Thursday, September 10, 2015

Hämeenlinnan Janne, Tapani Bagge - Salla SavolainenTeos: Hämeenlinnan Janne 
alaotsikko: Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius
Kirjoittaja: Tapani Bagge
Kuvittaja: Salla Savolainen
Kustantaja: Tammi 2015
Lasten ja nuorten tietokirja
Kovakantinen, sivuja 42

Linkki: Adlibris.


Viehätyin tästä teoksesta tavattomasti. Luin sitä kiireettä useana päivänä mukavassa asennossa sohvalla lojuen. Suomen ja Hämeenlinnan historiaa, kulttuuria, perinnettä, Kalevalaa, suuri säveltäjämme Jean Sibelius pienenä Janne Sibeliuksena. Poika syntyi 8.12.1865 ja sai nimekseen Johan Kristian Julius Sibelius. Saamme tietää miksi hän otti nimekseen Jean, mutta enpäs paljastele juttuja. Olkoon kirjan lukijoilla yhtä hauskoja hetkiä kuin minulla erilaisia tietoja kirjan lehdiltä lukiessani. Kirja on minä-muodossa kerrottu, pientä veijarimaisuutta tarinoinnissa ja kuvituksessakin. Janne olisi takuulla arvostanut sanaleikkiä Sibelius-Akatemia / Abelius Sikatemia. Aika kujeilija.Hämeenlinnan karttaa tutkailin kauan. Tuolla Sibelius asui lapsena ja kävi koulunsa. Sibeliuspuisto oli tuolloin Tähtipuisto. 


Kirjan lukija oppii monenmoista: "JOUSISOITTIMIIN kuuluvat viulu, alttoviulu ja sello sekä kontrabasso." Kuvitus on lahjakkaan Salla Savolaisen luomusta. Hän on ammentanut ideoita historian museon kuva-arkistoista. Pidin kovasti ruskeiden sävyistä joita hän on käyttänyt kirjassa. 


Suomi oli Sibeliuksen lapsuuden aikaan suuriruhtinaskunta Venäjän alla. Sotaväki puhui venäjää, sivistyneistö ruotsia ja kansa suomea. Hämeenlinna oli kansainvälinen kaupunki. (Klikkaa kuvat isommiksi.)Sibelius näki ja koki ja kuuli musiikkia kaikessa ja kaikkialla. Hän olisi varmasti kuullut noiden kellokukkien soivan, joiden edessä otin tuon ensimmäisen kuvan kirjasta. Viimeisen kuvan olen ottanut meidän pihan sammalpeitteisen kaivon kannella. Molemmat mainitut kuvat otin sinä päivänä kun posti toi kirjan minulle. Satuin olemaan kameran kanssa pihalla. Kyllä huvitti kun sitten kirjasta löytyi:

"Samoilin usein metsissä viulun kanssa ja pidin konsertteja linnuille ja muille eläimille. pääsymaksuksi otin vähän sammalta taskuun."


Tuumailin lukiessa kaikenlaista, muun muassa lahjakkuuden mukanaan tuomia etuja ja haittoja ja sitä miten lahjakas ihminen huomataan jo  lapsena. 

Teos on oikea runsaudensarvi, joka innostaa ottamaan historian kirjan ja muita hakuteoksia käteen ja ahmimaan lisää tietoa Suomesta ja musiikista ja soittimista. Kuvituskin pistää mielikuvituksen ja ajatukset liikkeelle. Tunsin viihtyväni, virkistyväni ja sivistyväni Hämeenlinnan Jannen seurassa. Verraton opus. Vaihtoehto tiukan asialliselle tietokirjalle. Sopii lapsille ja nuorille. Sopii aikuisille. Sopi minulle. Suosittelen lämpimästi.

4 comments:

 1. Onpa taas esittelyssä mielenkiintoinen ja kauniisti kuvitettu kirja. Salla Savolaisen tyyli on niin kiva, ja onhan kuvatussa maailmassakin paljon (vanhan ajan) kauneutta. Niin, taidan kiinnittää tällaisissa kirjoissa enemmän huomiota kuvitukseen kuin tekstiin... Tekstistä löytää varmaan aikuinenkin kiinnostavaa tietoa.
  Kiitos näistä kirjapostauksistasi. Viime aikoina en ole ehtinyt kovin paljon lukea, varsinkaan kaunokirjallisuutta, mutta blogistasi saa hyviä vinkkejä. Jos sitä vaikka jouluna ehtisi noudattaa hyviä perinteitä ja lukea oikein antaumuksella!
  Ihania kelloja ensimmäisessä kuvassa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin kirjaa lukiessani miten paljon menetettäisiin ilman noita kuvia. Nykylapsen (tai aikuisen) mielikuvitus ei kantaisi niin pitkälle että voisi kuvitella asioita joista ei ole muistikuvia tai mielikuvia.

   Jouluna onkin erityisen nautinnollista lukea, ja vanhanajan kirjat kuvituksineen silloin mieluisia.

   Kaikenlaiset kellokukat ovat ihania, ja tuo runsaskukintoinen pisamakello erityisen komea isoinen kelloineen.

   Delete
 2. Tuo kirja pitää lukea, kun tänä J.S:n juhlavuotena on järjestetty niin paljon häneen liittyviä tapahtumia täällä HML:ssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hämeenlinna onkin nyt extra-virittynyt kaikkeen Sibeliukseen liittyvään. Tämä kiva tietokirja kruunaa kokemuksen :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.