Wednesday, November 07, 2007

METSÄÄN, TRALA LAA

.

An enchanted forest. Lumottua metsää.

Ja mitä mielikuvia ja ajatuksia kenellekin metsästä tulee. Marjametsä. Sienimetsä. Mäkäräiset. Eksyminen. Hannu ja Kerttu.

Mmm... pipareita. Joulu on tulossa. Ostin viime viikolla glögiä, mutta eilen huomasin että olen unohtanut ekan kupillisen jälkeen juoda sitä. Jäi jääkaapin perukoille. Mahtaako enää olla hyvää? Glögiä voisi pakata evääksi metsään. Jos osuu piparimökille, voi haukata palan seinästä ja huuhdella glögillä alas.

Tuumailen tässä lähteä ulos. Märän näköistä. Piparimökit pehmenevät. Ehkä aivonikin.

Kirjoittelin aamummalla Arkiterapeutti Kops-blogiini temperamentista. Luen Liisa-Keltikangas-Järvisen kirjaa Temperamentti ja koulumenestys. Mietin lukiessani miten tärkeää kasvattajien ja opettajien on olla tietoinen erilaisista temperamenttien yhdistelmistä joita meissä jokaisessa on. Äidit ja isät ovat enimmäkseen maallikkoja joilla ei ole käsitystä siitä mitä temperamentti, luonne ja persoonallisuus ovat. Kuitenkin kuka tahansa pääsee ilman diplomia lapsiaan kasvattamaan. "Luonto opettaa", "äidinvaistot", "ei ole ennenkään kirjaviisaudella lapsia kasvatettu"... juupa juupa juu. Ei ole, ei. Pelottavia satuja vaan kerrottu Punahilkasta ja sudesta, Hannusta ja Kertusta ja noita-akasta, Lumikista ja kääpiöistä ja ilkeästä äitipuolesta. Kaikki menivät metsään.

Ja nyt minä lähden ulos. Kuten Tarzan sanoi Janelle: "It's a bloody jungle out there." Se on hitonmoinen viidakko.

Katsottiin kerran iranilaisten ystävien kanssa suomi-persia -sanakirjaa. Ihmeteltiin kun sanoille metsä ja viidakko annettiin sama persiannos. Toisaalta, miksikäs ei?
.

6 comments:

 1. Upea ruskaväri Rita.

  Metsä on sielun hiljentymispaikka.
  Ja niin monikäyttöinen areena.

  Kuten ystäväni korpifilosofi pohdiskeli:"Sinne voi viedä naisen ja moottorisahan."

  ReplyDelete
 2. Hyvä teema tuo temperametti, mietin sitä kanssasi tuolla toisessa. Metsä on kyllä melkoinen terapeutti ja Mikon puheenvuoro vähän nauratti - meinaan kun sinä aiot sinne pipareita syömään ja nauttimaan, mutta isännyys juuri pakkasi raivaussahan autoon ja lähti taimikonhoitotöihin:) Metsässä olostaan nauttii hän kyllä yhtälailla - tekee mieluummin tätä kuin toimistotyötä, josta hän luonnonsuojelupuolen ylitarkastajan työstä vapautti itsensä kun muutettiin maalle ja siirtyi vallan metsään. Omissa hommissa voi ne toimistotyöt minimoida, kun ei tarvi muiden kanssa kokoustaa ja raportoida tekemisistään...

  ReplyDelete
 3. Sattumoisin luen samaa kirjaa. Lukiessani olen koko ajan miettinyt lapsiani ja lapsenlapsiani. Lähinnä tietysti lapsiani ja sitä, olenko onnistunut missään kohdassa kasvattamaan heitä oikein.

  Kiinnostavaa oli myös Keltikangas-Järvisen mielipide ns. unikouluista!

  Ja entä 1970-luvun opit vauvan syöttämisestä neljän tunnin välein. Tyttärentytär on syötetty toisin, saapa nähdä, tuleeko hänestä onnistuneempi ihminen kuin äidistään.

  ReplyDelete
 4. Mikko

  Metsän hiljaisuus on ihmeellinen! - Oho, tuli huutomerkki. Eipäs huudeta. Kohta metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan. Korpifilosofi kuulostaa mielenkiintoiselta. Havukka-ahon ajattelija taisi olla Veikko Huovisen yksi kirja tai henkilöhahmo.

  Inkivääri

  Olen iloinen teidän isännän puolesta. Tiedän kokemuksesta miten tyydyttävää on saada tehdä työtä jossa on omassa elementissään. Minun elementit ovat opettaminen, kirjoittaminen, kielet, psykologia, arkifilosofia.

  Obeesia

  Ihanko totta luet juuri samaa opusta?! Hauskaa. Minulla on samalta kirjoittajalta myös Temperamentti - Ihmisen yksilöllisyys, sekä Hyvä itsetunto. Uskon että minun kannattaa opena koko ajan lukea jotain oppimiseen ja opettamiseen liittyvää, mutta myös ei-opettajille tekee hyvää lukea tai kuulla ihmisenä olemisesta, kasvamisesta jne.

  Unikoulusta? Taidat olla kirjassa pidemmällä kuin minä. Tai sitten olen nukkunut siinä kohdassa :)

  Kiva noita kaikkia juttuja on käännellä mielessään, mutta mitään tarkkaa tiedettä niistä ei kannata yrittää väsätä. Suuntaa antavia.

  ReplyDelete
 5. Vahva glögi säilyy vuosikaudet, se toinenkin monta viikkoa. Hyvä idea tuo glögi termokseen, metsästä hain vähän käpyjä ja sammalta joulukukkaruukkuihin (pieni kilpailu mulla).

  ReplyDelete
 6. Heitin glöigin eilen pois. Siinä luki että avattuna säilyy noin viikon. Kävyt ja sammalet kuulostavat kivoilta ja mieltä virkistäviltä. Olen painanut duunia monta tuntia - jospa lähtisin metsäkävelylle välillä :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.