin kyseisen kirjan mainoksen ja ehkä nyt tämän perusteella voisi harkita ostavansa ko. kirjan, vaikka sitten pukinkonttiin. Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat ovat tuttuja jo omasta lapsuudesta, ja yleensä aika taattua laatua. Lapsille on tullut kerättyä Kunnaksen jouluaiheisia kirjoja ja vähän jotain muutakin. Tämä voisi olla kiva lisä kokoelmaan :) Itsellä toiveissa Yösyöttö-pokkari, jonka haluaisin lukea ennen elokuvan katsomista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Hensku ♥️Kuvittelisin että lahjan saaja riemastuu täysillä kun paketista kuoriutuu jouluvärinen, jouluaiheinen, huumoria ja hauskuutta lupaava kirja 📕Hyvä lisä kokoelmaan.

   Yösyöttöä on kehuttu valtavasti. Nautinnollisia hetkiä sen parissa, sekä pokkarina että leffana !

   Delete
 11. Onpa kivat kuvat, ja varmasti kivat kirjatkin.Sinikka Nopolan tapasin pari vuotta sitten kun hän kävi meidän suomalaisessa kirjastossa,mukava ihminen:)
  http://appelsiinipuunalla.blogspot.co.il/2015/10/suomi-vieraita-kirjastossa.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos linkistä, kiva oli taas käydä lukemassa ja katsomassa 📚
   Siinä seurassa ei voi olla muuta kuin hauskaa 😀

   Delete
 12. Mummo hämmästyi, miten jo kolmivuotias kuuntelija tajusi Viltitossun kiltteyskohtauksen taustan, jopa paljasti itsekin käyttävänsä samaa strategiaa.
  https://mummolukee.blogspot.fi/2017/12/

  ReplyDelete
 13. No voi sentään, kyllä 3-vuotias on älykäs 😀

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.