Sunday, May 27, 2007

KESÄLUKEMISTO

.

Lilacs are in bloom. Syreenit kukkivat.

"Syreenien alla" - tuon niminen tyttökirja oli kirjahyllyssäni kouluaikana. Joko Louisa May Alcottin tai L.M. Montgomeryn kynästä lähtöisin. Mainittujen kirjailijoiden teoksia hankin sittemmin yliopistossa englantia opiskellessani alkuperäiskielisinä, ensin mainitulta Little Women, Little Men, Eight Cousins, jälkimmäiseltä Anne of Green Gables ja Emily of New Moon, muutamia mainitakseni. Naispuoliset lukijani muistavat ehkä lukeneensa niitä omana kouluaikanaan. Suomeksi Pikku naisia, Plumfieldin pojat, Kahdeksan serkusta, Anna, Runotyttö-sarja.

Mitä lienee miehillä poikavuosien lukumuistoissa? Tarzan? Simo Penttilä? Noitakirjat? Aika monet tytöt lukevat niin sanottuja poikakirjoja, mutta sitä en tiedä lukevatko pojat tyttökirjoja. On helppoa keksiä esimerkki molempien sukupuolten, ja kaikenikäisten suosikista. Sehän on Harry Potter. Itse en ole innostunut, mutta mieheni on ostanut ja tilannut meille koko tähänastisen sarjan englanniksi. Olen lukenut osan ekaa kirjaa, ja nähnyt leffan, mutta mitään isoa innostusta ei virinnyt.

Kesä lähestyy. Kesälukemisto tulee ajankohtaiseksi. Se on erilainen kuin muu lukemisto. Minulla jo ekat kesäilmat aktivoivat muistoja vanhojen tyttökirjojen ja dekkareiden lukemisesta. En tiedä luenko, mutta jo pelkkä ajatus elävöittää. Päivät pitenevät, luonnon lukulamppu valaisee, työviikot kevenevät, raskas ammattikirjallisuus vaihtuu kevyempään lukemistoon. Ihana tunne ajatella kaikkea kivaa edessä olevaa.
.

13 comments:

 1. Siskoni lukivat innokkaati sekä Anna että Runotyttö-kirjasarjoja, ja muistan ne lukeneeni siinä samalla kun muuten lempilukemistani muuten olivat Jules Vernen ja E.R. Burroughsin romaanit...

  Harmillista kyllä näyttää siltä, että vanhat poikakirjat häviävät hyvää vauhtia historian jumalhämärään mutta tyttökirjat sen kuin porskuttavat! Simo Penttilän Punavyötkin alkavat olla niin harvinaisia, että divareissa ne maksavat monta kymppiä.

  ReplyDelete
 2. Itse olen kerännyt hyllyyn kirjoja, jotka aion lukea kesällä, mieluiten laiturilla maaten. Pino on herkullisen korkea!
  Pääsisipä vaan jo sinne laiturille.

  Anna-kirjoja en ole lukenut vuosiin, joskus ne kuuluivat sairaspäivien lukemistoon, tuttua ja turvallista kuumeen kourissa.

  ReplyDelete
 3. Tervehdys Lurker

  *hih hih* (Nauraa hetken nimimerkille kun ajattelee Blogistanian pensaikossa väijyvää alkuasukasta)

  Jules Verne, tosiaan, Mon Dieu! Kas kun en muistanut. Punavyöt... monta kymppiä... hmmm... Veisinköhän mieheni kirjat salaa Divariin :D No en ikinä; huono vizzi.

  Sinun blogisi vaikuttavat oikeilta aarreaitoilta. Jospa aloittaisin kesälukemistoni sieltä :)

  SusuPetal,

  Sinäpä sen sanoit; LAITURI sen olla pitää. Veden läsnäoloa ei korvaa mikään, joten kuivalla maalla oleva laituri ei kelpaa.

  Ja sinäpä sen sanoit toisenkin kerran: vanhat tyttökirjat ovat oikein sopivaa sairaspäivän lukemistoa. Noista vanhemmista kirjoista muuten ilmenee että entisaikoihin ihmisillä saattoi olla monta kuukautta kestävä flunssa tai muu keuhkotauti. Lukivatkohan hekin vanhoja lapsuusajan kirjojaan?

