Monday, October 12, 2009

Veneen nostoon vai ostoon?Iso määrä tuli kiinnostavia kiinnostuneita kommentteja tekstiini jossa hämmästelen miten vaikeasti saan selvää televisiossa puhuttavasta suomen kielestä. Kiitos mielipiteistänne, lausunnoistanne, kommenteeraamisesta. Tänään taas ihmettelin suomen kielen koukeroita. En kertakaikkiaan tiennyt sanoiko joku telkkarissa, ""lähtevät veneen ostoon" vai "lähtevät veneen nostoon". Onko siinä ero kun nuo sanomme? Täytyyhän siinä olla. N:n kestossa.

Mutta sitten äsken selasin kanavia ja osuin ennen näkemättömälle Persia-kanavalle. Kyllä ällistyin kun huomasin ymmärtäväni kaiken mitä tuo kaunis nainen puhui! TV-studioon soitti joku jonka kanssa juontajamme vaihtoi kohteliaisuuksia, toivotti sitten soittajalle hyvää synttäriä ja ilmoitti että seuraavaksi kuunnellaan musiikkia. Voi tätä ihmeen päivää! Korvani ovat auenneet. Toisaalta voi olla että siinä olivat sattumalta kaikki persian sanat jotka tunnen, hah hah!

Yksi ajatus: Jos juontajalla on iso suu, saammeko paremmin selvää ääntämisestä?

Yesterday I wrote about an odd phenomenon, viz. I find it more and more difficult to understand spoken Finnish on TV. It's been ages since I've been interested in any programmes in Finnish and now that I do watch Finnish television it's almost like time has past me by. To my GREAT amazement I came across a Persian TV channel today (picture above) and could undertand everything the pretty lady said. You could have knocked me unconscious with a feather. She talked to a caller, they greeted each other, there were some niceties, happy birthday to you... and now we'll listen to some music... The truth of the matter may be that I have a vocabulary, but that was it. There is no more. Hah hah.

Oppilaitten ensi viikon ajanvarauksien kanssa pientä sumplinkia. Yksi vaihtoi aikansa, yksi uusi oppilas tulossa, itse tarvitsen yhden aamun omiin menoihini, ja aamut ovat juuri se aika milloin suurin osa ottaa kielitunnin ennen töihin menoa. Hauska tulos sählinkiin; sovin oppilas Ullan kanssa että hänen puhelinaikansa on sunnuntaina jotta ei jää viikko väliin, ja hänen uimaan menonsa aikataulun vuoksi hänen englantinsa on aamulla vartin yli 7. Hihii. Sopii meille mainiosti. Kiva että saatiin mahtumaan.

10 comments:

 1. Mutta tuohan on mahtavaa,että sait selville kaiken mitä tuossa ohjelmassa sanottiin! Korvasi ovat tosiaankin auenneet farsin
  kielelle:-)

  ReplyDelete
 2. Rita, out of curiosity, how many languages do you speak ?
  Brad

  ReplyDelete
 3. BRAD: Finnish, English, Italian, Swedish, German, French, Spanish and a little Persian. I'm thinking of maybe taking up Russian :)

  ReplyDelete
 4. Hi Rita,

  You really talented! You can speak 8 different languages. How do you learn it? That's why you can be a good teacher.

  Have A Nice & Lovely Day!

  hugs from Jenny Malaysia.

  ReplyDelete
 5. Hi Jenny :) Perhaps I'll learn Malaysian one of these days :D

  ReplyDelete
 6. Sää olet rikas, kun osaat monia eri kieliä. =))))


  Haastan siut kertomaan jotakin itsestäsi eli vastaamaan haluamaasi haasteeseen sivullani...=)

  ReplyDelete
 7. Eight, that's amazing.
  I couldn't imagine me doing the same and not getting tongue tied :)
  You must have a very keen memory as well.
  Brad

  ReplyDelete
 8. Hi Rita,

  You can surely learn Malaysian words. You're so talented! Brad is right you are amazing and have a very keen memory! I can't be like you...

  Have A Nice Day!

  by Jenny.

  ReplyDelete
 9. Heissan. Minà tààllà pitkàstà aikaa kommentoimassa. Tàmà kommentti tulee nyt otsikon veneen nostoon vai ostoon alle. On varmasti jo liian myòhàistà kommentoida tàhàn, mutta teen sen silti. Mà oon sità mieltà, ettà katseemme jumiutuu ihmisen suuhun, jos se on merkittàvàn suuri jolloin nàemme myòs selvemmin suun liikkeet ja nàin artikulointikin vaikuttaa paljon selvemmàltà. En tiedà ollenkaan onko se noin, mutta itse ainakin huomaan jumittavat silmàni jos suu on suuri....ja jumittuu ne italian tvssà jonnekin muuallekin jos on liian suurta, eh...vaikka nainen itsekin olen, eh....kuinkakohan vaikeaa on miehillà pitàà katse kurissa, jos jo naisillakin silmàt jumittaa vààriin paikkoihin, eh.
  Complimeti muuten myòs tuosta persiankielen ymmàrtàmisestà...todella hienoa :D

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.