Friday, April 20, 2018

Farmaripossu, suomea ja muita vieraita kieliä

 

Farmaripossu miettii kevätkylvöjä, istutusta, säätä, tulevaa satokautta. Kauan ei ehdi kädet taskuissa seisoskella edestakaisin. Kasvukausi on alkamassa.
Murattikin katselee pihalle ja kukaties kaipaa päästä ulos.


Lumikellot ja esikoitten lehdet puskevat esiin.
Sinivuokot alkavat kukkia.
Täksi päiväksi on luvattu kaunista ja lämmintä.
Minulla vapaapäivä; aion siistiä pihaa. 


Eilinen iltapäivä meni suomea opettaessa ja tanssiessa. Bachatan ope oli poissa ja tanssimme vain salsaa pienessä viiden hengen porukassa. Kuvassa kuubalainen Alfredo. 

Suomen keskustelukurssilla on tavallisesti noin 10 osallistujaa. Eilen Asukastalossa vieraili joku ulkomaalaisten ryhmä ja minulta kysyttiin saavatko he tulla suomen tunnille. Ilman muuta, tervetuloa! En tajunnut että heitä oli niin paljon kun näin aluksi vain muutaman. Kaikki istuinpaikat tulivat täyteen ja piti hakea pari lisätuolia.

Aloitin kyselykierroksella "Kuka olet ja mistä kotoisin?" Somaleita oli eniten, yhdeksän kappaletta. Heidän lisäkseen vierailijoiden joukossa oli kongolainen, vietnamilainen, jordanialainen, kosovolainen, afganistanilainen, bangladeshilainen ja eritrealainen. Mielestäni siellä oli myös joku jonka alkuperämaata en saa millään päähäni, joku Lähi-idästä. Mutta aika hyvä kun noinkin pitkälle muistan. 

Opetin kalenterijuttuja. "Tänään on torstai. Mikä päivä eilen oli? Mikä päivä ylihuomenna on? Onko viikonloppu kolme päivää?" Hyvin se meni vaikka istuttiin kuin sillit suolassa. Varttia vaille ennen tunnin loppua sanoin että vierailijat voivat poistua, kiitos kun kävitte. 

Toivottavasti joku heistä ilmoittautuu kurssille myöhemmin. Yksi ainakin kiitteli minua siitä kun puhuin suomea tarpeeksi hitaasti.


Kurkistus konepellin alle.

Meidän autoon vaihdettiin viime viikolla joku osa. Sitä joutui odottamaan hermostuksiin asti ja kun mieheni meni hakemaan autoa luvattuun aikaan, hänet pistettiin vielä odottamaan pari tuntia. Olivat sentään antaneet kupongin jolla saa 10 % alennuksen seuraavasta korjauksesta. Hyvä juttu koska siihen pitää vielä tehdä jotain täydentävää. 


Vanhat opiskelijoille tarkoitetut lehteni käyvät matkalukemistoksi bussissa ja junassa ennen kuin lahjoitan ne kirpparille. Isot nivaskat olen niitä jo sinne kanniskellut; eri kielitasojen italian-, espanjan- ja ranskankielisiä lehtiä.


Tässä oli hauska tehtävä jossa piti katsoa mikä teksti sopii mihinkin pilapiirrokseen. (Suurenna klikkaamalla kuvaa.) "Voisitteko puhdistaa nämäkin lasit?" kysyy mies ikkunanpesijältä ja ojentaa silmälasinsa.

Junassa voi hyvin keskittyä lukemiseen tavallisessa puheensorinassa, mutta viimeksi vieressäni istui afrikkalainen nainen, joka puhui pajattaen puhelimeensa, joten tyydyin vain katselemaan ohikiitäviä maisemia. Joku siellä puhelimen toisessa päässä taisi olla tosi harvapuheinen koskapa pälätys minun vieressäni jatkui lähes taukoamatta Malmilta Hesaan asti. Ei aavistusta mitä kieltä nainen puhui. Hän ei mielestäni näyttänyt somalilta ainakaan. Kieli oli mielenkiintoista. En ymmärtänyt sanaakaan. 


24 comments:

 1. Hauskaa lukea vauhdikkaasta ja tapahtumarikkaasta viikostasi, salsa soikoon jatkossakin ja oppilaat kiltisti kuunnelkoot!
  Farmaripossulla hymyä nostattavat isäntämiehen elkeet ja ilmeet; koskettava vimppakuva on kerrassaan soma, - se on hyvä mieli pienestä kiinni...
  Touhukasta pihapäivää, putkahdelkoot kasvit vauhdilla silmiesi iloksi ja mustarastaat konsertoikoot riemukkaasti:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Takkutukka. Salsasta nautin eniten, mutta hyvä tietenkinoppia muitakin tantsuja joten en valita jos jollain kerralla on enimmäkseen bachataa 🙂Possu on kyllä niin isäntää että ! Hah hah. Puuttuu vain korsi porsaan suusta. Hyvä mieli todellakin pienestä kiinni 🙂