  ReplyDelete
 4. Taisin lukea enemman pojille tarkoitettuja kirjoja, tai sitten niita jotka oli tarkoitettu seka tytoille etta pojille. Fennimore Cooperin intiaanikertomuksia, Biggles-sarjaa ja aika nopeasti kaikkea mita kateen sattui, Jules Verne mukaan luettuna. Lukeminen on aina ollut minulle tarkeaa.

  ReplyDelete
 5. HPY

  Cooperia en tunne, eikä Biggles sano minulle mitään, mutta nytpä muistin Viisikot ja Seikkailusarjan, kun mainitsit sarjan. Ai niin ja Tiina-sarja, jota ystäväni Tiina keräsi. Nykyään on ratsastuksen ystäville paljon sarjoja, muistaisin että yhden tuttavan Nea-tytär lukee Nea-sarjaa :)

  Luitko ruotsiksi vai suomeksi ja ruotsiksi?

  ReplyDelete
 6. Minä luin myös kaikki niin tytöille kuin pojillekin kirjoitetut kirjat nuorena. Kirjaston lisäksi mummolan vintiltä löytyi paljon sodanaikuisia ja 50-luvun pokkareita, mm. Kirjava huntu. Potterit on pitänyt ahmia heti tuoreeltaan, nehän ovat ihanasti jatkoa Viisikon ja Miss Marplen turvalliseen englantilaismaailmaan. Nuorena aikuisena luin joka kesä Sormusten herrat läpi, se kuului kesään.

  ReplyDelete
 7. Kesälukemisesta puheen ollen aion tavalla tai toisella haalia kaikki blogistanin, (ensi aluksi) runoilijoiden tänä/viime vuonna ilmestyneet teokset joita ovat mm. Rita Dahl, Karri Kokko, Janne (Käymälän Sven?) Nummela. Heidän teoksensa olen jo varannut kirjastosta. Ilmeisesti tulen ostamaan näitä kirjoja myös kaupasta.
  Ja suositelen muillekin. Ostakaa tai edes lainatkaa myös runokirjoja hyvät ystävät!

  ReplyDelete
 8. Huomenta Katriina :)

  Mummolan vintti kuulostaa kutsuvalta. Vanhempieni mökillä oli liiterissä kaikenlaista menneiden aikojen lukemistoa. En tiedä missä ne nyt ovat kun he myivät mökin pois pari vuotta sitten. Zane Gray (Vai Grey?) ja salamasarjan kirjoja muistan sieltä. Tosiaan, vanha kunnon Agatha Christie. Minulla on niitä alkuperäiskielellä pieni kokoelma kirjahyllyssä, 20 - 30 maybe.

  Leonoora

  Ajatteles jos joku innostuu tekemään Runotorstaihin väsäämistämme tekeleistä kirjan! Ei se mitenkään mahdoton ajatus ole.

  Vuosi sitten en olisi voinut kuvitella runoilevani, enkä myöskään lukenut runoja. Koulussa oli "pakko", samoin kieliopintojeni yhteydessä, mutta siihen se sitten taisikin rajoittua.

  What can I say? Ihminen muuttuu, maku muuttuu, mieltymykset muuttuvat :)

  ReplyDelete
 9. Totta.
  Toki blogistanissa on paljon muitakin kirjailijoita, kuin nuo jotka edellä mainitsin, kirjailijaluettelosta tulisi pitkä, joten en sitä tähän kirjoita. Heitä löytyy kyllä monien sivulinkeistä.

  ReplyDelete
 10. No Leonoora jos ryhtyisi lukemiaan ja aikomiaan listaamaan, eihän se lista minnekään mahtuisi! pelkkä ajatuskin pyörryttää :)

  ReplyDelete
 11. Luin mita loysin, alussa eniten ruotsiksi, nyttemmin eniten ranskaksi.

  ReplyDelete
 12. Félicitations! Olet harvinaisen kielitaitoinen yksilö :) Chapeau!

  ReplyDelete
 13. Tuli juuri mieleen, Suomen lakia luin suomeksi (huvikseni).

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.