Tuesday, June 05, 2007

KASVAA JA KEHITTYY

.

Growing, growing... Kasvua ja kehitystä havaittavissa.

Olen Bloggeria manaillut kun en ole aamupostaustani saanut näkyviin hermostuneesta klikkailusta huolimatta. Nyt selvisi että vika onkin Safarissa. Älysin käydä Firefoxin kautta katsomassa. Aamupostaukseni on kai ollut koko ajan näkyvillä, vaikka minä en sitä nähnyt! Puuh.

Katsoin pienen pätkän TV-ohjelmaa musiikista poliittisena ja muuna vaikuttajana. Erinomainen! Jos se jäi teiltä näkemättä, katsokaa seuraavat 5 osaa. Ne esitetään kai maanantai-iltaisin. Lukekaa tuosta alempaa.

Yhdysvaltoihin matkasi 1900-luvun alussa ruotsalainen (Hillstrom ?) josta tuli työväenluokan oikeuksia ajava protestilaulaja. Väki oli paljolti luku- ja kirjoitustaidotonta mutta laulut alkoivat levitä suusta suuhun. Vaarallista puuhaa. Isojen pomojen käskyläiset pamputtivat laulajilta ja soittajilta hampaat kurkkuun... Ups, eipä kerrota enempää. Tämä on perheohjelma.

Dokumenttisarja on katsomisen arvoinen, sitä vakuutuin jo heti alkumetreillä. Ruotsalaissyntyistä protestilaulajaa seurasivat suuruudet kuten Bob Dylan, Woodie Guthrie ja jälkimmäisen poika Arlo Guthrie. Legendaarisen Bob Marleyn tietenkin kaikki tuntevat.

Musiikki yhdistää ihmisiä. Se ylittää kielirajat ja rodut. Sen tajuaminen tekee minuun syvän vaikutuksen. Sekä kieltenopettajana että viestinnän ihmisenä.

Yritetäänpäs sitten pistää tämä tekstinpätkä blogiin näkyviin. Pitäkää peukkuja!
.

2 comments:

 1. Kiva kuva sarja rodosta!

  Hillström oli sittemmin tunnettu nimellä Joe Hill.

  Merja Hurrin kokoamassa rauhanlaulu kirjassa on kaksi hänen lauluaan: Jos ryhdyn taisteluun (Should I Ever Be a Soldier) ja Älkää mun isääni viekö pois (Don't Take My Papa Away From Me). Täällä Ruotsissa hänen tunnetuin laulunsa on kaiketi I natt jag drömde ...

  ReplyDelete
 2. Kiitos lisätiedoista, Jaska.

  Jos Hill oli suuri vaikuttaja, mutta hänelle kävi huonosti kuten niin monelle ihmisoikeuksia ajavalle. Pistettiin vankilaan tekaistulla syytteellä, ja muistaisin että teloitettiin. Sitä ennen hän ehti pistää liikkeelle suuntauksia joita kukaan ei voinut pysäyttää.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.