Friday, June 22, 2007

JUHANNUSAATTO ALKAA AAMUSTA

.

Midsummer Eve in Finland. Juhannusaatto. Mielikuva: Veden ääressä, rauhallista - ehkä ei kauan.

Meidän omakotialueella saattaa olla hyvinkin hiljaista ja rauhallista. Monet naapurit lähtevät mökeille tai veneille. Jotkut heistä jättävät perheen nuorison kotiin. Joo. Ei niin järin mukavaa kaupunkiin jääneille naapureille.

Kävelin eilen yhden rivitalon ohi. Joku kuului pitävän radiota auki omaksi ja muiden iloksi tai rasitukseksi. Minulla oli omissa korvanapeissa Andrea Bocelli, jonka ääneen rivitalon radio hetkeksi sekoittui. Olisipa kauheaa jos naapuri pilaisi toisen naapurin musiikkinautinnon päästelemällä päälle muuta meteliä. Vai olenko liian "suomalainen"? Pitäisikö kaikkien saada möykätä vapaasti?

Pitää lähteä käväisemään kaupassa heti kun se aukeaa. Tulimme katsoneeksi kassakuittia eilisen käynnin jälkeen. Siinä sanoo "piparjuuri", 11 euroa ja jotain. Emme olleet ostaneet piparjuurta, ja hintakin tuntui oudon suurelta. Asiaa tutkittuamme kävi ilmi että perunapussin päällä lukee piparjuuri. Heh. On eilen sormi lipsahtanut tai vaaka väärin ohjelmoitu. Menemme
ihmettelemään asiaa kauppaan...

oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Myöhemmin

Saimme vahingon korjatuksi, ja sitten minut kyydittiin kotiin ja puoliso hurautti Paloheinään golfia pelaamaan. Minä kirjoittelin kurssilaisten arviointiraportteja, ravistelin muutaman pienen maton ja kävin vajaan tunnin kävelyllä kameran kanssa. Nyt on kello vasta 10. Fantastinen ilma. Uimarannalla oli jo muutamia ihmisia uikkareissa ottamassa aurinkoa kun suuntasin reittini kulkemaan jokivartta. Kuvasin pari uivaa sorsaa. Saa nähdä onnistuivatko kuvat niin kaukaa.

Kuvia ei tarvitse kehitellä koska ovat digikuvia, mutta taidanpa alkaa kehitellä arviointiraportteja lisää. Retusointiin en halua sortua enkä ylivalottuneisiin haloefekteihin, mutta arvioinnin perustan kannattaa olla positiivinen, eikä sillä tavalla kriittinen kuin kriitikoilla. Sillä ammattikunnalla on vielä paljon opittavaa siitä miten rakentava hyödyllinen kritiikki rakennetaan.
.

10 comments:

 1. Anonymous10:20 am

  On juhla ja juhannusilta...
  Ajelimme viime yönä Kokemäeltä Tampereelle. Upea, utuinen maisema, tyyni vedenpinta ja kuu (no ainakin puolikas). En ihan ymmärrä tytärtä, joka matkusti skottinsa kera Keniaan juuri nyt, mutta..
  Juhannusta!t.Milli-Molli

  ReplyDelete
 2. Koskaan en ole ymmärtänyt, missä sitä juhannusta vietetään, kun kivemmatkin alueet tyhjinä.. Kauppaan en kyllä minäkään aattona, oli sitten vaikka mikä (kauppa-apulaistenkin pitäisi saada olla joskus vapaita).
  Hyvät juhannukset, täällä kaatosade.

  ReplyDelete
 3. Rita, saman nuorisohavainnon tein itsekin eilisyönä: vanhemmat ovat jättäneet keskenkasvuisensa keupunkiin, koska nämä ovat niin luotettavia että uskaltaa jättää (lue: vanhemmat eivät jaksaneet riidellä, kun nuoret eivät suostuneet lähtemään mökille). Tuosta ohi niitä meni örveltäen yöllä.
  Täällä on aivan hiljaista ja rauhallista. Olemme suunnitelleet ainakin juhannussaunaa, makkarangrillausta ja muurinpohjalettuja.

  ReplyDelete
 4. Aurinkoista keskikesän juhlaa, Rita!

  ReplyDelete
 5. Palasin juuri puutarhatöistä. Kiva löytää kommentteja, kiitos!

