Tuesday, June 30, 2009

Ekotekoja ruohonjuuritasolla



Helle jatkuu - upeaa! Eilen vietettiin muutama elämyksellinen ja opettavainen tunti Hesassa. Tapasin uudelleen blogikaveri Yaelianin joka vei minut ja mieheni opastetetulle kierrokselle ensin ekokauppa Ruohonjuureen, sitten Seurasaareen. Arvatkaapa mitä? - Hän opetti minut tekemään suklaata kookosöljystä, hunajasta ja kaakaojauheesta, kaikkea kolme ruokalusikallista, ripaus suolaa sekaan ja jääkaappiin jähmettymään.

Aika kalliiksi nämä ekotekoset ja reilun kaupan ostokset tulevat. Kookosöljypurkki maksoi 10 euroa, 0.25 litraa, mutta onpahan sitten ihmis- ja luontoystävällistä touhua. Kookosöljyä voi käyttää voiteenakin, minkä Yael demonstroi kun loiskautti vahingossa öljyä ja hieroi sen sitten käsiinsä.

Hot weather continues. Coconut oil stays in the liquid form with this heat. I bought some yesterday in an ecoshop in Helsinki. My blogging friend Yaelian gave me and my husband a guided tour. Isn't she a darling? Here's a link to her cooking blog, which is now on hold, but will continue after her holiday.

More later. Now I just have to go out into the sunshine...

17 comments:

  1. Oih! Kookos on ihanaa, kaikissa muodoissa. : ) Olen oikea friikki sen suhteen. Itse olen joskus nuoruudessani valmistanut tryffeleitä ja riisisuklaata tavallisen kaupan kookosrasvasta ja tummasta kaakaosta. Koko ohjetta en enää muista. ; )

    Nautiskellaan kesästä ja lämmöstä! : )

    ReplyDelete
  2. VERNA: Hih, ihan juuri olin sinun lootassasi kommentoimassa :)

    Pidän kookoksesta, minulla on kookosshampootakin.

    Nyt alkoi kiinnostaa; mitenkähän riisisuklaata valmistetaan? Voisinpa kai googlata...

    ReplyDelete
  3. Huomasin itsekin, että kommentoimme ristiin... ; )
    Muistaakseni siihen tuli kookosrasvaa, tummaa kaakaojauhetta, tomusokeria ja riisimuroja. Ei ollut kauhean vaikeaa, näin muistelen. Valmiista massasta sitten laitettiin muffinsivuokiin ja jääkaappiin. Voihan sen tietysti laittaa levynä ja sitten leikkailla. : )

    Muistelin juuri nuorena tyttönä käyttämääni Natural Collection -sarjaa, josta löytyi kookosshampoo, hoitoaina ja suihkusaippua. Sitten se katosi johonkin... Töissä on iso purkki kookosrasvaa, sellaista laadukasta, ihonhoitoon. Käyn aina "imppaamassa" sitä kantta raotellen. ; )

    ReplyDelete
  4. VERNA: Joku telepatia tai psykopatia epäilemättä :D

    Kiitti lisäohjeista! Kokeilenpa huomenna. Olen aika ylpeä itsestäni kun kun ehdin tässä välissä keksiä että ne ovat riisiuroja mitä riisisuklaassa on.

    Varo ettet vedä kookosrasvapurkin sisältöä henkeen kun imppaat, hah hah :D

    (Saapi nähdä mitä kesälaihdutusaikeilleni tapahtuu - lähden varmuuden vuoksi pihatöihin tässä välissä...)

    Olipa kivat juttelut sun kanssa!

    ReplyDelete
  5. Kiitos ihana Rita kauniista sanoistasi! Ilo oli kokonaan minun puolellani kun sain näyttää teille sekä Ruohonjuurikauppaa että Seurasaarta! Toivottavasti pidit siitä suklaasta.Siihen voikin lisätä vaikka pähkinöitä, kuivahedelmiä ja riisimurojakin.Enpäs huomannutkaan että se purkki kookosöljyä oli niin tyyristä;itse yleensä ostan sellaisen 400ml purkin joka maksaa 12 euroa ja käytän sitä säästeliäästi. Muuten, myöhemmin huomasin että sitä öljyä oli lentänyt aika paljon kengillenikin.....olinpa kömpelö!

    ReplyDelete
  6. Jeeessss...helle, helle, helle!!! Tänä kesänä on parempi kuin viime kesä he he...

    Onpa hyvä, että tapasit Yaelinin taas! :-)))

    ReplyDelete
  7. YAELIAN: Niin mahdottoman ihanat fiilikset ja muistot jää eilisestä taoaamisestamme ja kierroksestamme että kehrään tyytyväisyydestä. Miehenikin tykkäsi.

    Jatkan bloggailua aiheesta huomenissa :)

    Kiitos noista lisävinkeistä, kuivatut hedelmäthän tekevät tuossa säväyksen! Ai kengillekin läikkyi kalliita öljyjä? Yritä kaapia ne talteen :D (Toivottavasti kengät eivät mene siitä pilalle.)

    AMEL: Jos tietäisit miten kivaa meillä oli, olisit tullut junalla Helsinkiin meidän seuraamme, ha ha :D

    Tämä on kerrassaan hieno kesä!

    ReplyDelete
  8. Kookosöljy on hyvää, sillä voi voidella koko peikon. Tuo ohje kuulostaa hyvältä :) Maistoitko? Oliko?

    ReplyDelete
  9. Hapannaama, Partykiller muistuttaa, että kookosöljy syötynä on kolesterolia, siksi suklaakin on. Mutta terveen annoksen sitäkin tarvitsemme. Ehkä se on parempaa kuin possun "tali".
    Sorry.

