Monday, August 03, 2015

Maria Autio, Paperisudet


Kirjailija: Maria Autio
Teos: Paperisudet (Esikoisromaani)
Kustantaja: Karisto (2005) 
Laji: Nuortenkirja
Sivuja: 170

Yleisarvio: Taitavasti kirjoitettu, todentuntuinen, antoisa lukukokemus. Juoni hyvin kuvattuna kustantajan sivulla täällä.

Teemoja: Koulukiusaaminen, teini-ikä, kasvu, selviytyminen

Tarina vie meidät peruskoulun yläasteelle. Salla on tyttöporukan hampaissa. Koulussa käyminen vaatii häneltä isoja henkisiä ponnistuksia. Välitunteja voi viettää parhaan kaverin, rinnakkaisluokkalaisen Aletan kanssa, hänkin kiusattu. Kiusatuksi tulemisen kokemuksista he eivät saa puhutuksi keskenään, eivät liioin kerro asiasta kotona. Noinhan monelle kiusatulle käy. Pelko ja häpeä jähmettävät heidät. He eivät halua että kukaan saa tietää. Samalla he toivovat että äiti, isä, opettaja... joku pelastaisi heidät. Vertaistuki olisi kullanarvoista, mutta eipä nouse saman luokan ja saman koulun oppilaista puolustajia.

Eniten seuraamme kirjassa Sallan elämää, mutta joihinkin lukuihin Autio on kirjoittanut Tuulin ajatuksia ja tuntemuksia meille lähemmin tarkasteltaviksi. Tuuli, Tuuliviiri, käy kamppailua itsensä kanssa. Pitäisikö hänen sittenkään kuulua Sallan piinaajiin? Miltähän Sallasta tuntuu kun häntä solvataan? Ajoittaisia omantunnon pistoksia. Välillä pääsemme Virvankin nahkoihin. Pääosin kuitenkin eläydymme Sallaan. Luontevasti ja saumattomasti kerronnan edetessä. Yksi sivujuonen kaarre koostuu Virvan suuntautuneisuudesta samaan sukupuoleen, mutta ei siitä isoa numeroa tehdä. 

"Aamulla Salla olisi vain halunnut vetää peiton pään yli ja hautautua uniinsa. Herätyskello metelöi vieressä. Mä en halua mennä sinne, hän ajatteli. Kädet piti pakottaa etsimään vaatteita, pukemaan. Salla laahusti eteiseen. Jalat tottelivat kuin kone hajoamispisteessä. Kunpa olisi ollut ikuinen viikonloppu. Mutta kellon viisarit pyörivät yhä nopeammin, ne hiostivat ja pakottivat. Pian hän olisi köksänluokassa eikä pääsisi enää minnekään. Olisi pakko olla siellä. Olisi pakko vaan kestää." (s. 86)

On kuin seuraisi kaunokirjallista dokumenttia. Voi kuvitella ja melkein nähdä kiusatun tytön epävarmuuden, alituisen pelon ja varuillaan olon, piiloutumisen tarpeen, voimattomuuden tunteen, päässä risteilevät kysymykset. Äidille hän on lähes näkymätön, isä asuu uuden vaimon kanssa kaukana. Päiväkirjaan ja hiilellä piirtämiinsä susiin Salla purkaa sisintään. 

Vakavasta aiheestaan huolimatta Paperisudet oli mukavaa luettavaa. Jännäsin miten tilanteet kehittyivät, panin merkille Sallan pärjäilykeinot (tekeydy kuuroksi, älä näytä niille että itket) ja passiivisen vastarinnan. Kirjoittaja tuntee tämän aiheen ja sen ilmentymät perinpohjin. Respect. Hatunnosto. 

Ilahduin kaikista pienistä edistysaskelista. Muutama uusi ystävä. Vähä vähältä päästiin isommille vesille. Salla sai kiristävän luokkasormuksen lopulta irti ja heitti katuviemämäriin. Peruskoulu päättyi. Vapaus koitti. Lentokone kuljetti Sallan ja Alettan kauas Galapagossaarille kesäksi. Syksyllä alkaisi lukio.

Niille, jotka tahtovat lukea kirjan:  Sen saa ehkä hankituksi itselleen käytettynä tai metsästetyksi kirjastosta, vaikka painos on loppu. Tämän oman painokseni saatan laittaa blogiarvontaan, jos hennon luopua siitä. 


U u d e m p a a  t u o t a n t o a

Maria Aution 2014 ilmestynyt Varjopuutarha tilattavissa: Adlibris Maria Autiosta tekemäni haastattelu täällä        

Varjopuutarha, kuten Paperisudetkin, kertoo kiusaamisesta, olematta kuitenkaan ikävä tai ahdistava. Se oli kirjabloggaajien keskuudessa todella pidetty ja arvostettu. Huom! Kirjabloggaajat, jos tuotte linkit kirja-arvioihinne Varjopuutarhasta, lisään ne tämän postin perään. Ja tietty myös jos teillä on arvio Paperisusista.

Tässä omani alkajaisiksi: Kieltenopen kotiblogi  

ja pari lisää: Kirjasähkökäyrä ja

Sinisen linnan kirjasto  

2 comments:

 1. Onneksi Kouvolan kirjastoissa näyttää olevan näitä.

  Sinulle on haaste minun blogissani. Käypäs katsomassa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että löysit kirjastosta ! Tykkäät varmasti.

   Kiitos kun haastoit. Haaste on niin hyvä, että saatanpa tarttua siihen uudestaankin :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.