   Iloja ja touhua sinunkin päivääsi ! Kevään riemua ennen takatalvea 😀

   Delete
 2. Ihanat nuo kevään eka kukat!
  Aakkosilla aloitin, suomeksi helppoa kun aina äännetään samalla lailla...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihania ovat, ja niin kaivattuja 🌷

   Suomen kirjoitusta onkin yksinkertaista oppia ja opettaa. Aakkosista hyvä aloittaa, tai äänteistä. Nuo keskustelukurssilaiseni ovat jo hiukan pidemmällä, mutta elokuussa pitäisi alkaa uusien lukutaidottomien kurssi.

   Delete
 3. minä usein kysyn, mitä puhuvat? Mielenkiintoista.
  Muistan eka mustan miehen Suomessa junassa, tarjosi munkkeja, puhui hyvää suomea, noin 1974, ei tavallista silloin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin kysyin eilen mitä kieltä puhuvat, ja arabian ja albanian kielestä pyysin näytteenkin. 🙂Joo, ulkomaalaiset eivät olleet niin tavallisia vielä 1970-luvulla Suomessa. Nykyään ovat ainakin täällä pääkaupunkiseudulla.

   Delete
  2. kysyn ihan vierailta kadulla :)

   Delete
  3. Niin minäkin, ja myyjiltä yms. 🙂

   Delete

 4. Kyllä kevään ensimmäiset sipulikukat aina jaksavat ihastuttaa kukinnallaan. Mukavia hetkiä kielenopetuksen parissa ja hyvää viikonloppua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne ensimmäiset sykäyttävät erityisesti. Kiitos Vuokko 🌸

   Delete
 5. (ruattalaisille aikuisille jotka halusivat oppia suamee, oli ihan pakko eka tunnilla opettaa ne aakkoset - ihan päinvastoin seka vokaalit ja konsonantteja ei suomessa puoletkaa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Opetus aina tarpeen mukaan 🙂

   Delete
 6. Ihana tuo possu♥
  Taisi rouva junassa olla kiukkuinen ja toisessa päässä mies korvat punaisena kuunteli..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Possu onpi mainio. Röh 🐷

   Ei ollut kiukkuinen, vaikka kovalla äänellä puhuikin. 😀

   Delete
 7. Oi, lumikelloja ja sinivuokkoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ovat niiiin mukavia ♥

   Delete
 8. Ihania kevätkukkijoita! Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiiu. Antoisaa uutta viikkoa ♥

   Delete
 9. Tulin vastavierailulle! sinulla on kiva blogi! Tulen lukijaksesi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tanja. Mukavaa että löysimme toisemme 🙂

   Delete
 10. Kun ranskalaiset pyytävät minua puhumaan jotain suomeksi, teen vaikutuksen kun alan paatoksella lausua runoa ”yli soiluvan veen ne sousi, ne aallon ulpuina ui…
  Kun taas ruotsiksi runoilu herättää hilpeyttä ” ö, ö, hö ö.. (saari, saari, heinä saari).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauska idea 😀Saattaa kuulostaa arabialta heidän korvaansa. Hö ö on myös kiva 🌱

   Ihmiset pyytävät usein "Sano jotain äidinkielelläsi" ja siitä seuraa pieni hämmennys. Olen ottanut tavakseni esittää asian näin: "Miten sanotaan (arabiaksi) Tänään on kaunis ilma (tai muuta vastaavaa).

   Terkut teille Ranskaan täältä Finlandesta 🙂♥

   Delete
 11. Farmaripossun lailla on tässä tuumailtu ja nyt on aika tarttua tositoimiin. Lumikellojen, esikoiden ja sinivuokkojen kukintaa odotellessa ja katsellessa voi samalla jo käydä käsiksi kevät hommiin. Tuli mieleen sinun opetuksestasi päivistä .Meidän pojat sanoi aikoinaan ylieilen kun eivät muistaneet toissapäivänä sanaa. Toimii minusta yhtä hyvin . Ihana tämä pieni siili sillä on kevättä rinnassa .

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Ylieilen" - riemastuttavaa 😀Useiden kielten käyttäjänä olen joutunut vuosien varrella kokeilemaan ties mitä hassuja sanoja kun ei just muistu oikea sana mieleen. "Jalan ranne" jouduin kerran sanomaan kun en muistanut nilkkaa jotta keskustelu eteni, hah hah.

   Ihastelen meidän pihan sinivuokkoja ja käyn aina ehtiessäni haravoimassa ja pussittamassa koivunoksia ja muuta roskaa. Aurinko paistaa. Kiva kevätsää. Hyvää työvirettä teillekin pihatöihin 🌱☘️💚

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.