Monday, April 07, 2008

FANTASTINEN PERSIANKURSSIA brilliant language course! Tämä cd-kurssi sopii minulle täydellisesti. Suoraan asiaan ilman typerää viihdemusiikkia taustalla, liikasanaista lässytystä ja taustatietojen tyrkytystä. Englanninkielinen lyhytsanainen ytimekäs saatto seuraavaan sanaan tai fraasiin, jotka toistan persiankielisen nais- ja mieslukijan mallin mukaan. Edeltäviin sanoihin palataan yhtenään, mutta silti koko aikana ei ole yhtään tylsää hetkeä. Vaikeat sanat otetaan hallintaan palasina. Bebakhshid. -id. -shid. Bebakh-. Bebakhshid = Excuse me. Bebakhshid khanom. Excuse me, Miss. Excuse me, Ma'm.

Ensimmäisen satsin perässä sanotaan että seuraavana päivänä voi joko siirtyä seuraavaan puolen tunnin oppijaksoon tai ottaa ensimmäisen uudestaan. Mikä puolen tunnin jakso? Älkääs nyt, eihän se ollut kuin 10 minuuttia! Kun eilen aamulla päätin ottaa ekan oppitunnin uudelleen, katsoin samalla kellosta kauanko se kesti. Hupp! Se oli kuin olikin 30 minuuttia. Kuka olisi uskonut että aika voi mennä niin nopeasti keskittyessä mieluisaan asiaan?

Äsken toistelin naama innosta punoittaen cd:n raidan 2. Huomenna kakkonen uusiksi, vaikka olinkin suoritukseeni tyytyväinen. Parasta pyrkiä ylioppimaan kaikki.

En tiedä montako eri kielten oppimateriaalia olen eläessäni kokeillut, kokenut, käyttänyt oppimiseen tai opettamiseen... Tämä on kai ensimmäinen jonka ihan täysin kelpuutan. Monet kerrat olen tukkaani repinyt kun kurssi ei pääse asiaan. Kuvia Toskanan maisemista vaan näytetään telkkarin ruudussa kitaranrämpytyksen säestyksellä ja minä ravistelen TV:tä huutaen: Percheletto, puhukaa mulle italiaa! tai hermostuksissani puren kynsiäni kun suomalainen juontaja lässyttää ja lässyttää suomeksi ennen kuin vihdoin päästetään oikea espanjalainen artikuloimaan televisiokameralle yksi sana: "Sí" - ja sitten näytetään filminpätkä argentiinalaisesta tangosta. Kitara soi mutta sanoitusta ei ole... Aaargh! 

Ja sitten on ne vuolassanaiset kurssit joiden perusideana on että kunhan altistaa itsensä syntyperäisten - myös murretta puhuvien puhetulvalle, eiköhän kohta ala ymmärtää ja itse puhua yhtä sujuvasti. Hah!

Tämä Amazonista tilattu persian kielen kurssi on oikea aarre. Täsmennän kuitenkin vielä että koen sen sopivan itselleni, en väitä että se sopii kenelle tahansa, ja toisaalta nimenomaan tässä oppimiseni vaiheessa. Olen lukenut persiaa aikaisemminkin. Tämä täydentää muita opintojani. Mahdollisesti kokisin liian vaikeaksi ellei olisi pohjaa. Jos aloittaisin tästä, kaipaisin lisäksi muutakin; kirjoitettua sanaa tueksi, kielioppia. Luulen. Tällä hetkellä en kaipaa yhtään mitään muuta. Odotan ilolla seuraavaa vierailua persiankielisten ystävien luo.


6 comments:

 1. Olet kielikurssien ytimessä!
  Samoja asioita eri kursseissa minäkin olen kokenut ärsyttävinä.

  Alusssa yleensä jauhetaan aina liian kauan yksinkertaisia helppoja lauseita.
  Kukahan kehittelisikään oivaltavan laaja-alaisen metodin, joka avaisi vieraan kielen salat nopeammin.
  Kai se on vaan jankattava ja jankattava issekseen tyyliin, etsivä löytää.

