Saturday, February 21, 2015

Timo Parvela, Ella ja kaverit lapsenvahteina


Kirjoittaja: Timo Parvela
Kirjan nimi: Ella ja kaverit lapsenvahteina
Kuvittaja: Mervi Lindman
Julkaisija: Tammi 2015
Oma kappaleeni: Arvostelukappale kustantajalta

Ensimmäinen Parvelan kirja jonka luin oli Ella ja Pate. Tykästyin siihen heti. Pidän huumorista ja lapsista, ja koulu ja opettajainhuone on minun maailmaan, joten puitteet sopivat minulle. 

Seuraavaksi luin Paten aikakirjat. Siitä kirjoitin täällä. Riemastuttavan rönsyilevä kertomus monine hauskoine juonenkäänteineen kuvattuna Paten päiväkirjassa. 

Innostuneen odotuksen vallassa sukelsin tähän seuraavaan Parvela-kokemukseen, enkä pettynyt. Samaa omanlaistaan kerrontaa, huumoria jonka ytimenä on lasten tapa käsittää asioita väärin, joskus kirjaimellisesti, ja vetää tapahtumista omia hulluja johtopäätöksiään. 

Ella ja kaverit lapsenvahteina

Lähtöasetelma: Seitsemän lasta joutuu vahingossa lapsenvahdeiksi opettajapariskunnan kahdelle pikkulapselle ja kahdelle koiralle. Koirien nimet: Kojo ja Ootti.

"Me laadimme kolmivaiheisen suunnitelman. Ensimmäiseen kohtaan kukaan ei keksinyt mitään, eikä sen puoleen toiseen, eikä kolmanteenkaan kohtaan."

Ihailen Parvelan tapaa kirjoittaa. Hän tutustuttaa meidät Ellaan ja kavereihin oitis, lennosta, ilman isompia kuvauksia tai johdantoja. Kieli on yksinkertaista. Uusi tilanne esitellään, lukijan oletukset ja odotukset heräävät, tiedostetusti tai tiedostamatta, mutta jo samassa virkkeessä meidät nykäistäänkin yllättävälle sivuraiteelle. Tutustumme koulukavereiden ajatusmaailmaan. Vaikea aina sanoa ovatko he tolloja vai älykkäitä omaperäisia ajattelijoita.  

"Tietääkö joku opettajan puhelinnumeron? Hanna kysyi. Kukaan ei tiennyt. Jostain kumman syystä opettajalla oli nimittäin salainen puhelinnumero, vaikka kaikkien mielestä olisi ollut tosi kätevää, jos me olisimme voineet iltaisin ja viikonloppuisin soitella hänelle kysyäksemme läksyjä ja kuulumisia."

Jonkin aikaa Parvelan tekstiä luettuani tulin siihen tulokseen että hänen on pakko olla opettaja tai muu ammattikasvattaja. Juttu on liian aitoa ollakseen "sivullisen" keksimää. Googletin hänet ja näinhän se oli. Hän on toiminut muun muassa luokanopettajana. Omia lapsiakin on kaksi. Monipuolinen, elämässä paljon ehtinyt ihminen, tuottelias lasten- ja nuortenkirjailija. Hän on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. 

Ella ja kaverit lapsenvahteina, suosittelen lämpimästi kaikenikäisille lukijoille. Ainoa valituksen aihe on että hotkaisin sen liian nopeasti ja se loppui.  

Tässä linkkejä joista voi lukea puheena olevan kirjan esittelyjä ja arvioita. Joskus nautin lukea näitä etukäteen, joskus lukemisen edetessä, joskus vasta jälkikäteen.

4 comments:

 1. Ellat ovat superhauskoja. Niitä on kiva lukea lapsille. Kun lapsille lukee, niin keskittymiskyky kehittyy...tietysti se riippuu kirjasta.
  Ihana, että Parvela katselee opettajuutta hassunkuristen silmälasien läpi :)

  ReplyDelete
 2. Mai: Viisaasti juttelet tuossa viimeisesså lauseessasi ! Opettajissa on niitäkin joiden huumorintaju on kadonnut aikapäivät sitten. Voi heitä ja voi heidän oppilaitaan.

  Kiva että sinäkin pidät Elloista ja luet lapsille :)

  ReplyDelete
 3. En ole Elloja lukenut,mutta pistän muistiin;jospa tulisi jossain vastaan.

  ReplyDelete
 4. Jael: Hassua kylläkin, minulle kävi niin että juuri kun olin kuullut Elloista, hetkeä myöhemmin löysin yhden kirpparilta. Pakkohan se oli ostaa :D

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.