Wednesday, July 08, 2009

Osaatteko neuvoa?Tältä jalohortensia näytti kun sen ostimme astiataimena.
Our hortense looked like this when we bought it at the beginning of this summer.


Nyt se näyttää tältä. Now it looks like this.


Sivustapäin kuvattuna. From a different angle.

Haluaisin kasvattaa syötäviä sipuleita. Osaako kukaan neuvoa? Mistä ostan, puutarhaltako? Vai ruokakaupasta? Milloin istutan? Aurinkoon vai varjoon? Millaiseen maahan?

I'm thinking about growing onions, but I need advice. When to plant and so on. Can anybody help me?

Voi että eilinen sade oli tervetullut! Nurmikko alkoi olla rutikuiva. Nyt on taas sadevesitynnyri täynnä.

Karmeitakin kokemuksia liittyy puutarhan hoitoon. Irrottelin eilen yhden räkätin verkosta jolla olemme suojanneet mansikat. Jouduin hakemaan sakset kun lintu oli niin pahasti sotkeentunut lankoihin. Muutama lanka jäi kun se lopulta lensi tiehensä. Hetkeä myöhemmin huomasin toisen joka oli kuristumassa lankoihin. En ehtinyt ajoissa leikata sitä irti hirveästä vyyhdistä. Se kuoli. Tuntui pahalta. Onkohan muita tapoja suojata marjat kuin rastasverkko? Yritämme hankkia jotain pienisilmukkaista rautalankaverkkoa. Onko kokemusta? Neuvoja? Tietoa?


19 comments:

 1. Jalohortensian kukintojen väriä voi säädellä muuntamalla kasvualustan koostumusta. Kun kasvualusta on hapan ja turvepitoinen, hortensia kasvattaa vaaleanpunaisia kukintoja. Kun kasvualusta on ravinteikas ja kalkkipitoinen, kukinnoista tulee sinisiä. Eli mitä enemmän kalkkia, sitä sinisempää.

  Ne voivat painua myös lähelle vihreää jossakin vaiheessa, älä siis ihmettele ,D

  Istukassipuleita on myynnissä, mutta voi tavallisiakin pieniä jo itäviä sipuleita tietty istuttaa - en vaan tiedä mitä tulee. Valkosipulit voi istuttaa kynsinä.

  ReplyDelete
 2. Ihana hortensia tiesi, että rakastat liilaa väriä ja maasi onkin sille värille näköjänsä otollista. =)
  Istukassipulien kohdalla olet hieman myöhässä mutta voithan vielä kokeilla. =)
  Maa pehmeäksi ja istukassipulit puoliksi multaan. =)


  Jospa kesämme olisi jälleen hieman pidempi kuin ennen...

  ReplyDelete
 3. Nyt sade on täällä pohjoisempana, hellettä + 10 astetta. Viime viikon alussa kylvin pitkään ruukkuun tillin, persiljan ja mache-salaatin siemeniä. Ei näy vielä mitään alkuja.

  ReplyDelete
 4. Rita
  Sivuiltasi löytää aina iloa, virkiststä ja tietoa. Kiitos.
  Ruosteessa oleva kielitaitonikin saa herättelyä blogiasi lukiessa.

  Hyviä ohjeita edellä.
  Meillä ei sipulit tahdo hiekkamaassa oikein menestyä, mutta ruohosipuli sentään rehottaa.
  Yritin viedä talven yli oman jalohortensiani. Se talvehti autotallissa, ja keväällä otin sen huoneeseen valoon. Kärsivällisesti odotin, mutta kuollut mikä kuollut.
  Syyshortensia sentään voi mökin nurkalla hyvin, ja kasvaa.

  Meillä mansikkaverkkoihin on jäänyt siilikin männä vuosina. Sen jälkeen ei niitä laitettu kasvimaalle. Nyt ne taas on mansikkapenkkien yllä. Vielä ei rastaita tai muita eläimiä niihin ole tarttunut kiinni. Kai hyvä keino on ne laittaa mahdollisimman tiivisti penkkien ympärille, kivillä tai lankuilla reunat kiinnittäen. Muuta keinoa ei taidä olla. Tai sitten on seisottava pelättimenä kattilankannet käsissä yötä päivää! :)
  Mehukasta mansikkasatoa kaikesta huolimatta.

  ReplyDelete
 5. POLGA: Ostimme asianmukaisen mullan samalla kuin hortensian, ja blogikaveri Utukka neuvoi viemään kahvinporojakin juurelle. Väri vaikuttaa kauniilta. Postailen myöhemmin kuvaa toisesta hortensiastamme joka on vähän erilainen. Tumma violetti olisi iso haaveeni mutta muutkin värit kelpaavat :)

  Tosiaan, valkosipuliakin voisi kokeilla! Kiitos vinkeistä.

  ReplyDelete
 6. UNA: Lilan sävyt tosiaan kovasti mieleeni, aah :)

  Istukassipuleita ryhdyn siis kyselemään... Kumpi puoli alaspäin, sekin pitää kysyä jotta ei käyt hullusti :D

  SIMPUKKA: Ai kun olisinkin ajoissa kylvänyt esim. tilliä, mutta työkiire painoi vielä kesäkuussa. Mitähän jännää tuo mainitsemasi mache-salaatti lienee, nam :)

  ReplyDelete
 7. LEONOORA: Kuten tavallista tuot mukanasi ystävällisten sanojen tuulahduksen :)

  Ai pahus! Ruohosipulin olen kokonaan unohtanut. Meillä oli sitä ennen mutta joittenkin muutosten vuoksi tulimme hävittäneeksi. Sitähän voisi ostaa ruukussa tuokakaupasta ja stikata maahan...

