Sunday, October 07, 2018

Anopinhampaan vauvat


Hyviä kasvamaan nämä meidän anopinhampaat. Sama ongelma kuin kissanpentujen kanssa että pitää hommata kodit ylimääräisille. Tänä syksynä se on ollut helppoa ja olen saanut sen yhdistetyksi opetukseen. 


Meillä oli ollut sana "vauva" suomen kurssilla, joten käytin sitä kun näytin kuvia ipädiltä ja kerroin että kasvini on saanut vauvoja. "Kasvi": selitin kädellä elehtimällä miten lapsi kasvaa ja puu kasvaa. Sana "kukka" tunnettiin mutta kun tämä ei ole kukka, en halunnut käyttää sitä. 


Olin vienyt yhden näistä mukanani tunnille ja heti kun kysyin kuka halusi sen löytyi halukkaita. Lupasin tuoda seuraavana päivänä parille muulle "vauvan". Myöhemmin roudasin porukalle myös anopinkieliä. Mukavaa huomata miten haluttua kamaa nämä vaatimattomat kasvit ovat. Maahanmuuttajille ei ole koteihin vielä kertynyt muuta kuin välttämätön - jos sitäkään - kun ovat toisesta maasta tänne tulleet ja alkaneet asettua asumaan. Meille kantasuomalaisille sen sijaan on kasaantunut vaikka minkämoiset paljoudet tarpeellista ja vähemmän tarpeellista tavaraa kaappeihin ja huoneisiin. Eilen lahjoitin ylimääräisen sateenvarjon yhdelle oppilaalleni kun lähdimme sateessa retkelle eikä hän omistanut sellaista. Retkemme suuntautui kirpparille, mistä yksi toinen olisi halunnut ostaa sateenvarjon, mutta siellä ei sattunut juuri olemaan. Hän löysi hyvät kengät kuitenkin. 


Tätäkin kuvaa oli kiva näyttää ja kertoa että mieheni on maalannut lipaston. Kurssillani on nimittäin kaksi maalaria, jotka haluavat oppia suomea ja saada töitä maalareina. Itse asiassa toinen heistä hyväksyttiin juuri maalarikoulutukseen ja hän jätti meidän ryhmän. Halasimme haikeasti mutta ihanaa että hän pääsee eteenpäin. 


Kokoon taitettava sänky kotimme kellarissa. Ilahduin kovasti kun meille tuli tilaisuus lahjoittaa tämä hyvään tarpeeseen. Kävi ilmi että afganistanilaisen oppilaani neljästä tyttärestä kaksi nukkui lattialla. Perhe on ollut Suomessa kaksi vuotta mutta rahat eivät riitä ihan kaikkeen tarpeelliseen. Sovin oppilaani kanssa - kuvia näyttämällä ja osaamiani persian kielen sanoja käyttämällä - että mieheni ja minä tuomme heille sängyn perjantaina koulun jälkeen. Niin teimmekin. Mieheni tuli Pasilaan ja ajoimme kaikki kolme yhdessä Ruoholahteen. Osoitetta oppilas ei muistanut mutta osasi neuvoa paikan päällä minne ajetaan. Yllätykseksemme meille tarjottiin maukas ateria, riisiä, kalaa, kanaa. Tuoksu muistutti iranilaisten ystäviemme ruuista. Hyvää oli. Saatoin pitää keskustelua yllä koska isäntäväki ( = oppilaani ja hänen miehensä ) osaavat hieman suomea ja minä osaan hieman persiaa. Miehenikin yritti vähän puhua. (Hih.)

Tulee hyvä olo kun saa auttaa ja ystävystyä. Samalla koti kevenee turhasta tavarasta.  Tämä on siinä mielessä mukavampaa kuin kirpparille lahjoittaminen että tietää kenelle tavara menee. 

26 comments:

 1. Ihania nuo pikkuiset vauvat:) Tuottavat hyvää mieltä uusissa kodeissa! On tosiaan kiva kun pääsee ylimääräisestä tavarasta eroon ja tytöt on varmasti iloisia sängystä. Olette kyllä ihania ihmisiä miehesi kanssa, lämminsydämisiä ja välittäviä♥ Mukavaa syyspäivää sinne teille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti sanoistasi Päde ♥ Yksi tyttö vielä ilman sänkyä, mutta eteenpäin päästiin. Heillä yksi tyttö harrastaa nyrkkeilyä, ehkä on sen verran urheilullinen että nukkuu vaivoitta olohuoneen matolla. Suomalaisen on vaikea käsittää että nukutaan lattialla, mutta se on maailmanlaajuisesti aika yleinen pakko. Iloitaan omista sängyistamme ♥

   Delete
 2. Sinulla on ollut soma vauvala, jonka terahoille vihernaperoille olet löytänyt hyvät kodit, hienoa!
  Antamisen ilo on suuri lahja ja mielestäni tuo - joillekin niin vieras - tokaisu: "Antaessaan saa" pitää paremmin kuin hyvin paikkansa; suloista sunnuntaita:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vihernaperot - hah hah ja hihii ♥ Antaessaan saa - kyllä. Se on totta, paitsi tietenkin niissä tapauksissa kun saaja ei arvosta lahjaa. Mitä mainiointa sunnuntaita sinnekin päin. Sinulla on taas ihan mahdoton lukuvauhti. Tulen lukemaan viimeisimmän postauksen... :)

   Delete
 3. Minäkin olen anopinkieliä ja -hampaita jakanut ystäväpiirille..:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niitä tulee niin paljon että monelle riittää. Kiva Hannele 🍀

