Wednesday, January 31, 2018

Miika Nousiainen, Vadelmavenepakolainen


Kirjailija: Miika Nousiainen
Teos: Vadelmavenepakolainen
Kustantaja: Otava (2007)
Muoto: Pokkari
Sivuja: 270
Menekki: Bestseller
Oma kappaleeni: Kirpparilta

Olin kuullut joitakin hajanaisia lausuntoja teoksen aiheeseen ja sisältöön liittyen, ja sana "pakolainen" veti puoleensa kun olen ollut mukana maahanmuuttajien vaiheita seuraamassa ja suomea opettamassa. Ajattelin että saattaisin pitää kirjasta. Se ei kuitenkaan osunut käsiini missään ja asia unohtui kunnes näin sen kirpparilla. Yh, en mielelläni koske nuhjaantuneisiin pölyisiin opuksiin, etenkään sen jälkeen kun lehdessä oli kerran juttu että kirjaston kirjojen välissä on pidetty kirjanmerkkeinä muun muassa kastematoja ja metwurstin viipaletta. Tämä teos lähti mukaani kotiin huolimatta siitä että sivulla 15 on kastemadon mahdollisesta vierailusta muistuttava jälki. Aloin lukea ja siitäpä muodostui elämys, en upplevelse !


Päähenkilö Mikko Virtanen haluaa tulla ruotsalaiseksi. Halu herää jo lapsena mutta Kouvolassa, missä hän asuu, ei Ruotsin ihailu kukoista. Koulussa Mikko sentään saa puhua ja oppia ruotsia, mutta esimerkiksi kotona isä piilottaa ruotsinkieliset lukemistot, jopa mustaa ruotsinkieliset tuoteselostukset tavaroista. Myöhemmin hän haluaisi muuttaa Ruotsiin mutta joutuu hoitamaan sairaita vanhempiaan Suomessa. Kyllä hän lopulta pääsee Ruotsiin. Enempää en jaarittele taustasta enkä juonesta, lukekaa Wikipediasta jos tahdotte: KLIK

Eläydyin osin Mikon eli Mikaelin Ruotsi-huumaan, samantapaisia hurmoksia eri kielieni kanssa kokeneena. Viimeisin oma hurahtamiseni sai alkunsa vuonna 2005, persian kieleen. Vadelmavenepakolaisen hurahdus saa valtavat mittasuhteet ja hipoo hulluutta aivan riemastuttavalla tavalla. Kirjoittaja on älykäs, kekseliäs ja oivaltava. Juonikuviot seuraavat toisiaan, lukija saa nauraa ja jännittää vuorotellen, joskus samanaikaisesti. Politiikkaa, yhteiskuntaa, historiaa, psykologiaa, kansallistunnetta... kyllä mahtuu tavaraa pokkarin kansien väliin. Olof Palmen nimi mainitaan usein, Silvia, Volvo, Södermalm, Astrid Lindgren. Mikosta tulee göteborglainen. Hän opettelee murteenkin viimeistä piirtoa myöten.

Tarina on oikeastaan dekkari. "Haen poliisiasemalta uuden henkilöllisyyteni. Menen kotiin ja sytytän tulen kakluuniin. Poltan kaikki asiakirjat joista minulle ei ole koskaan ollut kuin harmia. Sinne palaa Mikko Virtanen, turha mies. Mies jota ei ole ollut, eikä enää tule olemaan." (sivu 157)


Sanat eivät riitä kertomaan millaisessa otteessa Miika Nousiaisen kerronta minua piti, viimeisen sivun viimeisiin sanoihin asti ja siitä eteenpäinkin. Aika tavalla tuli katsotuksi peiliin ja punnituksi omaa suhdetta kieliini ja suomalaisuuteeni versus maailmankansalaisuuteeni. Osa minusta tuntee olevansa ruotsalainen, osa amerikkalainen, osa italialainen ja niin edelleen. Se on rakastumisen kaltaista huumaa ja onnellisuutta. 


Saatavana pokkarina ja e-kirjana sekä  ja kääntöpokkarina toisen bestsellerin, Maaninkavaaran kanssa sekä ruotsinkielisenä pokkarinaAdlibris. Myös elokuvana. 

