Thursday, June 07, 2007

THE WHOLE HOLE

.

Kalliokilpi. Don't know in other languages.

The L is silent in "half" and "walk", there's a mute B in "dumb" and "climb", we don't sound the I in "April" and so on.

Englannin kielessä on runsaasti sanoja joissa on ääntymättömiä kirjaimia. Englannin oppilaan kanssa tuli puhetta sanasta WHOLE.

Hän oli kirjoittanut firmansa viestintäpäällikön kanssa tiedotetta johon melkein pääsi lipsahtamaan "reikäkokoelma" kun piti mainita "koko kokoelma", THE WHOLE COLLECTION, not THE HOLE COLLECTION.

Eräs toinen aikuisopiskelija kertoi että hänen työpaikallaan oli ollut vuoden päivät seinällä iso kyltti HOLESALE, ennen kuin kukaan huomasi että ei se mikään reikämyynti ole vaan WHOLESALE. (tukkumyynti)

Donitsin reikiäkö siellä olisi ollut myynnissä? "Holy hole in a dougnut!" kuten Robin huudahti Batmanille.

Lukioaikoina ex-boyfriendini, joka kävi lukiota eri koulussa kuin minä, raportoi opettajastaan, jolla oli tapana seistä puhumassa luokan edessä ja käyttää sanontaa "If we think about the world as a whole..." Tuota sanoessaan opettajalla oli tapana piirtää ilmaan kaksin käsin maapalloa. Hauskuus tuli siitä että saman saattoi havaita sekä puheesta että ilmapiirroksesta reikänä. Kyllä me naurettiinkin, Arto ja minä, and the whole gang with us.

Suomeksi tuosta ei saa sanaleikkiä, vaikka miten yrittäisi reikäleipää ympätä mukaan. Sen sijaan meillä on otollinen sana KOKO. Juhannuskin lähestyy - muistattehan "koko kokkoko"?
.

3 comments:

 1. Niin,
  ajatteles niitä ressuja, joiden sukunimi on Kokko.
  Heille aina irvaillaan tuolla lorulla...

  Olen vaan kuullut... =)

  ReplyDelete
 2. Hei Hallatar

  Niin ja muutenkin jos on joku nimi joka oikein kutsuu sanaleikkeihin tai huomautuksiin - Aina samat jutut kun tapaa uusia ihmisiä! Yritän yleensä välttää, jotta ei tule murhaavaa katsetta tai pahempaa :D

  ReplyDelete
 3. Bergenia on sorruttu väärinymmärretty kaunotar.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.