Thursday, June 14, 2007

PUUTARHAKUTSUILLA SUURLÄHETYSTÖSSÄ

.

An ice sculpture at the British Embassy. Garden party. The Queen's birthday. Jääveistos kuningattaren syntymäpäivän kunniaksi järjestetyillä puutarhakutsuilla Britannin suurlähetystössä Kaivopuistossa.

Ilma ei olisi voinut olla parempi. Aurinkoista. Lämmintä mutta ei liian kuumaa. Paitsi jääveistokselle joka tippui vettä kunnes sulaminen eteni niin pitkälle että pari isoa jäälohkaretta pongahti nurmikolle. Ei osunut keneenkään.

Vuosi sitten juhlittiin kuningattaren 80-vuotissyntymäpäivää. Nyt ollaan vuosi vanhempia ja monia kokemuksia rikkaampia, pieniä ja suuri. Vuosi sitten kirjoitin blogiin näin:

"Nyt tunnen juoman nimeltä Pimms! Eilen en ollut sellaisesta kuullutkaan. Yleinen hellejuoma Ascotin hevoskilpailuissa ja Wimbledonin turnauksissa. Siinä on hyvin vähän Pimms alkoholijuomaa, loput Spritea (and something), mansikkaa, mintunlehti, sitruunanviipale, kurkkuviipale ja luonnollisesti jokin salainen ainesosa, a secret ingredient."

Pimmsiä tarjottiin tänäkin vuonna, ja samoja juttuja ja ihmisiä näkyi jonkin verran, mutta suurlähettiläs on vaihtunut. Hän on Valerie Caton, hänen puolisonsa on Mr Harrison ja lapset Isabel ja Thomas. Koiraa emme tavanneet. Kysyin Isabeliltä mutta hän sanoi että koira oli yläkerrassa. Viime kesänä näin sen pentuna, kun kävin opettamassa englantia lasten ranskalaiselle ystävälle Claralle. Tänä kesänä Isabel ja Thomas matkustavat hänen luokseen Ranskaan.

Kutsuvieraslista näytti muuttuneen jonkin verran, vaikka tuttuja parveilikin telttakatoksen alla ja puutarhan laitamilla sekä rakennuksen komeilla rappusilla. Mansikat, ihanat suomalaiset makeat mansikat kelpasivat, samoin hienot juustot. Ainakin neljää erilaista pikkupurtavaa kannettiin tarjottimilla. Hors d'ouvres, canapes, fingerfood... miksi sitä nyt kutsutaankaan. Tummalla leivänpalasella graavilohta ruohosipulilla ja salaatilla ryyditettynä, jotain miniperunasalaatin tapaista lämpimässä uunituoreessa "kupissa", taidokas vuohenjuustokääryle, valkosipulinmakuinen katkarapu tikussa ja minisuklaaleivoskin fingerfood jälkkäriksi.

Olin ohimennen tavannut Matin joka esiintyy allaolevassa mainosjulisteessa, kun meillä oli edelliset monikulttuurijuhlat suomalais-brittiläisessa yhdistyksessä ja hän oli samoissa tiloissa Finn-Brit Players'in näytelmänharjoituksissa. Tulin ottaneeksi mainoksesta kuvan kun tuntui niin hauskalta että kuvan ihminen seisoi sen vieressä livenä. Nyt liveihminen liikkui kutsuilla livenä, mutta emme hetkeen tajunneet keitä olimme, jos ymmärrätte mitä tarkoitan. Se kävi sitten jutellessa ilmi lopulta.
Toinenkin it's a small world - ilmiön ilmentymä ilmestyi ilmenemään. Tapasimme yhden naapurimme samalta kadulta. Me asumme numerossa 8, hän numerossa 9, englantilainen jurnalisti ja valokuvaaja, Tim. Kumma että emme ole aikaisemmin tavanneet vaikka meillä on yhteisiä ystäviä.

Liian äkkiä se kaksi tuntia kului joka oli vastaanottoon varattu, mutta onneksi sosiaalisessa kalenterissa on muutakin merkattuna kesäkuuhun.
.

12 comments:

 1. Olisin mielelläni ollut mukana,
  garden party could possibly be complete without Pimms ;)

  ReplyDelete
 2. No it couldn't :) Jaa, mutta hei, ett ögonblick! Mitäs minä tein niissä aikaisemmissa puutarhajuhlissa kun en tiennyt Pimmsistä mitään? Ehkä se on niin että ei se mitään ellei siitä tiedä.

  ReplyDelete
 3. Siita on kauan kun olen kuullut viimeksi Pimms Number 1'sta! Limonaatiin eli sitruunamehuun sita sekoitettiin yhteen aikaan, ja muistan itse juoneeni sita kokikseen lisattyna. Rahakkaat tekivat siita shamppanjakoktailin.
  Minulla olisi viela voinut olla pullonpohjallinen baarilaatikossani, mutta joku on ilmeisesti juonut sen pois, silla sita ei enaa loytynyt. Kavin tutkimassa.

  ReplyDelete
 4. HPY

  Näin se mainostaminen ja piilomainonta tehoaa :D Alkaa tehdä mieli koktailia kun joku sen mainitseepi.

  Hih, baarilaatikko :)

  ReplyDelete
 5. Baarilaatikko kylla. Se on tehty vanhasta teelaatikosta - siis sellaisesta missa tee kuljetettiin idasta lanteen ennen kun tee ruvettiin pakkaamaan muovisakkeihin ja kartonkeihin. Se on siis jonkinlaista kovalevya. Ja paalla lasilevy jota voi sujauttaa edetakaisin. Omatekoinen huonekalu. Niinkuin monet muutkin hopsotykseni.

  ReplyDelete
 6. Pannahinen sentään, kuvittelin sen vetolaatikoksi, a drawer in English :)

  ReplyDelete
 7. Tuliaisiksi toin yhden pullon, maksoi omaisuuden, kun ne verot joutu maksaan lentokentällä. Messinkiorkesterikin pitäisi olla taustalla sitä Pimmsiä nautiskellen ;)

  ReplyDelete
 8. Onneksi sitä ei kulu paljon kun se booli sekoitetaan. Tai no riippuu tietysti siitä montako ihmistä on koolla ja paljonko kukin dokaa :)

  ReplyDelete
 9. Jääveistos ja mansikat ovat aina olleet minusta lempijuttuja Englannin lähetystön kutsuilla. Olimme kutsutut tänäkin kesänä, mutta tuli este viime hetkellä.

  Tällaiset puutarhakutsut ovat hauskoja myös siksi, että voi käyttää hattua, hienoa hattua.

  ReplyDelete
 10. Linkissä olevista neljä alinta on ollut mukana.

  ReplyDelete
 11. Ajatella! Olisimme voineet tavata toisemme :)

  ReplyDelete
 12. Onpas hauskaa, en aiemmin ollut kuullutkaan koko Pimmsista. Luettuani taman ennen pikku etelanmatkaani siihen tormaakin joka paikassa ;) Ensin lueskelin ajankuluksi matkaoppaani yleisia jorinoita kirjan lopussa ja sitten sita Pimmsia kaupataan kaikkialla koko ajan minne menenkin.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.