14 comments:

 1. Paljon olen tuosta lukenut ja kuullut, mutta itse kirja vielä lukematta. Hyi....kastemato ... metvursti..hyi!!! Nytkin kesken yksi kirjaston kirja...:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin fantastinen lukukokemus että aion lukea toisenkin kerran 💚 Pitää vaan harkita että ostaisinko uuden kappaleen jota madot eivät ole järsineet 😀 Siitä metwurstista vielä: sen rasvainen pyöreä jälki oli kuulemma ollut noin 10 sivulla kirjaston kirjassa... hyi sentään 😎En ole oikein sen jälkeen tuntenut oloani hyväksi lainakirjojen seurassa.

   Delete
 2. Kiitos pokkarin esittelystä pitää ,pitää silmät auki jos vaikka kirpparilta minä sen myös bongaisin. Kyllä siellä välissä on minun mielestäni ennemmin ollut nuijapää sammakon alku. Pää on selvästi ollut tännepäin .:-D Hyvää päivän jatkoa sinne .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että kiinnostuit kirjasta. Voi Nila, haha haa, nuijapää ei ole paljon sen parempi kuin kastemato kirjan välissä, hyi hemmetti. Nauroin ihan ääneen kun luin kommenttisi 😀 Kiitos piristyksestä. ♥

   Delete
 3. Oho. Pitäisiköhän antaa Miika Nousiaiselle uusi mahdollisuus kirjan muodossa? Elokuvaa olen nähnyt pätkän ja tylsistyin. Tosin voi ko. päivän mielialastakin riippua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajattelin hetken että katsoisin netistä elokuvan trailerin mutta en kuitenkaan katsonut. Se olisi voinut pilata täydellistä lukukokemustani ⭐️ Kerronta veti minut heti eläytymään päähenkilön ajatusmaailmaan. Noinkohan leffa voisi tehdä saman?

   Oikeassa olet. Senhetkinen mieliala ei ehkä ole ollut otollinen katsomiselle - tai sitten se ei yksinkertaisesti ollut sinun juttu 🙂 Mutta kokeile kirjaa jos saat sen käsiisi 📕

   Delete
 4. tykkäsin tuosta:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2010/07/hallonbatsflyktingen.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar ! Minäpä vilkaisen... 📗

   Delete
 5. Luin tämän joululomalla, mutta ohjelmoin bloggauksen Ruotsin kansallispäivään kesäkuun alkuun. Pitää sanoa, että kirja oli hauska ja viihdyttävä, ja onnistui olemaan vielä muutakin kuin vitsi, eli kyllä tässä tuli esille ne asiat, jotka kansankodissa olivat tuolloin vinossa, ja nyt ne jo repsottavat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtava idea blogata tästä Ruotsin kansallispäivänä ! Häftigt 🙂

   Kyllä on todellakin kirjailija ollut yhteiskunnallisesti valveutunut ja asioista perillä.
   Tuli runsaasti pohdittavaa jännityksen, huumorin ja viihteen lomaan.

   Odotan kiinnostuneena postaustasi. Tätä omaani varten en lukenut oikeastaan mitään arvioita tai bloggauksia, ihan vain Adlibriksen ja Wikipedian selostukset. En halunnut ulkopuolelta tulevia vaikutteita jotka olisivat voineet särkeä oman hurmokseni 😀 Nyt olen valmis kirjabloggauksia lukemaan 📚

   Delete
 6. Mun poikani näyttelee Vadelmavenepakolainen-elokuvassa Mikko Nousiaista lapsena =D Ainakin elokuvana on hauska, kirjaa en olekaan lukenut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wow, mahtavaa ♥ Tekisi mieli nähdä leffa... Taidan katsoa ainakin trailerin.
   Heti kirjan luettuani en "uskaltanut". Ajattelin että se rikkoisi lumouksen ♥
   Poikasi on päässyt mukaan upean teoksen filmatisointiin. ♥️

   Delete
 7. Täytyy lukea tämä kirja. Olen katsonut elokuvasta (ehkä) osan ja muistelen että se oli todella hauska.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen lämpimästi ♥ Katsoin eilen trailerin netistä kun Pauliina tuossa edellä mainitsi että hänen poikansa esiintyi elokuvassa. Hauskalta touhulta näytti.

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.