Saturday, March 01, 2008MARCH ALREADY

Bleak, but beautiful. Snow and frost are not as common in Finland as they used to be. Let's enjoy snow while we can.  

February is gone. Time to bill my customers. Teaching languages is fun, but it is also work. I taught Italian and English this week. Face to face, over the phone and online. 

Suomenkieliset, ajatteletteko koskaan että English ja Italian alkavat samalla äänteellä tai ajatteletteko ylipäätään ääntämistä? Riippuu varmaan kieltenopettajasta ohjaako hän ihmisiä ajattelemaan äänteitä, äänteiden ja kirjaimien suhdetta, sanojen ääntämistä, lauseiden ääntämistä, lausemelodiaa, sanojen yhdistämistä toisiinsa sulavasti... Omasta itsestäni voin kertoa että aloin jo ennen kouluun menoa ajatella ja tarkastella vieraiden kielten ääntämistä. Kautta linjan voin todeta omista kieliopinnoistani että monetkaan kieltenopettajistani eivät ole kiinnittäneet huomiota ääntämiseen. Itse olen tajunnut yksityiskohtia kuten että italian kielessä i sanotaan j:ksi toisen vokaalin edellä. Chiave on /kjaave/ (avain) ja più on /pju/ (enemmän; plus).

Opetusohjelmaani tuli tällä viikolla vaihtelua kun sain aikuisopiskelijoitteni joukkoon "oikean" opiskelijan joka tarvitsee preppausta korkeakoulun kieliohjelmaan. Rutinoidulla opiskelijalla on eri otteet kuin työelämässä toimivilla muilla kurssilaisillani. Pänttääminen kuuluu asiaan itsestään selvyytenä, koska edessä on aina tentti, ja silloin opiskelu onkin intensiivistä ja hektistä. Pieni pakko ajaa ihmistä suorituksiin, samoin deadline. Jos mukana on oikea motivaatio, sitä parempi. Yhtälössä plussana se jos oppilaalla on kielipää ja hän pitää opiskeltavasta kielestä. Kaupan päälle se jos on suomenruotsalainen. Ruotsista saa suoremman yhteyden kohdekieleemme kuin suomesta ja ruotsinkielisellä on luonnollisista syistä muotoutunut taju siitä että kirjain ei suinkaan ole sama kuin äänne. Se taju on puuttunut tavattoman monelta kurssilaiseltani ensi tapaamisella. Ensi tapaaminen on muuttunut tavaamiseksi, tankkaamiseksi tai änkkäämiseksi, parhaissa tapauksissa iloisten oivallusten sarjaksi ja noussut kohti kunnollista kielitaitoa kun silmät ja korvat aukeavat. Sen ei tarvitse olla iso eikä raskas urakka. Jotkut tajuavat ihan vain osoittamalla tai huomauttamalla että italiassa h on vain kirjain eikä lainkaan äänne, siis esimerkiksi hai (sinulla on) sanotaan /ai/, että englannin W ei ole sama kuin V, että englannin kielessä i:tä ei sanota i:ksi yhdistelmässä -ir-, kuten first, their, stir (sekoittaa hämmentämällä)...

Hankalinta on opettaa kieliä niille väärin ääntäville jotka pitävät kiinni siitä että ääntäminen opitaan automaattisesti eikä tule sillä erikseen heitä häiritä. Onneksi heitä ei minun kursseillani ole.6 comments:

 1. Näyttäs aika tutulta tuon kuvan maisema :)

  ReplyDelete
 2. karkauspäivä karkasi

  (miksi sanotaan karkauspäiväksi?)

  ReplyDelete
 3. suomi on melko uusi kirjakielenä, siksi kirjain on sama kuin äänne (englanti vanha kirjakieli, siksi ne vanhat Shekespearenkin vedokset vielä jäljellä hämmentämässsä...

  ReplyDelete
 4. Eka tunnilla käyn aakkoset läpi ja kerron erot, ääntäminen sujuu ihme nopeesti.

  ReplyDelete
 5. Olematon

  Vantaanjoen varttahan siinä, Tapaninvainiossa. Olemattomuutesi alkaa olevoitua. Epäilen että jonain päivänä fyysisesti törmään sinuun kävelylenkillä, töks.

  Hannele

  Karkauspäivästä olisi eilen tainnut olla jossain lehdessä mutta en ehtinyt lueskella töiden painaessa ja töitä painaessani...

  Puhuttu englanti on kaukana kirjoitetusta kielihistoriallisen sattuman johdosta, joka liittyi kirjapainotaidon keksimiseen ja suureen vokaalinmuutokseen... huono säkä, sanoisinko.

  Viittaat tuolla viimeisellä kommentillasi suomen kielen opiskeluun oletan, ja eroilla tarkoitat suomen ja ruotsin kielen eroja. Englantihan ei ekalla tunnilla hoidu tuohon tapaan. Ei myöskään italia minun kursseillani, vaan kiinnitän sen ääntämiseen opetuksessa huomiota varsinkin ekat viikot ja jatkossakin treenataan aina puheen tuottamista ja oikeaa ääntämistä.

  ReplyDelete
 6. No toivottavasti ei pahasti törmätä :)

  Aiemmin tuli koiran kanssa käveltyä useinkin tuota Vantaanjoen vartta, mutta nyt on Emäntä saanut hoitaa enimmäkseen nuo pitkät lenkit.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.