Monday, July 20, 2015

Vain sydämellä näkee hyvin, Antoine de Saint-Exupéry


Kirjailija: Antoine de Saint-Exupéry
Teos: Vain sydämellä näkee hyvin
Alkuperäinen teos: Mann sieht nur mit dem Hertzen gut
Kustantaja: Kirjapaja 2015
Paino: 240 grammaa
Korkeus: 15,5 cm
Mistä: Lahja kustantajalta


Pieni söötti kirjanen tuo tarkasteltavaksi ajatuksia ystävyydestä, hyvyydestä, onnellisuudesta. Lainaukset on koottu rakastetun kirjailijan teoksista. Muun muassa näistä: Le petit prince, Lento Arrasiin, Siipien sankarit, Citadelle, Lettre à un otage. La paix ou la guerre. Saint-Exupéry oli ranskalainen kirjailija ja lentäjä, syntyi 1900, katosi merellä 1944.

"Kuinka hiljaisia ovatkaan todelliset ihmeet, kuinka yksinkertaisia olennaiset tapahtumat."

"En kuuntele sanoja, vaan katson ja ymmärrän: ihmiselle ei ole mikään yhtä arvokasta kuin hunajan tuoksu tiettynä iltana, kultainen mehiläinen tietyssä aamunkoitteessa tai merenpohjassa lojuva musta helmi, jota hän ei omista."

Noita kauniita ajatuksia on nautinto lukea. Ne synnyttävät lisää ajatuksia, herättävät ihmisessä asuvan filosofin. Viehätyn kirjan kuvituksestakin. Kettu on usein mukana. Ja tähdet. Luen yhden ajatelman, merkkaan paikan kirjan mukana kulkevalla punaisella nauhalla ja suljen kirjan. Sitten suljen silmät, nojaudun taaksepäin ja mietin syntyjä syviä. Seison meren rannalla, nyt vuorenhuipulla, katselen tähtiä. Maailmankaikkeus on suuri, ja kuitenkin liikun siellä vaivatta, ajatuksen voimalla.

"Olen aina rakastanut aavikkoa, hiekkadyynillä istumista. Mitään ei näy eikä kuulu, ja kuitenkin jokin säteilee hiljaisuudessa."

Osa Saint-Exupéryn mietteitä on helposti avautuvaa ja lukija voi verrata niitä omiin ajatuksiinsa ja kokemuksiinsa. Muutama sen sijaan on kuin arvoituksellisen oraakkelin lausuma. Niitä pähkylöin ja yritän ratkaista. 

Yksinkertaisista ajatuksista nousee kauneutta ja ylevyyttä. Elämän syvyyttä. Emme näe ainostaan silmillä. "Vain sydämellä näkee hyvin."

ON NE VOIT BIEN QU'AVEC LE COEUR.

Otin kirjasen ulos suojakansistaan. Paljastui söpö valkoinen kirja. Siinä vieressä on pikkutyyny, amorin kuvalla koristettu. Eräs ystäväni teki noita koristeiksi tyttärensä häihin. 


Adlibris, ilmainen toimitus. Sopiva lahja ystävälle, parhaalle koulukaverille, äidille, rakastetulle, melkein minkä ikäiselle tahansa. 

Innostuin muistelemaan Pikku prinssiä, jonka lukemisesta on hurjan pitkä aika. Tutkailin Wikipediaa ja löysin valtavasti asiaa. Suomeksi hiukan, englanniksi enemmän. 

Pikku prinssi, pienoisromaani (1943)   

Englanniksi, The Little Prince.

Le petit prince

Der kleine Prinz

Den lille prinsen

El principito

Il piccolo principe

7 comments:

 1. Pikku prinssi on yksi lempikirjoistani. Oli joskus aika, jolloin prinssi asui yöpöydälläni ja aina sain nukkumaanmennessä pienen lohdutuksen sanan ja nukuin hyvin. Tämä ajatuskirja olisi todella kiva :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Äh, vastasin vahingossa väärään paikkaan. Olen hiljattain muuttanut kommentointisysteemiä. No, vastaus löytyy piirua alempaa :)

   Delete
 2. Mai: Hieno idea lukea Pikku prinssiä ennen nukkumaan menoa. Minun alkoi tehdä mieli hankkia se itselleni kun luin tuota Kirjapajan teosta. Ranskankielisenä mieluiten.

  ReplyDelete
 3. MIten suloinen kansi:) Olen lukenut vain PIkku Prinssin,ja senkin kauan sitten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minullakin on kauan Pikku prinssin lukemisesta. Nyt innostuin tilaamaan sen itselleni, ranskankielisenä :)

   Delete
 4. Muistoja palaa mieleen.Todella , sydän näkee hyvin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on hyvä ohjenuora elämään :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.