Monday, October 27, 2008

Pergamentista dokumenttikameraanHyvää Erasmus Rotterdamilaisen syntymäpäivää! Heti kun käsiini osuu hänen kirjoittamansa Tyhmyyden ylistys, ostan sen hintaa kyselemättä. Satiirinen, oppinut, oivaltava teos on vuodelta 1509, mutta kautta Platonin pergamentin, sen psykologia elää kautta vuosisatojen. Renessanssihumanisti näki ihmisluonnon ajattomia heikkouksia ja outouksia. Luin hänen oivalluksiaan yhtenä kesänä puutarhakeinussa istuen, kirjastosta lainaamastani nidoksesta. 

Bytheway, miten monta liputuspäivää vuodessa on? Viime viikolla oli ainakin kaksi. Aivan kuin niitä olisi yhtenään. 

Nousin kymmentä vaille neljä. Illalla menin nukkumaan normaaliin kellonaikaan. Olen siis jo saumattomasti siirtynyt muuttuneeseen kellonaikaan. 

Autoin osaltani Vihreitä vaalivoittoon. Eipä hassumpaa. Mitenkähän kauan Vihreä puolue on ollut olemassa? Kouluaikanani sitä ei vielä ollut. Minulle sopivimmalta tuntui noihin aikoihin Kokoomus. En tosin ollut lainkaan kiinnostunut historiasta enkä politiikasta. Kiinnostusta on tullut vasta tällä vuosikymmenellä. Kiinnostusta, ei innostusta. Tietynlainen maailmanparannus puhuttelee minua, ja onhan siihen mahdollisuutta politiikassakin kieltämättä. Ei politiikan tarvitse olla rationaalista ja kyynistä, vaikka olen väitteen kuullut että poliitikoille on eduksi olla kyyninen. "Tunteet sivuun ja järki käteen." Lieneekö miten vahvassa elävä periaate? Entä onko se sukupuoleen sidottu? 

Ajateltiin tänään tehdä pannukakku. Semmoinen uunissa paistuva suorakaiteen muotoinen littana. Meille molemmille järjestyi vapaapäivä. Tai täsmennän: MInulla ei ole tänään oppilaita muuta kuin verkossa, mutta ei tarvitse toimia aikataulujen mukaan, eli tuntuu vapaapäivältä. 

Ystävämme Kikka tulee käymään ennen kuin menee iltapäiväksi opettamaan koululaisia. Hän lupasi demonstroida meille power pointin käyttöä. Hän käyttää opetuksessa dokumenttikameraa, joka vaikuttaa huimaavan isolta parannukselta opetusvälineisiin minun kokemuksiini verrattuna. En ole kouluissa opettanut anno domini ties miten moneen annoon. 1993 siirryin kokonaan aikuisten kouluttamiseen yrityksissä ja muutama vuosi sitten aloin kouluttaa kotitukikohdasta käsin. 

Dokumenttikamera näyttää korvaavan piirtoheittimen ja diaprojektorin ja sen saa yhdistetyksi nettiin. Pitkälle on päästy Erasmus Rotterdamilaisen pergamenttirullasta ja sulkakynästä.

Sateen ääni kuuluu. Saappaat ja saapassukat ovat jo eteisessä valmiina lenkkareitten vieressä. Siitä jalkaan ne jotka ovat sopivammat kun lähden Kikkaa saattamaan hänen kouluunsa. Sinne on vajaan puolen tunnin kävely. A power walk after the power point demo?

12 comments:

 1. Tuntihan pitempi aamu-uni nyt.

  ReplyDelete
 2. Minä nukuin noin 8 tunnin yöunet. Hyvä olo. En osaa ajatella miten muu maailma toimii, eikä mun palkalla tarviikaan ajatella :)

  ReplyDelete
 3. Uunipannukakkuun omenalohkoja, nam..

  ReplyDelete
 4. Loistava vihje nuo omenanlohkot, kokeillaan!!! Siis seuraavalla kerralla, tämä pannukakku tuli jo uunista ulos.

  ReplyDelete
 5. The Project Gutenberg EBook of The Praise of Folly, by Desiderius Erasmus.

  ReplyDelete
 6. Katsoin (aikoja sitten) dokumentin Erasmus Rotterdamilaisesta ja se oli mielenkiintoinen.

  En tiedä, koska Vihreät on perustettu (80-luvullako?), mutta 90-luvulta asti puolue on käsittääkseni ollut aika vahvassa kasvussa.

  Dokumenttikamera on tosi hyvä, olen saanut sitä kokeilla. Sitä pystyy käyttämään mikroskooppina, videokamerana jne. Itse olen opettanut sillä mm. värien sekoittamista ja näyttänyt internetistä taidekuvia. Aluksi vierastin dokumenttikameraa, mutta nyt ottaisin sellaisen mielelläni!

  ReplyDelete
 7. Sunnuntaina oli käyttöä lämpimästä sadehatustani :)

  ReplyDelete
 8. Dokumenttikamera?? Minulla on aina pikku kamerani taskussa, käytän sitä muistina. Eka kerran puutarhamatkoilla kuvasin mielenkiintoisten kasvien etikettejä.

  Yliopistolla hiljattain en saanut käsiksi kirjaa, josta läksy, kameralla nappasin nopeesti kuvat niistä sivuista, nuoriso ihaili toimintaani :)

  Videokamerana voin filmata 60 min, Suomessa kuvasin 82-vuotiasta haitari-enoani, olin eka, kun hänet filmannut. Telkussa tai tietokoneessa sen näkee hyvänä filminä.

  ReplyDelete
 9. ISOPEIKKO: Tuskin maltan odottaa että pääsen katsomaan antamaasi linkkiä... Thanks!!!

  KATILEIN: Kunpa olisin huomannut Erasmus- dokumentin, äh. Dokumenttikamerahan vaikuttaa älyttömän monipuoliselta!

  HANNELE: Jos haluat tietää dokumenttikamerasta, katso googlesta :)

  Olet ilmiselvästi rutinoitunut patinoitunut pätevä kätevä kameran käyttäjä. Nostan hattua. Taas kerran :)

  ReplyDelete
 10. Hannele3:17 pm

  Dokumentti... skanneri, jaha.

  ReplyDelete
 11. HANNELE: Jos luet edeltä Katilein kommentin, huomaat että dokumenttikameralla on runsaasti erilaista käyttöä ^

  ReplyDelete
 12. HANNELE: Minulta jäi vastaamatta tuohon sadehattukommenttiisi vaikka luin ja aioin vastata...

  Olen muutaman päivän ajatellut että jotkut mukavat sadevaatteet voisivat olla oivalliset. Saappaat mulla on mutta joku takki tai viitta + lakki mahdollisesti. Pitää ryhtyä katselemaan ja etsimään.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.