   Delete
 4. Tuli huono omatunto siitä, että auttaminen on ihan helppoa, mutta sitä ei tule ajatelleeksi. Yritänpä muistaa vastaisuudessa, että kysyn voinko auttaa jotenkin. Olen vienyt työpaikoille huonekasveja ja perennoja jaettavaksi. Samoin ylimääräisiä omenia. Mutta voisin siis viedä myös tavaroita tarvitseville <3

  Kiitos Rita valaisevasta postauksesta ja hyvää sunnuntaita <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Mai 💞Auttaminen on mukavaa ja myös erilaiset vaihtokaupat työkavereitten kanssa. Ihmiset tykkäävät useinkin antaa vastalahjoja kun saavat jotain. Minulle on käynyt niin somasti että opiskelijat tuovat ruokaa 😀 Omenoille on aina ottajia, hyvä sinua Mai 🍎 Rentoa sunnuntain jatkoa.

   Delete
 5. Varmasti saajilleen mieluiset taimivauvat. Anopinhampaat ja -kielet ovat muuten tänä päivänä taas kova sana kodin sisustuksessa. Ja eipä ihme. Upeita ja kestäviä.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anopinkieli oli minulla jo lapsuudenkodissa, taitaa olla kestosuosikki. Ehkä menee välillä pois muodista. Anopinkielet ja -hampaat ovat kauniita sisustuksessa kun osaa ne oikein asetella ☘️Totta puhut niiden kestävyydestäkin. Hyvät huonekasvit 💚 Sunnuntaita ♥

   Delete
 6. Win-win, kaikille hyötyä ja iloa. :)
  Mukavaa uutta viikkoa! Halaus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cosí penso anch'io ♥
   Felice nuova settimana. Abbracci 🌸

   Delete
 7. Ihania kukkavauvoja:) Ja onpa hyvä että varasänky löysi paikkaan jossa se on tosi tarpeellinen:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti Jael. Sänky oli kaksinkertaisesti hyvä lahjoitus. Kuten Sara tuossa edellä toteaa: win - win. Me pääsimme eroon turhasta ja perheelle se oli tarpeellinen ♥

   Delete
 8. Kauniita tekoja.
  Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Maarit ♥ Ihania kuviasi ihailen vaikka viikko olisi kiireinen 🌲🌿❤️

   Delete
 9. Olet ihana ja auttavainen ihminen, kyllä tarvitseville on onni antaa omastaan, vaikka joskus olemme aika itsekkäitäkin. Nättejä vauvoja anopinhampailla, mua nauratti pitkästä aikaa tuo hurmaava nimi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi ♥ Antaminen on niin hauskaa että sehän on tavallaan itsekästä sekin 🙂 Minuakin naurattaa nimi; saatoin opettaa suomen tunnillakin kun meillä sattui juuri olemaan sukulaisia tarkoittavia sanoja, ja hammas ja kieli olivat jo tuttuja. Kivaa viikkoa ! 🌺

   Delete
 10. Replies
  1. Wow, se olisi hienoa nähdä ! 🍀
   Luulin kukkimattomaksi.
   Hyvää uutta viikkoa !

   Delete
 11. Teet kyllä tärkeää työtä! Minä olen maailman huonoin kaikkien huonekasvien hoidossa, minun kasvini eivät varmasi "saisi vauvoja". Oletko muuten lukenut Eppu Nuotion "Anopinhammas"-romaani. Taitaa olla sarjan toinen osa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Kia. Työ on moninainen; just kierrätyskeskuksessa ryhmän vieraillessamme huomasin joutuvani rasistipoliisiksi. Yksi vanha mies alkoi yrmyillä somaliopiskelijoilleni ja ääntä korottomalla ajoin äijän pakoon 😀 Hitsi, en ole kuullutkaan Eppu Nuotion Anopinhampaasta, kuulostaa kiinnostavalta. Hyvää uutta viikkoa ! 📚

   Delete
 12. On kertakaikkisen ihanaa lukea miten hienosti suhtaudut tärkeää työhösi. Teet opetuksen mielenkiintoiseksi ja eläväksi sekä samalla tuot suomalaista kulttuuria esille. Kun olin kieltenopettajana, minusta tuntui että Suomi vieraana kielenä opettavat olivat aina niin innokkaita ja työhönsä uppoutuneita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitän ystävällisistä sanoistasi 💞Rakastan tätä työtä ja pää pursuaa ideoita. Kovasti yritän eläytyä lukutaidottomiin, ja eri kulttuureissa eläneisiin, ja eri geeniperimän ihmisiin - välillä vähän törmätään kun esim. ryhmän miehet hallitsevat hiukan liikaa ja jotkut kurssilaisista eivät osaa olla hiljaa kun on toisten vuoro vastata 😀mutta luovimalla ja koulukurilla ja sydämellä päästään eteenpäin ❤️ Kiva kuulla että sinun koulun opettajat ovat innokkaita, varmaan sinä itsekin 🌹

   Delete
 13. Taas ihana juttu työstäsi! Myös varmasti palkitsevaa, kun voi antaa eteenpäin itselle turhaa tavaraa ja nähdä, miten paljon iloa se tuottaa jollekin toiselle. Iloista loppuviikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin puhuttu. Kiitos positiivisista sanoistasi ♥ Tuo on juuri erityisen kivaa että saa nähdä toisen ihmisen llon. Sehän jää puuttumaan kun jättää lahjoituksen kirpputorille. Iloista loppuviikkoa sinullekin 💞

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.