  Tuo lankkukonsti kuulostaa oivalliselta! Reunan alta ne eiliset rosvot olivat mansikoihin pyrkineet. Kiitos vinkistä, taidammeapa kokeilla.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:58 am

  Hei
  Muutama linnunpelätyskonsti, joita voi kokella. Ripusta naruja mansikkamaan yli ja cd-levyjä tai kiiltäviä nauhoja esim. kasettinauhoja naruista riippumaan. Yksi konsti on laittaa korkeamman keppiin tai puun oksaan narusta ilmaan leijumaan muovinen haukka tai pöllä tms. isompi lintu.
  Jotkut on kertoneet, että tehoaa tämmöiset konstit.
  T: Kaija

  ReplyDelete
 9. En osaa antaa neuvoja. :-((( Mutta ehkä anoppini voi kertoa jotakin, koska hän laittaa mansikoita joka vuosi. Nyt menen kertomaan hänelle tästä asiasta.

  ReplyDelete
 10. Minä olen päättänyt, että syökööt niitä mansuja muutkin kuin me - on se niin kamalaa lintuja verkosta repiä... Tuo Leonooran lankkukonsti kyllä voisikin olla, kun muistan lukeneeni ettei rastaat lennä suoraan mansikkamaalle vaan viereen ja vai vihkaa maata myöten sitten hyppelevät peremmälle.

  Minä istutin sipulit pari viikkoa sitten ja nyt niissä on pitkät varret, saa nähdä ennättävätkö pulleiksi ennen pakkasia - siellä etelämpänä on ainakin kaksi viikkoa enemmän kasvuaikaa:)

  ReplyDelete
 11. Sipulissa suippo puoli ylöspäin. Tarkkaile valmista sipulia, kun leikkaat, anatomisesti.
  Anna hortensialle aikaa. Eihän meidänkään ottamamme vitamiinit hetipaikalla pomppaa. Tuosta kalkista en ole varma, senhän pitäisi neutraloida . . .

  ReplyDelete
 12. Se mache-salaatti on suomeksi vuonankaali. Huomasin, että sitä löytyy Suomessakin kaupoista, Ranskasta tuotua. Rasia maksoi alle 2 euroa. Sitä voi sekoittaa toisten salaatinlehtien joukkoon.

  ReplyDelete
 13. Anonymous5:07 pm

  Vielä näitä vinkkejä. Vesimyyrät (kuulemma) inhoavat valkosipulin kynsiä, joten niitä kannattaa kylvää omenapuun juurille. Muuta käyttöä minä en valkosipulille keksi enkä tiedä miten omenat ja mansikat tai maanpinnalliset varkaat niihin suhtautuvat. Toivottavasti ei maku ainakaan tartu.
  T: Kaija

  ReplyDelete
 14. HURJAN HYVIÄ VINKKEJÄ - KIITOS KAIKILLE!!! Luen huomenna oikein yksityiskohtaisesti... kerron tässä vaiheessa että asensimme pari lankkua rastasverkon reunoja pitämään alhaalla, ja mies kävi Bauhausissa katsomassa lintuverkkoa johon ei voi sotkeentua, metallisen tapaista. Ei vielä löytynyt vihreänä mutta katsellaan.

  ReplyDelete
 15. Linnunpelätin toimii hyvin. Vaikka vanhat haalarit ja ämpäri pääksi.

  ReplyDelete
 16. Voi älä laita verkkoa, minä en voisi edes päästää lintua sieltä vapaaksi surkuttelisin, itkisin ja säälisin lintuparkaa. Eikös linnuille voi asettaa kiiltäviä nauhoja pelotteeksi, roikutus narusta jollakin tapaa.

  Valkosipulia ja tav sipulia olen kasvattanut ihan kukkaruukussa ja niistähän voi syödä varretkin.

  Minulla ovat itäneet sipulit sipulipussissakin ja niitä vihreitä versoja napsin ruokaan, kun juurimötykkä ei enää kelpaa.

  ReplyDelete
 17. Anoppini kertoi minulle: "Sipulit voi panna maahan jo kesäkuun alku päivinä koska mekin ruukataan laittaa ne ennen Juhannusta.".

  ReplyDelete
 18. Lintujen pelokkeeksi käy myös käytöstä poistetut cd-levyt killumassa herkissä naruissa. =)

  Ne heijastelevat auringonvaloa lintujen mielestä ilkeästi...

  ReplyDelete
 19. UNA: Varmaan tehokas konsti, mutta karkottaa myös minut joka en halua epäluonnollisia elementtejä puutarhaani rumistamaan... Kokeilen toki ellei muu tepsi!

  Yritimme löytää lintuverkkoa joka on jäykkää eikä tartu lintu sotkeennu siihen. Löytyi kyllä mutta metallinväristä. Etsimme kunnes löytyy vihreää :)

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.