Wednesday, October 22, 2008

Bábin syntymäpäivä on vain kerran vuodessaBanaanileipää. Banana bread. Amerikkalaisen Susanin leipomaa.  

Pääsimme maanantai-iltana iranilaisten ystäviemme mukana bahaijuhlintaan Korsoon. Teemana oli Bábin syntymäpäivä, marttyyrikuoleman ja muutenkin karmean lopun kärsineen henkilön. (Pitää muistaa googeloida.) En ole varma oliko hän profeetta, enkä edes oikein tiedä mikä on profeetta, mutta multimediaesitys oli kaunis. Kuvia persialaisista rakennuksista, selostusta Bábin elämän vaiheista englanniksi seinälle heijastettuna laulun ja rummutuksen säestyksellä. Erittäin kaunis naisääni lauloi koko esityksen keston.  

Sen jälkeen ohjelmassa seurasi vapaata seurustelua, ruokaa ja juomaa. Sain kokeilla nykyisiä persian kielen taitojani muutamien tutuiksi tulleiden ihmisten kanssa. Juttelimme suomeksi ja persiaksi. Pistin aina joukkoon sitä mitä osasin. Yksi huvittava kömmähdys; Kysyin Farzanin äidiltä missä poika, ja äidin kerrottua että Farzan on töissä eikä päässyt tulemaan, totesin että opiskelee ja on lisäksi töissä, kylläpä on LAISKA, tämbäle... Huomasin heti mitä olin sanonut, ja purskahdimme nauruun. Ahkeraa en äkkiä muistanut, mutta sanoin "bäräxe", se on vastakohta. Siinä kun sitten puolin ja toisin todettiin että samoja vaikeuksia ollaan läpikäyty, minä persiassa, hän suomen kielessä, syntyi sydämellinen keskinäisen ymmärryksen fiilis.

Ennen esityksen alkua Susan hermoili dokumenttikameran kanssa koska se oli hänelle uusi laite. Jännitys vaati veronsa. Hän piti alkuesitystä aika pitkälle ennen kuin totesi: "Oho, miksi minä puhun englantia? Minun piti tietysti puhua suomea." Omalta kohdaltani voin sanoa että en kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, mutta tottakai on niin että yhteisenä kielenä on suomi kun maahanmuuttajia on läsnä. Kaikki eivät varmaan ymmärtäneet multimediaesityksen englantiakaan, mutta Bábin tarinaa oli jo sitä ennen luettu yleisölle ääneen suomeksi, ja venäjäksikin, mitä en ymmärtänyt. Nautin sen sointuvuudesta. 

Tarjoilut olivat oikein maukkaita. Pizzaa, salaatteja, kahvia, erilaisia kakkuja. Nam! Iltasyöminen ei ole terveellistä, mutta Bábin syntymäpäivä on vain kerran vuodessa. Jos oikein mietitään, voidaan keksiä kenen syntymäpäivä tänään on niin voidaan taas saada syy juhlintaan. Ehe ehe - nyt lähden kävelylenkille.

4 comments:

 1. Niin, kaikkihan vaarallista, ehkä iltasyöminen, autokin voi ajaa päälle. Parempihan se täytekakku ottaa heti aamiaiseksi, niin kuin minä tarjosin lapsilleni ennen kouluun lähtöa...

  ReplyDelete
 2. HANNELE: Oi, siellä oli paria satumaista kakkua, tummaa, sokerikakun tapaista jonka päällä ihana valkoinen sokerikuorrutus, ja toista tummaa jonka sisään oli leivottu hasselpähkinän palasia.

  Nyt on parasta lähteä kävelylenkille etten vahingossa mene jääkaapille ennen lounasaikaa. Toivotaan että auto ei aja päälleni ulkona. Vaarat vaanivat todellakin joka puolella...

  Täytekakkua aamiaiseksi; ei hassumpi ajatus :)

  ReplyDelete
 3. Täytekakkua aamiaiseksi vain kerran vuodessa :)

  ReplyDelete
 4. yaelian10:37 am

  Oli varmaankin mielenkiintoinen tapahtuma, tuo Babi juhla.Bahai uskonnon tärkeimmät paikat ovat täällä Israelissa, Haifassa ja Akossa, ja olen niissä käynyt pari kertaa.Omastakin mielestäni persian kieli on kaunista.Kävin läpi blogiasi,ja polyglotin tarinoita on mukava lukea:)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.