Sunday, March 08, 2015

Satu Kaski - Vesa Nevalainen: Ikävät ihmiset


Teos: Ikävät ihmiset
Alaotsikko: Kuinka selviytyä hankalien tyyppien kanssa
Tekijät: Satu Kaski, Vesa Nevalainen
Kustantaja: Kirjapaja (Tammikuu 2015)
Sivumäärä: 157 sivua
Oma kappaleeni: Arvostelukappale kustantajalta
Yleisarvio: Todella hyvä lukukokemus

Adlibris, sidottu, 22.30€, lue tästä.


Hankalien tyyppien opaskirja vetäisi minut heti imuunsa. Ihailtavan sujuvaa, selkosanaista ja havainnollista kuvausta ongelmaihmisistä ja siitä miten heidän toimintatapansa vaikuttavat ympärillä oleviin ihmisiin ja myös heihin itseensä. 

Miten tunnistan ongelmaihmisen?

Mitä tyyppejä on olemassa? 

Olenkohan itsekin ongelmallinen?

Mitäs sitten kun hankala kohtaa toisen hankalan?

Molemmat kirjoittajat ovat psykologeja ja psykoterapeutteja, jotka ilmiselvästi osaavat asiansa. Eivätkä ainoastaan osaa ja tiedä, vaan osaavat esittää asiat lukijoille niin naulan kantaan ja selkokielellä, että isoäitinikin saisi kirjan luetuksi. Ja tunnistaisi isoisäni, joka kuuleman mukaan oli pirunmoinen perhehirmu. Molemmat ovat jo kuolleet. Heidän aikanaan ei ollut näin käyttökelpoisia teoksia luettavaksi. Nykyihmiselle sen sijaan on tarjolla oppia ja apua. Tämä kirja on mielestäni ihan parhaasta päästä. Itsellä ikää ja elämänkokemusta sen verran että suurin osa kirjassa kuvatuista ikävistä tyypeistä on ehtinyt tulla vastaan. Pari kertaa olen joutunut lähtemään työpaikasta hankalan ihmisen vuoksi. Olisinpa silloin tiennyt sen mitä nyt tiedän. Olisi ollut helpompaa. 

Näitä vaikeita ihmistyyppejä ja tilanteita pitää opettaa jo koulussa. Työelämässä kun ollaan tekemisissä monenlaisten ihmisien kanssa. Samaten parisuhteeseen kannattaa valmistautua etukäteen. Ihastunko ongelmalliseen ihmiseen? Olenko itse hankala? Jos on lukenut kuvauksia erilaisista ikävistä tyypeistä, ikävät tilanteet eivät kukaties pläjähdä täytenä yllätyksenä naamalle. 

Tässä muutamia luokituksia. Nautinnollisen selvällä suomen kielellä, jossa on vierasperäisiä elementtejä aika harvassa: Perfektionistit, marttyyrit, joka paikan höylät, jumittajat, joo joo - tyypit, manipuloijat, sooloilijat, besserwisserit, herkkänahkaiset, riidankylväjät.

Kirjan tekijät kertoilevat siitäkin miten kasvatus on saattanut edesauttaa ikävien piirteiden syntyä tai voimistumista. He pohtivat ongelmaa työelämässä, perheessä ja parisuhteessa. Jokaisesta tyypistä kertovan luvun lopussa on ytimekäs kysymys, jonka avulla lukija voi miettiä onko itse mainitulla tavalla hankala. 

Pidin kirjasta kauttaaltaan. Se on hyödyllinen olematta tylsä. Erittäin monipuolinen. Heti alussa selvitellään kattavasti sitä mitä käsite hankaluus on ja mistä voi tunnistaa hankalan ihmisen. Sitten käydään järjestelmällisesti läpi erilaisia tyyppejä. Sen osuuden kirjasta suorastaan hotkaisin, niin herkullinen ja mehevä se oli. Elävästä elämästä. Kovin tuttua monin paikoin. Loppuosan luin hiukan hitaammin, mutta senkin todella kiinnostuneena. Siellä tarjotaan keinoja pulmista selviytymiseen. Kirjan lopussa käsitellään hankalan ihmisen itsehoitoa. 

Kun joku sopivan hankala ikävä ihminen lukee tämän, hän pamauttelee sillä muita päähän. Sen jälkeen kirjoitetaan yksi lisäluku tyyppiluokituksiin: saarnaaja.

Tämä opus ei lähde kierrätykseen, vaan jää kotiini. Palaan siitä tarkistelemaan kiinnostavia kohtia ennen kuin luen sen uudelleen kokonaan. Paljon paljon tuumailtavaa. Näillä opeilla saataisiin apua parisuhteeseen, perhe-elämään, koulukiusaamiseen ja työpaikkakiusaamiseen.

Iltalehdessä oli aika kiva juttu tästä kirjasta. Lue täältä.

4 comments:

 1. Voi vitsi, kun olisin tarvinnut tätä kirjaa muutama kuukausi sitten. Jouduin nimittäin työyhteisöön, johon oli koottu hankalat ihmiset työpaikalta, jotka eivät tulleet kenenkään kanssa toimeen. Sinne sitten heitettiin leijonien luolaan tällainen herkkä runotyttö. Apua. Luulin koko porukkaa vitsiksi, mutta totta se oli. No nyt siellä on joku toinen ja työnohjaukset sun muut päällä ja jippii minä olen vapaa :)
  Minun pitää hankkia tämä kirja ehdottomasti, sillä näitä hankalia tapauksia tulee varmasti vastaan jatkossakin ;)
  Kiitos Rita postauksesta ja ihanaa naistenpäivää :)

  ReplyDelete
 2. Mai: Vautsi, tässä kirjassa taidettiin mainita juuri tuollainen porukka joka joskus kootaan työpaikoilta. Huh huh. Olipa hienoa että saatoin esitellä kirjaa joka ilmeisesti vie sinun jakamattoman mielenkiintosi :) Itsekin ajattelin muutamassa kohdassa että kunpa olisin saanut tätä tietoa ja näkemystä jo paljon aikaisemmin elämässä, nuorena opettajana ja sitäkin aikaisemmin kesäduuneissa.

  Kiitos reippaasta postauksesta. Naistenpäivää ja mainiota uutta viikkoa sinulle !

  ReplyDelete
 3. Kuulostaa hyvältä kirjalta. Kiitos esittelystä, Rita!
  Tämän voisi sisällyttää jossakin vaiheessa jopa peruskoulun tai lukion opintoihin. Ihmisellä on paremmat valmiudet elämään, kun hän tietää etukäteen, millaisia kanssaihmisiä saattaa kohdata. Eikä itsetuntemuskaan ole pahitteeksi.

  ReplyDelete
 4. Marjatta: Ajattelin ihan samaa. Vanhempi kuin koululainen lukee sitten todennäköisesti enemmän siltä kannalta että jo tunnistaa tyyppejä ja tapauksia kun on joutunut hankaluuksiin ja toivoo että olisi saanut tietoa etukäteen.

  Lapsenakin tosin moni joutuu kotonaan tai koulussa kohtaamaan kaikenlaisia hankalia kanssaihmisiä. Kaipa ihmistyyppikoulutus voi periaatteessa alkaa jo melkein miten varhain tahansa. Sanoisin että tavallaan se alkaa jo satukirjoista. Ilkeät äitipuolet jne.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.