  Matematiikassakin minua olisivat ihan ensimmäiseksi kiinnostaneet tiedot, heistä jotka ovat olleet kehittelemässä erilaisia laskutapoja, ja se miten ovat kaavoihinsa päätyneet, miksi, missä,ja mitä varten.

  ReplyDelete
 2. Leonoora: Metodi on tärkeä. Hyvä opettaja ja/tai hyvä metodi todella "avaa kielen salat", kuten niin hienosti sanailet. KIelioppienkaan ei millään muotoa tarvitsisi olla kuivia, teoreettisia ja raskaita jaarituksia, omituisine esimerkkilauseineen.

  Matematiikka - jaa, miten on alkanut laskuoppi, miten on sanallinen kielitaito alkanut? Kiehtovaa.

  ReplyDelete
 3. Hej Rita!
  Kiva kun kävit luonani.
  Kuinka jaksat olla noin ahkera ja opetella monta kieltä.Omaksi iloksiko?
  Aiotko matkustella Iranin? Vai teetkö töitä siirtolaisten kanssa.
  Anteeksi uteliaisuuteni, Ihailen vaan ihmisiä joilla on kielen taitavuutta!
  Jos käyt luonani vielä laita siihen url osoite: http://ritamentor.blogspot.com
  Pidetään yhteyttä.
  Mukava päivä Sinulle!
  http://maki.bloggagratis.se

  ReplyDelete
 4. Maki välkommen! Sinä löysit tänne :) Nyt tuo sinun linkisi toimii, ja olen merkannut sen myös omiin kirjanmerkkeihini.

  Jag är språklärare och gillar språk. Jag tycker inte om att resa, det är inte därför.

  Jag undervisar engelska och italieniska för det mesta. Persian kieli on harrastus, ja minulla on iranilaisia ystäviä. Se ei liity työhöni. Ainakaan vielä. Kanske i framtiden, man vet ju aldrig.

  Yksi suosikkikielistäni on ruotsi. Sellaisena kuin sitä puhutaan Ruotsissa. Skönt.

  Vi ses!

  ReplyDelete
 5. Kyllä, juuri näin! Varsinkin espanjantunneilla katsottiin suht' usein jotakin 90-luvulla TV:stä tullutta "kielikurssisarjaa", jossa höpötettiin SUOMEA yli puolet ajasta, ja toinen puolikas käytettiin parisanaisten lauseiden ("Usted quiere pagar en efectivo?" "Sí, quiero pagar en efectivo.") toistamiseen. Kyllähän siinä oppi, mutta ainakin allekirjoittanut ehti monesti jopa tylsistymään, varsinkin, kun samat jutut löytyivät myös kirjasta, ja niitä oli tankattu jo ennen videomateriaalia.

  Josta tulikin mieleeni; osaisitko suositella jotakin hyvää espanjan ja/tai saksan kielikurssia? Kirjastosta löytyy vinot pinot kaikkea, mutta mutu-tuntumalla on huono lähteä valitsemaan...

  Tiedätkös, toivon, että itsellänikin pysyy kiinnostus ja into oppia uutta ja uusia kieliä yhtä hyvin kuin sinulla. :)

  ReplyDelete
 6. Laura: Heti itsekin huudahdin tuohon persian kurssiin tutustuttuani että mistähän saisin vastaavanlaisen omalle tasolleni soveltuvan espanjan kurssin?

  Eli en osaa suositella espanjaa, enkä saksaakaan. Ehkä parasta olisi kokeilla mitä kirjastosta löytyy ja mikä tuntuisi itselle sopivalta. Tämä persia on, kuten sanottu, ensimmäinen kurssi mistään kielestä, jonka tosissani kelpuutan. Ei silti että olisi kaikkia kokeillut, en tietenkään.

  Olen itse valmistanut oppimateriaalia omille kursseilleni jo vuosikausia. Tänään yhtäkkiä tajusin sen seikan että opetan italiaa samantapaisella menetelmällä kuin persia noilla juuri hankkimillani cee deillä, joten ei ihme että kolahti :D

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.