Thursday, July 13, 2006

ITALIALAISET KEKSIT

.

BISCOTTONI - Sanassa on -oni-pääte joka on suurennuspääte. Pienennyksellä saisimme BISCOTTINI italian systeemin mukaan, eli pikkukeksejä.

Keksejä eli BISCOTTI. Lausutaan bis COT ti , yksikkö un biscotto
Vähän niinkuin förskotti mutta kuitenkin eri tavalla.

Keksin juuri puujalkavitsin. Are you ready for this? Siete pronti?

- Jos ostat kaupasta vuoden keksit kerralla mitä tarvitset?
- No tietysti biscottikärryt.

Italian kirjeenvaihtajamme Sari on tulossa Suomeen lomailemaan, KEKSI. Varmaan hienoa päästä Italian helteistä Suomen helteisiin.

Sari on menossa lähelle tätä blogikaveriamme: KYNÄ KÄDESSÄ.

Amerikalaisista TV-sarjoista ja leffoista on tullut tutuksi cappuccino ja biscotti. Americanot ääntävät ne omalla tavallaan. Muistatteko TV-sarjan Frasier, jonka tapahtumat sijoittuvat kahvikaupunki Seattleen?

Voi pyhä jysäys! Tajusin juuri miksi oltiin SLEEPLESS IN SEATTLE! Se on tietenkin se kahvinjuonti joka valvottaa!

Anyway, amerikkalaisten ääntämisestä; italiaksi un cappuTSHII no, amerikaksi cäp' TSHii nou (Heittomerkin tilalle heikko äänne joka on sanan again alussa) ja biscotti toteutuu näin: bis CAA di. Ymmärrettävä luulo että biscotti olisi yksikkö, joten sitä kuulee tilattavan muodossa a biscotti. Hiukan samantapainen sekaannus kuin suomen muffinsi, jossa on lähtökohtana englannin muffin. ANTTILA blogin Antti siitä oli hiljattain järkyttynyt.

Suomen keksisana on sentään helppo. Voidaan kirjoittaa lyhyemminkin kexi jos on kiire.

Kaxi kexiä meni tien poikki. Ensimmäinen ehti tien toiselle puolelle mutta toisen yli ajoi auto. Eka huuteli: Tulehan jo, muruseni!
.

4 comments:

  1. Tällä keksillä onkin olo kuin savoiardilla tiramisun pohjalla: kosteahkon nihkeä jä vähän pöhnäinen.
    En näe tuntia (non vedo l'ora, heh) että pääsen vehreille kotikonnuille!

    ReplyDelete
  2. Voi, en tiennytkään että savoiardikeksiressukoilla on pöhnäinen olo. Olen pistellyt ne poskeeni hyvällä halulla.

    Juu, uskon että katsot eteenpäin Suomeen tulemiseen. (You look forward to coming here.) :D

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:58 am

    Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
    »

    ReplyDelete
  4. Anonymous5:21 pm

    I find some information here.

    ReplyDelete

Ilahdun kommenteista ja pyrin vastaamaan kaikkiin.

Kello 16 - 17 jälkeen en tavallisesti ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.

Sana on vapaa, hyvät blogikaverit :)