Friday, June 08, 2007

RANSKA MIELESSÄ, JA PROTESTILAULUT

.

Alppiruusu eli rododendron

Tajusin vasta yhdestä mainoslehtisestä että rodon suomenkielinen nimi on alppiruusu. Eikö yksi Asterix ollutkin nimeltään Asterix ja Alppiruusu? Ja mikäs pahus on Edelweiss?

Olisipa mukava lukea Asterixit ranskankielisinä. Peut-être un jour.

Pistin pari päivää sitten lounasaikaani viihdyttämään videonauhuriin jakson Saint Tropez-sarjasta jota keräsin katsottavaksi muutama vuosi sitten. Jatkoin katsomista eilisellä lounaalla, ja vieläkin jäi sama jakso kesken. Ei sillä tarinalla niin väliä. Haluan kuulla ranskaa ja näkömatkailla kauniissa merenrantamaisemissa. Hyvin tehosi ranskaksi virittäytyminen. Vastasin miettimättä ranskalaisen ystäväni meiliin jonka eilen sain, vaikka en ole käyttänyt ranskaa aikoihin. En mene vannomaan, mutta saattoi oikeinkirjoitukseni olla parempaa kuin hänellä. Heh.

Toinen ohjelma jota olen pätkittäin katsonut tällä viikolla on dokumentti poliittisesta vaikuttamisesta protestilauluilla ja muulla musiikilla. En ollut koskaan ajatellut että Yves Montand lauloi protestilauluja, enkä sitä että Bob Dylan suolsi niitä liukuhihnalta. En mieltänyt niitä poliittisiksi lauluiksi.

Kun kuulin Dylanin laulavan ohjelmassa minulle tuli polttava halu ottaa esiin hänen musiikkiaan ja pistää pyörimään. Pannahinen! Ei yhtään hänen cd:tään koko talossa! Miten tällainen on päässyt käymään? Että meillä ei ole Dylania. Suuri puute, jonka korjaamme ensi tilassa.

Olen ollut innoituksen vallassa siitä lähtien kun aloin katsoa ohjelmaa kansalaisvaikuttamisesta musiikin keinoin. Aktivisteja on tietysti aina ollut, mutta musiikki on jotain vielä suurempaa kuin puheet ja kirjoitukset. Se ylittää kaikki rajat eikä laulua saa vaiennettua. Tiedän sen koska olen kokeillut. Vaikka mitä tekisin, päässäni kaikuu tällä viikolla

"WE SHALL OVERCOME, WE SHALL OVERCOOOME..."

Nyt tuo eka jakso on katsottu. Jätän sen nauhalle ja maanantaina nauhoitan perään toisen jakson. Nähtäväksi jää, innoittaako se samassa määrin kuin eka osa.
.

6 comments:

 1. Polgara7:11 am

  Se on suom. nimeltään alppitähti, kuva ja tekstitkin löytyypi: http://en.wikipedia.org/wiki/Edelweiss
  Mulla on sellainen itse poimittuna ja prässättynä, joskus vuodelta kivi & keppi vissiin Itävallasta? En ole varma ;D Rhodot on kauniita, kannattaa käydä Rhodopuistossa Haagassa, jos aikaa ja kiinnostusta on! Upea paikka niiden kukkiessa, eri lajeja ja värejä satamäärin...
  Ja meilläpä on Dylania vinyyleinä! Nih! Ei kai sitä nyt Welhotar ilman Dylania tulisi toimeen, eikä ilman... no antaapi nyt muun olla. Kaunista aamua melkein-naapuriin!

  ReplyDelete
 2. Ai, kiitos Polgara:)

  Käväisen äkkiä Edelweiss-linkissä ennen seuraavaa oppilasta... Kaunista aamua sinullekin!

  ReplyDelete
 3. Eräs oppilaani sanoi minulle tässä taannoin ranskaksi "laita ovi kiinni" (en uskalla kirjoittaa sitä, kun en ossaa) ja minä kuulin ja luulin että hän sanoi italiaksi "ferma la porta", joten pysäytin oven niin, että se jäi auki.
  Heh.

  ReplyDelete
 4. Hih, Sari

  Chiudi la porta - Ferme la porte.

  Kerron sulle vastaavan meksikolaisesta kaveristani joka kysyi Italiassa yhdessä liikkeessä (ranskan kielen vaikutuksesta epäilemättä) QUANDO SI FERMA QUESTO NEGOZIO? Milloin tämä kauppa pysähtyy? Hän sai kyllä vastauksen kysymykseen jonka oli tarkoittanut esittää :)

  Minulla menee joskus tilapäisesti parin eri kielen piuhat sekaisin. Viime perjantaina yllätin itseni sanomalla JAM kun tarkoitin HAM englantia puhuessani. Kinkku on espanjaksi JAMON joten sieltäpä se kai putkahti, tai ranskasta; JAMBON. Mutta tosi outoa puhua hillopizzasta kun tarkoittaa kinkkupizzaa :D

  Kiva tuo sinun esimerkkisi!

  ReplyDelete
 5. Maassa maan tavalla yritin itsepäisesti korjoitella "rododendron", mutta matkoilla maailmalla kun ei kukaan muu sitä noin pöllisti kirjoittele, korjasin itseni ja väänsin kieleni rhododendroniksi.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.