  Milli-Molli

  Montakohan kilometriä ja millimetriä Kokemäeltä on Treelle? Kokemäellä kai poltetaan kokkoja - siitä saisi hyvä k-hokemat, ehkä sanan skotti saisi ujutetuksi mukaan... Runotorstai oli jo eilen, mutta perjantainakin voi runoilla :)

  Hannele

  Vaikea kuvitella että siellä sataa kun täällä on nyt ihan kuivaa. Taitaa tosiaan kaupoissa olla tungosta. Hyvä kun käytiin jo eilen, paitsi että piti käydä yksi piparjuurikömmähdys oikaisemassa. Eipä ollut jonoa klo 8.

  Kirsi

  Kävelylenkillä näin yhden isolla kivellä rikotun bussikatoksen seinän säpäleinä maassa. Voi itku että ottaa päähän. Ja meikäläinen siinä sitten taas reitin varrella keräsi YHDEN ROSKAN maasta roskikseen "Roska päivässä liikkeen" innoittamana. Ei mennyt ihan tasan puntit sotkemisen ja siivoamisen kesken.

  Juhannustouhunne kuulostavat oikein kivoilta :)

  Susupetal

  Sinulla on sympaattinen tapa ilmestyä toivottamaan hyviä juhlia! Kiitti :)

  ReplyDelete
 6. Uih! Jäin miettimään tuota kriitikkokunnan kritiikkiä, kun itsekin olen ko. ammattikunnan edustaja. Sanoisin näin, että tähänkin ammattikuntaan mahtuu kritiikki-sanan sisälle kaikenlaista porukkaa. ;-) Ehkä usein vain opettaja-kriitikot ajattelevat myös rakentavuuden olevan tärkeää, varsinkin, kun jokin työ on vielä keskeneräinen.

  Kriitikoissakin on myös kritiikin kriitikkoja, kuten vaikkapa kirjailijoissa kirjailijoiden kirjailijoita. Itsereflektiivisyys on tärkeää näissäkin ammateissa. Mutta. Itse saan esim. ankaran päänsäryn joidenkin "kriitikoiksi" mainittujen kolumnistien asiantuntemattomuudesta, enkä voi kuin hiljaa päivitellä mielessäni, miten voi olla totta, että noilla asenteilla voi kirjoitella 30 v. vanhoja ennakkoluulojaan kritiikin nimissä koko kansan nähtäville. Hohhoijjaa!

  Kritiikki-sana on meidän maassamme niin pelottavan negatiivinen mörkö, että jo se riittää yksistään pullauttamaan esille mitä ihmeellisimpiä asenteita. Siksi olenkin oppinut pitämään pienempää ääntä tästä ammattitaidostani. Minulle se merkitsee koulutusta, estetiikan tuntemusta ja kirjallisuuden tutkimusta. Se on pelkästään postiivinen asia, taito, jonka avulla voi kasvaa ja kehittyä paremmaksi haluamissaan taidoissa. Valokuvaaminenkin on minulle pohjimmiltaan ajattelua.

  ReplyDelete
 7. Kyllähän siinä kassalla pitäisi olla työntekijän tarkkana ja vähän seurata mitä sinne menee, itse vedin pokkana superkalliit banskut tai siis parin ostoksen loppusumma oli niin iso että vedin ne takaisin ja väärä punnaushan siinä oli ollut, pois kuitilta ja oikean punnauksen jälkeen oikea hinta, onneksi kassatapahtuma oli vielä kesken, siinä vaiheessa on simppelimpää tehdä korjaus. Mutta näitä sattuu :)

  ReplyDelete
 8. Tervehdys M

  Tavallaan olemme kaikki kriitikoita. Tämä onkin laaja aihepiiri. Kiinnostavia nuo sinun huomiosi ja lausuntosi.

  A-R

  Jonkinlainen päässälaskutaito olisi ilmeisesti käyttökelpoinen taito, ja pitäisi olla tarkkaavaisempi. Puolisollani on onneksi erittäin hyvä havaintokyky. Hänellä sattui illalla silmään pitkästä kassakuitista piparjuuri - Mikä ihmeen piparjuuri? :)

  ReplyDelete
 9. Hyvää juhannusta Sinulle!

  ReplyDelete
 10. Samoin sinulle, Leonoora! Lienetkö mökille matkalla? Taidanpa lähteä blogiisi katsomaan tilannetta :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.