Sunday, February 10, 2008

A FONDUE PARTY

Italian newspapers I got from a friend. Old ones but who cares. Sain viimevuotisia lehtiä. Hauskaa vaihtelua totutun sanomalehden rapisteluun. Giornale di Sicilia; Sicilian Newspaper; aivan uusi tuttavuus. 

Ystävät joiden kanssa eilen pidimme fonduekutsut asuvat Tikkurila - Hiekkaharju - akselilla. Heikka - hik - huikka - hips - eikun Hiekkaharjussa mekin ennen asuimme. Aina sykähdyttävä tunne käväistä siellä. Hiekkaharju on seutua missä ihmiset asuntoa vaihtaessaan siirtyvät mielellään niin lähelle entistä asuntoaan kuin mahdollista. Kutsujen isäntä ja emäntä ja poikansa, johon alle kaksiviikkoisena tutustuin (nyt 15 v.), eivät ole kovin kauas muuttaneet entisestä kodistaan. Yksi jengistämme on muuttanut sinä aikana kun olemme hänet tunteneet, taloihin jotka ovat aina olleet kävelyetäisyydellä hänen entisestä asuinpaikastaan. Toinen muutti viime kesänä saman kadun varrelle missä asui, toiselle puolelle tietä. Se talo missä me asuimme ennen, on sitä vastapäätä. Minut valtasi eilen hetkeksi tunne "miksi oi miksi emme enää asu täällä?" Etsimme aikanaan taloa noilta seuduilta mutta kun ei löytynyt jouduimme laajentamaan etsinnät Helsingin puolelle. Pohjois-Helsinki on ihan ookoo, mutta noita ystäviä voisimme tapailla useammin jos olisimme lähempänä.

Enihuu, kahta eri fondueta sulatettiin, vaihtelevalla menestyksellä. Toinen ei tahtonut sulaa, vaan juusto jäi siihen kaurapuuromaiseksi kökkeröksi, mitä kalastelimme dippihaarukkaan ja lautasella leikkasimme palasiksi. Ei haitannut tahtia. Toinen versio suli normaalisti. Liekki patojen alla piti niitä lämpiminä, kun dippasimme ruusukaaleja, patongin paloja, miniluumutomaatteja, porkkananpaloja ja säilykeananasta. Pari herkullista tuoretta salaattiakin oli pöydässä. Joimme vuosikertaviiniä, Pata negra 1995, jonka bongasin kotona kaapista. Arvelisin että olen saanut sen muutama vuosi sitten englannin ryhmäläisiltä kun opetin vielä VTT:llä. 5 ryhmää viikossa, joista parilla kolmella oli tapana lahjoittaa minulle jotain ihanaa pullonmuotoista jouluksi ja kevään päätteeksi. Minulla puolestani oli tapana jakaa juomat hiekkaharjulaisten ystävien kanssa jokavuotisissa joulu- loppiais- tai rapujuhlissamme. Yhdeltä rakkaalta englannin ryhmältä sain kerran pullon Galliano - likööriä, ja eikös sitä ollut eilen isäntäväen pöydässä muutama sentti vielä pullossa! Ei voi kehua että himoryyppäreitä olisivat, tai meistä kukaan, mutta arvostamme hyviä juomia nautiskelemalla, emme kulauttelemalla tai kurkkuun kaatamalla.

Jatkoimme monen tunnin ruokailuamme suklaafonduella. Siihen dipattiin tuoreen ananaksen palasia, kuivattuja taateleita, säilykeaprikooseja ja mandariininlohkoja. Ottipa emäntä taas esiin cappuccinokoneenkin ja loihti meille cappuccinot. Toiseen eturuokafonduereseptiin hän oli ostanut Calvados-pullon, mistä saimme maistiaiset. Hui, hiukkasen liian vahvaa minulle, mutta sormustimellinen Gallianoa sen sijaan luiskahti sulavammin kitusiini. Sitten kävi ilmi että isännällä oli jemmassa Sambucaa yhden pullon pohjalla. Hy - vää ! 

Ei ole aikaisempaa kokemusta fonduesta, ellei lasketa lukukokemusta Asterix ja Alppikukka. Siitä en muista muuta kuin että jos tiputti leivänpalan pataan sai keppiä. Taisivat olla jotkut turmeltuneet pidot. Täytyy ottaa mainittu albumi esiin kirjahyllystä ja virkistää muistia. Asterixit ja Ahmed Ahneet ovat tallella. Lucky Luket on tullut lahjoitettua, ja myytyä kirpparilla.

Taas on ehtinyt tapahtua paljon vähässä ajassa. Ollaan fonduekokemusta rikkaampia, ja juuri ennen kutsuille menoa ostin itselleni musiikkikaupasta rummun... siitä enemmän myöhemmin. 

6 comments:

 1. Anonymous9:32 pm

  Niin, juu! Kyllähän täällä Hiekkiksen kulmilla on hyvin viihdytty, meikäläinenkin. :-)

  En tiedä, mitä olet mieltä telepatiasta, mutta usko tai älä, tulitpa mieleen ihan tässä näinä aikoina, kun blogiisi ilmestyi tämä vierailu-juttu. :)

  Tiedä häntä, vaikka olisin juuri silloin kulkenut jossakin lähistöllä....

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:33 pm

  ....tuota noin, tämän ed.^jutun kirjoitti

  m

  ReplyDelete
 3. Tervehdys

  Sinä tulit minulle mieleen kun juttuani kirjoitin, missä ei tietenkään ole telepatiasta kyse, vaan muistin että asut Hiekkiksessä. Tuossa sinun mainitsemassasi jutussasi voisikin olla telepatiaa mukana :)

  ReplyDelete
 4. fonduekutsut on kivat, ja hyvää

  ReplyDelete
 5. Ihan kuin olisin myös ollut fonduekutsuilla, siis samoilla. Kiitos! Tuore ananas tai kuiva taateli suklaan kera oli varmasti ihanaa.

  ReplyDelete
 6. Kiva kun kävitte fonduekutsuillamme :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.