Thursday, March 03, 2011

Ansiotöistä ja vapaaehtoistöistäWhat a charming little doll's house my friend Gail has.

Ystäväni Gailin nukketalo. Taidokasta työtä, todella, charmantti tulos. Nukketalot ovat ihania. Aion mennä käymään blogisisko Annan nukketaloblogissa kun ehdin. Olen joutunut laiminlyömään blogikavereita viime aikoina työkiireitten vuoksi. Facebookissa olen ehtinyt tapailla ystäviä, koska siellä viestintä on lyhyttä ja ytimekästä.

Parin päivän nuhainen olo on laimenemaan päin. Ei silti että se mitenkään tukala olisi ollut. My headcold is much better today. Not that it was ever bad as such.

Italian ja englannin nettikurssit pyörivät. Valmisteluun, suunnitteluun ja käynnistämiseen kuluu aina tavattomasti aikaa ja energiaa, mutta toisaalta mitä paremmin homman petaa sitä helpompi ja sujuvampi on jatko. Systeemi vaikuttaa toimivan toivotulla tavalla.

Yritimme perustaa Malminseudun maahanmuuttajille klubin jossa he saisivat tavata muita maahanmuuttajia ja oppia suomea, mutta sinne ei tällä ensimmäisellä kerralla tullut muita kuin vapaaehtoistyöntekijöitä. Lieneekö syynä puutteellinen mainonta? Punainen risti ehkä luuli että Toimintakeskus mainostaa ja päinvastoin.

Seuraava kerta on kahden viikon kuluttua. Hyvä suunnittelu ja oikein kohdistettu mainonta lienee se mitä tarvitaan. Maahanmuuttajatoiminta on Suomessa vielä alkuvaiheissaan. Talkoohenkisyyttä on, mutta myös järjestelmällisyyttä kaivataan.

Punaisen ristin LäksyHelppi on toiminut jo muutaman vuoden menestyksellisesti kouluissa. Olin itse käynnistämässä toimintaa Pukinmäen peruskoulussa syksyllä 2009 ja vedän siellä edelleenkin kielikerhoa maahanmuuttajataustaisille koululaisille. Ensin pidin läksykerhoa yhden lukuvuoden verran 7-luokkalaisille. Nyt käyn ohjaamassa englanti-suomikerhoa kerran viikossa valmistavalle luokalle. Se on luokka johon maahan muuttavien perheiden lapset ihan ensiksi menevät, kun eivät vielä osaa yhtään suomea. Siitä heidät sitten seuraavana syksynä siirretään 7- luokalle. Valtavan iso hyppäys tilanteesta jossa ei vielä osata yhtää suomea. Siinä toivon voivani omilla taidoillani ja voimavaroillani auttaa. Pidän oppilaista ja se tuntuu minulle sopivalta vapaaehtoistyöltä. On hyvä jos kaikki löytävät oman paikkansa näissä talkootöissä. Mahdollisuuksia auttamiseen kyllä löytyy ja hyväntekeväisyysjärjestöjä.

9 comments:

 1. Gailin nukkekoti on omaperäinen. Houkuttelee tutkimaan lisää.

  ReplyDelete
 2. No mainonta on kyllä ollut tosiaan hyvin niukkaa, kun minäkään en ole mitään huomannut, vaikka asutaan Malmilla!

  ReplyDelete
 3. Anna: Omaperäinen kuvaa sitä hyvin. En ole koskaan nähnyt tuontapaista.

  Ii: Loppujen lopuksi voi olla niin että kukaan muu ei mainostanut toimintaa paitsi minä ja toinen ope jotka lähetimme parin luokan oppilaitten mukana heidän vanhemmilleen mainoksia.

  ReplyDelete
 4. Monikulttuurisuus-puuhailu on valtavan antoisaa. Siinä oppii myös itse paljon erilaisista kulttuureista.

  ReplyDelete
 5. Anni: Antoisaa se todellakin on. Opettavaista ja saa olla kivojen ihmisten seurassa :)

  ReplyDelete
 6. eet niin tärkeää ja upeaa työtöä Rita!

  Muituu mieleeni kun lapsena tein kenkälaatikosta nukkekoteja...
  samasta pahvista huonekauluja, eri huoneita, ihanat muistot värittyivät..

  ReplyDelete
 7. Hanne: Kiitos.

  Minäkin tein pienenä pahvista huonekaluja. Nyt niitä taitoja tarvitaan lapsikavereitten kanssa :)

  ReplyDelete
 8. Tuo tekemäsi vapaaehtoistyö on ihana juttu! Siitä on lapsille niin paljon hyötyä:-) Aika yllättävää,että siihen maahanmuuttajien klubiin ei tullut ketään.Täällä pakolaisten ja vierastyöläisten joukossa on monta klubia,joko heidän itse tai täkäläisten perustamia,ja kaikenlaiset kurssit kiinnostavat heitä niin,että on ihan jonoja.Tiedonnälkä heidän joukossaan on suuri! Pakolais/vierastyöläisneuvontakeskus avasi viime vuonna heille "yliopiston" jossa opettajina on vapaaehtoisia täkäläisiä yliopiston opettajia ja muita vastaavia.He maksavat minimaalisen opintomaksun ja menestys on ollut tosi hyvä!

  ReplyDelete
 9. Yealian: Kylläpäs teidän jonot kuulostavat hyviltä :)
  Luulen että täällä ei osattu mainostaa. Uusi yritys kahden viikon kuluttua, aion ryhtyä mainostamaan omille ulkomaalaispiireilleni! Tuo kertomasi rohkaisee ja innostaa.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.