Monday, July 17, 2006

ELÄMÄNTAIDOISTA

.

Vadelma. Hallon. Raspberry. Framboise. Lampone. Frambuesa. Himbeere.

Luen kirjaa LIFE STRATEGIES, joka sisältää mitä käyttökelpoisinta ohjeistoa hyvään elämään ja kaikkiin ihmissuhteisiin. Elämään tulee aivan uusi ote jos tuntee liitä lakeja jotka säätelevät ihmisen tunteita, käyttäytymistä ja ajattelutapoja.

Minulle tuli varhain elämässä joku aavistus ja kuva luusereista. Muistan jo melko nuorena epäilleeni että ihminen ei noin vaan elämässä aina “joudu” ahdinkoon, köyhyyteen tai työttömäksi, (vaikka poikkeuksiakin on), vaan on jotain mitä ne luusereina pysyvät ihmiset tekevät tai jättävät tekemättä, ja niinmuodoin mieltävät itsensä luuseriksi, väliinputoajksi jne, ja pitävät kiinni siitä leimasta. Ajatukseni pohjautuivat tuttujen ihmisten tarkkailuun. Tuota samaa mietin nyt lukiessani miten Phillip C. McGraw selittää samaa. Hän ilmaisee asian näin: “Life Law number 1: You either get it or you don’t.” Eli ihminen joko tajuaa homman tai sitten ei.

Hän oli yhteen aikaan nuorena töissä yöhön asti ja aamuyöstä sitten ajeli rallia Kansas Cityn autioilla kaduilla muiden rämäpäiden kanssa. Heitä oli kerran neljä autossa hurjastelemassa kun isokokoinen poliisi osui paikalle. Yksi kavereista pelastautui takaikkunasta ja pötki pakoon. Poliisi kysyi uhkaavasti ja vaativasti mikä karanneen nimi oli. Tässä kohdassa ilmeni että se jolta ekaksi kysyttiin ei tajunnut mikä on homman nimi, vaan vastasi nenäkkäästi Sam Sausage. Seraavassa hetkessä hänellä oli silmät mustina ja hän makasi vatsallaan katukäytävällä.

Phillip pelkäsi että seuraava tekisi saman tyhmyyden, mutta onneksi tämä tajusi. Vaakasuorassa makaava heppu oli ainoa joka tiesi karanneen nimen, joten muut eivät voineet sitä kertoa mutta seuraava jolta nimeä tiukattiin, vastasi: “Vannon äitini haudan kautta että en tiedä, Sir, mutta sen voin sanoa että se ei missään nimessä ole Sam Sausage.” Hän sai jäädä pystysuoraan asentoon.

Phillip muisti yhden isänsä opetuksista, joka oli että elämässä tulee tilanteita jolloin kaikkein viisainta on pysyä visusti vaiti. Tämä oli sellainen tilanne.

Jos yhtään tuntee ihmisen psykologiaa ja niitä kirjoittamattomia käyttäytymissääntöjä, joita ihmisten välillä on, tajuaa miten pitää toimia ja puhua tai olla puhumatta kun on kanssakäymisissä toisten kanssa. Oikeanlaisella asenteella onnistuu asiakaspalvelussa, ystävyyssuhteissa, ravintolassa, työhaastattelussa... missä tahansa.

Jos satut olemaan luuseri, ehkä sanot tähän jotain negatiivista, kuten että tuo on manipulointia. - Totta kai se on. Manipulointi ei ole pahasta jos se on hyvään tarkoitukseen, siihen että läheisilläsi olisi helppo ja hyvä olo kanssasi, ja että työasiat sujuisivat helpommin. Riidan haastaminen ei hyödytä ketään.

Kaikkein suurin anti Life Law 1:n sisäistämisestä on ihmiselle itselleen. Jos tuntee itsensä, oppii säätelemään omaa elämäänsä, tunteitaan ja ajatuksiaan, ja edistyy omassa henkisessä kehityksessään.
.

3 comments:

 1. Onko sinulle tuttu kirja Olavi Tähtelä, Elämäntaitomittarit, miten selviydyn ihmisviidakossa. Kirja on lähes 400 sivua ja sisältää 117 mittaria (tehtävärypästä), joiden avulla voi peilata omaa elämäänsä. Minun on pitänyt siihen jo aiemmin tutustua, mutta jostakin syystä otin sen jälleen pöydälleni katsoakseni sitä taas paremmin.

  Sanoit, että manipulointi on hyvä asia, jos sitä harjoitetaan hyvää tarkoitukseen. Oletko todella tätä mieltä. Minun ymmärtääkseni manipulaatiolla tarkoitetaan toiseen vaikuttamista hämärin konstein. Toisen mielen kääntämiseksi itselle otolliseen suuntaan niin, että tämä toinen ei tiedä tulleensa jymäytetyksi.

  Manipulaatio on vähän liukas käsite. Ehkä kaikki harjoittavat sitä jossakin suhteessa. Mutta mielestäni käsitteellä manipulaatio tarkoitetaan hyvän etiikan vastaista toimintaa.

  ReplyDelete
 2. Anonymous2:58 am

  Hmm I love the idea behind this website, very unique.
  »

  ReplyDelete
 3. Hei Tuomo,

  En tunne Tähtelää, mutta ehkä sekin vielä osuu käteeni.

  Olet täysin oikeassa siinä mitä sanot manipulaatiosta tuossa merkityksessä. Käytin sitä laajemmassa merkityksessä ilman denotaatioita. Manipulaatio toisen ihmisen hyväksi, ei minun hyväkseni. Esimerkiksi kun ohjaat ja kasvatat lastasi, sellainen manipulaatio. Joku parempi sana olisi paikallaan, koska ihmisille on niin juurtunut mieleen että manipulaatio on paha asia, samoin kuin aivopesu.

  Manipulaatio oli tuon raportoimani kirjan kirjoittajan käyttämä sana. Kirja on englanniksi ja kirjoittaja on amerikkalainen psykologi. Psykologi käyttää mahdollisesti (?) sanoja eri tavoin kuin muut. Vaikka toisaalta kaikkihan me käytämme sanoja toisin kuin muut. Jokaisella on oma käsityksensä, ja usein käytämme samaa sanaa eri päivinä eri yhteyksissä eri tarkoituksiin. Ihme että kommunikaatio yleensä onnistuu ihmisten välillä :D

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.