Wednesday, May 20, 2015

Helsingin työväenopistossa sivistymässäHelsingin työväenopiston kaunis pinkki rakennus Helsinginkadulla. Olin saanut kutsun avoimelle keskustelufoorumille nimikkeellä Opiston oraakkelit, Tarinoita elinikäisestä oppimisesta ja visioita tulevaisuuden opistosta; kahvitilaisuus, tilaisuuden avaus, esitelmä (Miten asiakaskokemusta rakennetaan ja johdetaan, Jari Danielsson, designtoimisto Kuudes kerros), kommenttipuheenvuoro (opiston rehtori Taina Saarinen) ja lopuksi kysymyksiä ja keskustelua. Antoisaa ! Ajatuksia herättävää. Opettavaista. Nautin ihan kaikesta.  Komea sisäänkäynti.

Nukkeja vitriinissä. Olin saapunut puoli tuntia etuajassa ja ehdin rauhassa katsella ja ihailla kaikkea mitä aulassa oli näytteillä. Tunsin käveleväni vapaan sivistystyön ilmapiirissä ja hengittäväni opiston historiaa. Taidetta seinällä.Oppilastöitä oletan. Käärme lumosi minut erityisesti.
Arkeologiaakin huomasin miettiväni.Käden taidot, henkinen sivistys, jokaiselle jotakin. Tässä ympäristössä monenikäiset kohtaavat toisiaan, kouluja käyneet, kouluja käymättömät, kouluja käyvät. 

Kahviossa ennen tilaisuutemme alkua juttelin kahden naisen kanssa jotka kertoivat harrastavansa laulua opistossa. Toinen heistä vakuutti hyvin innostuneesti että kuka tahansa voi mennä laulutunneille. Pitää vain uskaltaa ja mennä. Ei tarvitse osata etukäteen. Pois turha arastelu. Samaa voin sanoa kielikursseilleni tulijoille. 

Kahvipöytä oli katettuna. Joku näytti jo ottavan kahvia. Sanoin naisille että eiköhän mennä mekin - mihin tämä muita rohkaistumaan neuvova lady kauhistuneena huudahtamaan että ei hän nyt herranen aika vielä tohdi mennä kun siellä ei ole juuri ketään. Ja näinhän se käytännössä on, pohdiskelin haukatessani estottomasti ihanantuoksuisesta kanelipullasta, kahvin aromista nauttiessani. Hyvin inhimillistä. 

Yksi lukuisista puheenaiheista keskustelufoorumilla oli pitäisikö opiston opettajista ja heidän oppimenetelmistään tms. julkaista jotain opinto-oppaissa. Nythän oppaissa on melkeinpä ainoastaan kuvaus kurssisisällöistä ja maininta tasosta. Opettajista vain nimet. 

Voisihan se olla hauskaa jos saisin aikuisille suunnatun Finnish for Foreigners - kurssini oheen maininnan että minulla kokemusta myös peruskoulun maahanmuuttajaluokista ja puhun useita kieliä. Tämä yhtenä esimerkkinä. Nettiin mahtuu vaikka miten pitkät esittelyt jos kursseille hakijat ovat opettajista kiinnostuneita. Paperiseen oppaaseen on vaikeampi mahduttaa moista. Tuota kannattanee kuitenkin harkita. 

(Minulla ei ollut kuluneena lukuvuonna tunteja Helsingin työväenopistossa. Esimerkkini on muusta opistosta.)


No comments:

Post a Comment

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.