Thursday, August 17, 2006

ONNEA TUOVA HUILU

.


Menin pihaan ja ajattelin aloittaa Seligmanin kirjaa Authentic Happiness, joka kertoo siitä miten optimismia voidaan oppia ja onnellisuutta saavuttaa. Tulin miettineeksi onnellisuutta RUNOTORSTAIN tämänkertaisen aiheen innostamana.

Minulla on kesken yksi toinenkin kirja joka on tutkimus suomalaisten onnellisuudesta. Aihe on tutkijoita askarruttanut kautta aikojen. Sitä ei saa tutkituksi ulkoisista tekijöistä, kuten ei sitäkään kuka on terroristi. On saatava kontakti tutkittavan ajatusmaailmaan.

En saanut kirjaa kuitenkaan aloitetuksi. Yksi jos toinen kiinnitti huomioni puutarhassani. Perhonen. Uusia kukkia kärhössä. Lintu. Orava. Koiran haukunta. Putoava koivun lehti. Kaikkea kivaa. Hymyilin.

Sitten kuulin huilun ääntä. Huilun ääntä? Kyllä. Se tuli vähän lähemmäksi, sitten vielä lähemmäksi. Siirryin niin että näin ohikulkevan parin kadulla, laiha, ulkomaalaisen näköinen pitkätukkainen tumma mies ja suomalaisen näköinen nainen. Menin katsomaan heidän peräänsä. Huilu soi kauniisti kesäisen iltapäivän hiljaisuudessa kun miehen poninhännälle sidotut mustat hiukset ja naiset pitkät vaaleat hiukset loittonivat. Päätin omassa mielessäni että mies oli espanjankielinen, perulainen, ja se päätös vielä lisäsi onnen kokemustani. Muy agradable.

Miksi jotkut meistä saavat onnea tuollaisista pienistä tapahtumista, ja toiset eivät ole koskaan tyytyväisiä mihinkään? Optimistin käsikirjassa Seligman sanoi että on olemassa synnynnäisiä optimisteja. Muistelen jotain tutkimusta josta kävi ilmi että kolmasosa ihmisistä oli tai on sellaisia. Pidän synnynnäistä onnellisuutta ja optimismia valtavana lahjana. Huomion arvoinen seikka on että optimismia pystyy oppimaan ja pessimismiä saa vähennetyksi poisoppimalla. Niin tuo Seligman esipuheessa pakisee. Kerron lisää kunhan saan lukuja jatkettua.
.

6 comments:

 1. Aivan, taito nähdä upeuksia arjessa on todellinen voimavara!

  Kävin tänään aamukahvilla parin kollegan kanssa, ja taas kerran jouduin itsekseni toteamaan että pessimismin ja kyynisyyden läpäisemää asennetta ilmentävä jutustelu on energiaa syövää.

  Onneksi jotakin positiivistakin sentään tuli esille.

  Ja onneksi työkavereissani on myös toisin virittyneitä.

  -gs

  ReplyDelete
 2. Tottapa hyvinkin.

  Haastan sinut Rita kirjainmeemiin, jos et vielä ole haastettu ja vetäisen hatusta sinulle "työ-kirjaimeksi" ärrän (R-kirjaimen)
  Iines ja Liisa ja minä olemme omamme jo kirjoittaneet, muitakin meemiin osallistujia on, en itse ole ehtinyt vielä tsekata niitä! Alapa siis miettiä R-kirjaimella alkavia sanoja ( 10 kpl) ja saat luonnehtia niitä valitsemasi sanoja mielesi mukaan!

  ReplyDelete
 3. Tänään sain työhuoneeni ikkunoille kaksi kukkakoriamppelia. Työkaverini oli ne ostanut ja ripustanut ennen tuloani. Olen pelastanut monta kuivaa ja kuihtuvaa kukkaa toisten huoneista ja nyt pari rehevää nostettiin ikkunalle. Joku voi olla kateellinen, mutta minkäs sille teet.
  Keväällä, ennen lomia, parin työkaverini kanssa valkkaamme mihin aikaan menemme syömään tai kahvitauolle. Kun itsekin on puhki niin ei sitä jaksa kaikkia valituksia kuunnella. Kuten gn.s. sanoit, se vie voimia.
  Silloin voisi erityisesti olla huilunsoitto paikallaan.

  ReplyDelete
 4. Kyllä se näin on, onnenmurut löytyvät joskus ihan yllättäen, mistä tahansa. =)

  ReplyDelete
 5. GS,
  Jep, seuraansa ei aina voi valita. Hyvin sanottu tuo "energiaa syövää", sitä se joittenkin seura tekee, ja ympäristön happamuusaste nousee.

  Leonoora,
  R on kiva valinta. R-äänteestä olisin saanut vielä enemmän asiaa, mutta helposti tämäkin hoitui. Ei tarvinnut sen kummemmin miettiä.

  Pikkuliina,
  Kiva kun tulit käymään! Onnea pessimismin ja kateuden vastaisessa taistelussa. Vaistoan että olet valoisa luonne.

  Hallatar,
  Olet oikeassa. Sain tarjoamastasi sanasta "onnenmurut" hykerryttävän mukavan fiiliksen.

  ReplyDelete
 6. No niin! Siinäkin siis ilmaantui aivan yllättäen onnellisuutta, murusista. =)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.