Monday, April 30, 2007

MIHIN HUOMIO KIINNITTYY

.

The sky. It has always been there and always will be there. Maybe. And perhaps. Behind the clouds. I mean seeing from the earth. Or something. But that's not the scientific explanation.

Jos et ymmärrä englantia, ole iloinen. Äskeisessä ei ollut tieteellistä eikä informatiivista arvoa.

Jos pitää psykologiasta, jos tykkää puntaroida ihmisluontoa ja ihmisen aivoituksia, omiaan ja muiden, siihen on joka päivä runsaasti tutkimusmateriaalia. Otetaan vaikka sanomalehti. Mitä sieltä luen? Mihin kohtaan suuntaan mielenkiintoni lukemassani artikkelissa?

Lehti raportoi jonkin uutisen. Mielikuvituksemme ja oma ajatusmaailmamme täydentää sitä huomattavasti. Luemme lisää rivien välistä, riippumatta siitä mitä siellä "oikeasti" on. Toisaalta jäämme kaipaamaan jotain mitä ei ole mainittu. Se on ainakin varma että oletamme yhtä ja toista. Vaikka mitä kuulisimme tai lukisimme, täydennämme sitä aina omilla oletuksillamme. Ei se ole mikään rikos. Ihmismieli toimii sillä tavalla.

Päässä sijaitseva tietokone eli aivo ei ole kapasiteetiltaan niin suuren suuri että pinnalla oleviin ajatuksiin mahtuisi kiinnostuksen kohteena olevan asian joka puoli. Sepä siinä kiinnostavaa onkin että MITKÄ PUOLET minä uutisesta valitsen omien tarkastelujeni kohteeksi ja mitkä puolet naapuri valitsee. YHDESSÄ saamme siihen enemmän puolia kuin yksin.

Jatkukoon keskustelu VAIMENTAMISESTA, SENSUURISTA, SANANVAPAUDESTA, VÄÄRINKÄSITYKSISTÄ, PAISUTTELUSTA, HYVÄSTÄ UUTISOINNISTA, MEDIASTA monipuolisena. Jokaisella on oikeus mielipiteeseen, ja jokaisella olkoon oikeus sen mielipiteen kyseenalaistamiseen.

Kaikkein eniten minun mielestäni kannattaa kyseenalaistaa omaa itseään.

Kiinnitänkö huomioni aina samaan vai liikkuuko mieleni muuallekin? Toistanko keskustelussa aina samoja kuluneita väitteitä ja sanontoja? Kehittyykö ja laajaneeko ajatteluni mihinkään suuntaan. Pidänkö jyrkästi kiinni siitä mikä omasta mielestäni on jutun pääpointti, vai kuuntelenko muitakin näkemyksiä?

Jos luen lehdestä rikosuutisen, onko mielestäni AINOA tärkeä pointti se mainittiinko rikoksesta epäillyn ulkomaalaistausta?

Kun keskustelu alkaa, onko minusta KAIKKEIN TÄRKEINTÄ tukahduttaa kaikki ne mielipiteet jotka yhtään vivahtavat ulkomaalaisten puolustamiseen tai suosimiseen? / Tai nouseeko mielessäni kaikkein tärkeimmäksi puolustaa ja ylistää monikulttuuria, vaikka en asiasta paljon mitään tietäisikään?

Kiinnitänkö KAIKEN HUOMIONI vain yhteen asiaan, "vieraiden" vastustamiseen? / Tai vaihtoehtoisesti PELKÄSTÄÄN kaikenlaisen monikulttuurisuuden puolesta puhumiseen?

Toivottavasti en. Ehdottomasti en.
.

4 comments:

 1. Polgara1:19 pm

  Uutisointi on ovela laji, ennen lehdessä luki tummatukkainen, siististi pukeutunut, eläkkeellä oleva nuori mies (lue -> romani) teki sitä ja tätä. Siis annettiin ymmärtää. Vähän sama nytkin. Puhutaan somaleista tai tummaihoisista maahanmuuttajista, vaikka kyseessä on esim. Ghanasta muuttanut mies. Venäläinen syyllistyi siihen ja tähän. Miksi ei aivan hyvin suomalainen, Malmilla tällä hetkellä oleva alkolisoitunut ja asunnoton juoppo - jos tälle linjalle on mentävä. No joo. Ehkä minäkin luen vähän kuni piru raamattua eli olen liian herkkä huomaamaan joitakin asioita! Siis minkä ilveen takia esim. rikosuutisissa niin kovin hanakasti tuodaan esille rikoksen tehneen kansallisuus ja/tai tausta? Apua, taas minä kohkaan - anteeksi! ;D

  ReplyDelete
 2. Hei Polgara

  On vallalla kahta näkemystä. Toinen on tuo sinun esittämäsi että hanakasti tuodaan kansallisuus esiin. Toinen on se että lehti ei nimenomaan mainitse sitä, eli vaikenee kulttuuritaustasta.

  Jos kansallisuus mainitaan, osa yleisöä suuttuu, Jos ei mainita, se toinen puoli suuttuu. Lehden on jollain perusteella valittava oma linjansa ja pysyttävä siinä, oletan.

  Kumpaakin menettelyä voidaan puolustaa, ja kumpaakin voidaan moittia. Ei lehti kai voi muuta kuin valita jommankumman.

  ReplyDelete
 3. Nice sky picture Rita...

  ReplyDelete
 4. Thanks, Howdy! I liked your Mayflower riddle. Very enjoyable, indeed :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.