Friday, June 15, 2007

SINIVUOKON SIIRTOLAISUUS

.

Sinivuokon lehtiä. Huomasin että niiden viereen on ilmestynyt aika ryväs uusia minilehtiä. Sinivuokko tietää mitä tekee. Se aikoo levitä ja täyttää maan. Ehkäpä muurahaiset kuljettavat kasvun aiheita pidemmällekin, esimerkiksi naapurin tontille. Tämähän alkaa jo muistuttaa maastamuuttoa ja maahanmuuttoa.

Uutisissa puhuttiin Englannin maahanmuuttajien tilanteesta. Päättäjät yrittävät pysyä ajan tasalla, poistaa haittavaikutuksia, keksiä mitkä ovat parhaita toimintatapoja tulevaa ajatellen. Kansan keskuudessa maahanmuuttajavastaisuus ja huolestuneisuus vaikuttaa elävän aika voimakkaana. Jotain murretta mongertavaa henkilöä haastateltiin. Luulin maahanmuuttajaksi mutta pari sekuntia hänen puhettaan työstettyään tajusin että se olikin englantia. Hah! Tuskin ymmärrettävästi englannin savoksi: "Oi däunt loik th'm. Ge th'm äutv ear". Translation: "I don't like them. Get them out of here." Juu, parasta hommata ulkomaalaiset pois, ihan jo siitäkin syystä että ihmiset ymmärtävät toistensa puhetta helpommin.

Eilisessä Hesarissa oli eilen huomattava määrä kaikenlaista kirjoittelua maahanmuuttajista, ulkomaalaisista keskuudessamme, vaihto-opiskelijoista, siitä miten rasismia voi estää... Kaikenkaikkiaan melko positiivinen ja käytännöllinen suhtautumistapa huokui monesta artikkelista, mutta teoria ei ole sama kuin käytäntö. Kaikkea ei kannata ottaa totuutena, varsinkaan spekulointia. Sen sijaan koettu ja näetty - eikun nähty (?) on arvokasta pohjaa suunnittelulle. Muitten virheistä voi oppia. Kaikkien ei tarvitse tehdä omia virheitä. Suomi voi oppia muiden maiden virheistä. Meillä maahanmuuttajia on vasta vähän. Samaten voi oppia onnistumisista. Nykypäivän bisnesmaailmassa hyödynnetään nimenomaan muiden onnistumisia. Ehkä olette kuulleet ilmiöstä nimeltä benchmarking.

Me koulutuksen alalla työskentelevät tunnemme niinikään mentoroinnin, mentoritoiminnan, jossa aloittelijat hyödyntävät kokeneiden konkarien ja asiantuntijoiden tietoja ja taitoja. Oppipoika - kisälli - suhde nousee vielä mieleen, mutta sitäpä en ehdi enää pohtia kun minulle tulee kohta englannin oppilas ohjattavaksi... Mitään yksisuuntaista touhua tämä ei ole. Sen haluan vielä sanoa. Homman nimi on paljolti vuorovaikutus ja yhteistyö.
.

4 comments:

 1. Suomi ei kait halua oppia muiden maiden virheistä, vaan tehdä ne sitten perästä päin..

  ReplyDelete
 2. Hannele

  Mites teillä Göteborgissa? Onko alueellasi ongelmia?

  Minä olen kohtalaisen luottavainen Suomen suhteen. Se johtuu paljolti siitä että pääsen vaikuttamaan asioihin monessa kohtaa oman työn ja tuttavapiirin kautta, ja pitämään tilannetta jonkin verran silmällä. Kuulun niihin tahoihin jotka pyrkivät edistämään hyvää, antoisaa maahanmuuttoa sun muuta kulttuurinvaihtoa.

  ReplyDelete
 3. Asun alueessa, jossa vain ruattalaisii, ja silloinhan rasismi kukkii nuorten joukossa. Niin kuin Suomessa pelko siihen uuteen, tuntemattomaan. Kivampi tunnelma alueilla, joissa arkipäivänä totuttu eri kansalasuuksiin.

  ReplyDelete
 4. Maahanmuuttajuus ei ole mikaan helppo asia, koska kaikilla on niin paljon ennakkoluuloja. Ja kaikilla on eri kulttuuripohja mika tekee yhteisymmarryksen paljon vaikeammaksi.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.