    ReplyDelete
  10. PEIKKO: Haenpa ison pullasudin valmiiksi )

    Maistoin. Ja oli. Jopa erittäin. Nam.

    UTUKKA: Joo, kannattaa toki muistaa kohtuus. Tuosta ohjeesta 3 + 3 + 3 ruokalusikallista tulee kohtalainen kökkö suklaata, mutta ei kauhean iso.

    Tämä ekokaupasta ostamani Virgin Coconut Oil lienee hienompaa kuin tavallisesta ruokakaupasta saatava versio, ja muutenkin syön äärettömän vähän mitään rasvoja.

    ReplyDelete
  11. Käsitellyssä eli siinä tavallisten kauppojen kookosrasvapaketissa onkin pahempia rasvoja, samoin kuin margariinissä,johon käsittelyn jälkiseurauksena tulee transrasvoja.
    Virgin Coconut Oil taas on melkein täysin käsittelemätöntä kookosöljyä, aivan kuten omassa lajissaan on virgin olive oil.
    Olen aika paljon viimeisen parin vuoden aikana tutkinut asiaa ja lukenut ihan hurjasti materiaalia, ja vaikka en otakaan mitään for granted ennenkuin tosiaankin vakuutun itse asiasta, niin tästä virgin kookosöljystä on niin paljon asiaa kirjoitettu ja nyt myös tutkittu,että se itse asiassa on erittäin terveellistä rasvaa.
    tässä vähän linkkejäkin asian tiimoilta jos kiinnostaa:

    http://www.coconutoil.com/cholesterol_coconut_oil.htm

    http://www.coconut-connections.com/virgin_coconut_oil.htm

    Tässä vielä tekstiä,jonka kopioin Wikipediasta:

    "e APCC provides a short bibliography of publications summarizing the coconut's health benefits.[10] Research shows that replacing other cooking oils with virgin coconut oil generally creates a more favorable HDL/LDL ratio. This oil has antiviral, antibacterial, antimicrobial, and antiprotozoal properties and, like all whole foods, contains nutrients for a healthy body.[11]

    Over many decades coconut oil received bad publicity due to its saturated fat content, but research has shown that not all saturated fats are alike and coconut oil is unique in its structural make-up. It is not only the highest source of saturated fats (92%) but included in this is the highest source of saturated medium chain triglycerides (62%) of any naturally occurring vegan food source. Furthermore around 50% of these MCT’s are made up of lauric acid, the most important essential fatty acid in building and maintaining the body’s immune system.

    Apart from coconut oil, the only other source of lauric acid found in such high concentrations is in mother’s milk. Tropical oils and mother’s milk are by far the richest food sources of medium chain fatty acids available. The closest other source of these vital building blocks for our immune system would be milk fat and butter, comprising around 3% of its content. Any other vegetable oil is completely deficient in these medium chain fatty acids."

    ReplyDelete
  12. YAELIAN: Suurkiitos tietopaketista!

    ReplyDelete
  13. Peikko kokeili tuota ohjetta ja teki suklaakarkkeja sellaisiin pieniin konfehtivuokiin. Kaiken muun sai arvata ja suunnitella paitsi suhteet oli selvillä (harvinaista).

    Tuli jänniä karkkeja. Hirmuisen makeita. Itämaisen oloisia. Peikon hunaja oli aika juoksevaa, kookosöljykin ainakin osittain, kaakaojauhe pölisevää. Huoneen eikun luolan lämpöisinä peikko ne sekoitti ja nuoleskeli välillä sormiaan. Seos oli vähän karheaa ja hunaja halusi laskeutua pohjalle. Mutta karkkeja siitä tuli. Jäikin, kaikkia ei jaksanut kerralla.

    ReplyDelete
  14. ISOPEIKKO: Kiva kuulla Peikon kokeiluista!

    Minä tein ekan kokeilun kolmeen muffinsivuokaan. Sitten kun huomasin miten helposti jähmettynyt suklaa niistä irtosi laitoin seuraavalla kerralla seoksen voipaperin palan päälle.

    Minullakin juoksevaa hunajaa, kaikki sekoittui hyvin, mikään ei laskeutunut pohjalle - mahtaako selitys olla erilainen kookosöljy? Josko Peikko osti ruokakaupan öljyä joka on teollisesti käsiteltyä. Ja luolan lämpö lienee pari piirua alempi kuin huoneen lämpö.

    Tuo karkki-idea on niin hyvä kutsuja ajatellen että taidanpa ottaa ideasi ja hankkia konvehtivuokia! :)

    ReplyDelete
  15. Arvostan ekotekojasi! Voisin kokeilla itsekin joskus tuota suklaan tekemistä, vaikken kyllä kovin hyvä olekaan herkkujen valmistamisessa. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta syötävältä.

    Ai niin... Olen ristinyt itseni uudelleen;)

    ReplyDelete
  16. MEDIA: Uusi nimesi pukee sinua. Luin ensin "Medea" ja ajattelin antiikin näytelmiä.

    Suklaa on niin helppo ja nopea valmistaa että minunkin lyhytjännitteisyydelläni ja kömpelyydelläni sujuu. Kokeile niin näet että erikoistaitoja ei tarvita:)

    ReplyDelete
  17. Minàkin takaisin netin ja blogien parissa :D
    Kookosòljy on minulle vanha tuttu vartalovoide, mutta nyt olen ymmàrtànyt, ettà myòs oliiviòljy suoraan iholle nautittuna tekee myòs hyvàà. Oon melkein kade, kun tuollatavalla livenà pààset blogituttavuuksia tapaamaan.

    ReplyDelete

Ilahdun kommenteista ja pyrin vastaamaan kaikkiin.

Kello 16 - 17 jälkeen en tavallisesti ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.

Sana on vapaa, hyvät blogikaverit :)