Thursday, October 15, 2015

Saarivirta - Kaukonen: Rikas elämä


Teos: Rikas elämä
Alaotsikko: Parempaa arkea hidastamalla
Tekijät: Leila Saarivirta, Martta Kaukonen
Kustantaja: readme.fi
Ulkoasu: Kovakantinen, pienehkö, 345 grammaa
Sivuja: 203
Yleisvaikutelma: Tulipa tarpeeseen!


Olen ollut jo kauan Leila Saarivirran mainion blogin lukija. Hän antaa menovinkkejä ilmaisiin kohteisiin, kuten luontopoluille ja talvipuutarhaan, ja elää kuten kirjassakin opettaa; säästäväisesti mutta ei saidasti. Blogin nimi on Pihin naisen elämää.


Kirjan toisella tekijälläkin on blogi; Martan satublogi, Tilli ja persilja

M e n e s t y s . Mitä menestys on? Voihan se Roope Ankalle merkitä kahisevaa ja kilisevää rahasäiliön täydeltä, mutta eiköhän ihmisen mitta ja elomme täyttymys koostu muusta kuin aineellisesta hyvästä. 


Rikas elämä on kompakti teos, joka pistää katsomaan omaa elämää arvioivasti. Näännynkö työmäärän alle? Onko elämä pelkkää suorittamista? Jääkö muu elämä elämättä? Kirja auttaa pistämään asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja antaa runsaasti konkreettisia ideoita nikkaroida oma arki sopivammaksi. Lukija peilaa siitä omaa arkeaan, omaa tilannettaan, ja mahdollisesti innostuu tekemään muutoksia. Kirja neuvoo miten, ellei itse keksi.

Kustantajan esittely luettavissa täältä: LINKKI.


Omasta taustastani löytyy juuri sitä mistä tämä teos kertoo ja varoittaa. 10 vuotta sitten hypähdin vinhaa vauhtia pyörineestä oravanpyörästä. Kun syksyllä 2005 tarjoutui tilaisuus, hidastin. Jäin tekemään töitä kotoa käsin.  Aikaa jäi ulkoiluun, leipomiseen, puolisolle, ystäville. Osasin nauttia siitä autuudesta kauan, kunnes nyt yhtäkkiä tämän vuoden syyskuussa elämäni alkoi muistuttaa menneisyyteni hektisyyttä, uuden opetustyön myötä. Juuri silloin tämä teos tipahti kuin taivaasta syliini. Kun minulle luvattiin arvostelukappale, odotin sitä kuin Musti postilaatikolla. 

Odotukseni palkittiin. Teksti on juuri sitä itseään; kartta ja kompassi hyvään, elämisen arvoiseen elämään, jossa hoppu on pahasta ja hiljentyminen, hidastaminen ja arjesta nauttiminen takaavat menestyksen. Olen keksinyt ja löytänyt nämä totuudet aikaisemminkin, mutta niihin on aina silloin tällöin tietoisesti palattava jotta elämä ei huomaamatta luiskahda sivuraiteille. 


Taidamme kaikki tietää sen ilmiön kun ajattelemme pikaisesti käväistä netissä, ja kolme tuntia myöhemmin edelleen notkumme siellä. Sama juttu voi varkain tapahtua muullekin elämälle, ellei tietoisesti ohjelmoi itseään ja ajatuksiaan terveemmille urille.

Kirjan tekijät ovat koonneet kansien väliin muutamien ihmisten kokemuksia hidastamisesta vaikeiden elämänvaiheiden jälkeen, ja omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan, sekä listanneet konkreettisia ehdotuksia elämänlaadun parantamiseksi. Jos tuntuu että haluaisi kokeilla jotakin, mutta pelkää isoja muutoksia, voi aloittaa pienen mittakaavan muutoksista ja haasteista.Kirjan loppupuolelta löytyy 10 kohdan haaste (sivu 197 - ). 

Luin sen tyytyväisenä, koska toteutan omassa arjessa monia noista ja aina uudelleen havaitsen niiden hyvää tekevän vaikutuksen. Tein eilen yhden pienen suuren teon; poistin älypuhelimesta meilivaihtoehdon. Luen meilit joka tapauksessa kotitoimistoni tietokoneelta. Ihan turhaa käydä samat postit läpi puhelimesta, kun se läpikäyminen ei ole muuta kuin "klik, delete". Kummasti olo keveni kun jätin turhuuden pois. Kirjasta saa viljalti ideoita miten karsia turhaa, hankalaa, ikävää painolastia viikko-ohjelmastaan ja jopa omista ajatuksistaan. 

Kouriintuntuvien arkisten tekojen ohella Rikas elämä sisältää myös abstraktimpaa, filosofisempaa pohdintaa arvoista, perheen merkityksestä, tavaratulvasta, ystävyyssuhteista, tyytyväisyydestä tässä ja nyt. Millainen elämä sopii minulle? Mikä tekee minut onnelliseksi? Mitä on oikea ja väärä kiltteys? 


Kirjan tekijät käsittelevät monia aiheita ja teemoja, joiden pohtiminen on paikallaan meistä jokaiselle. Luin teoksen hitaasti ja tuumaillen. Totesin että tarvitsin sitä juuri tänä syksynä, jolloin elämäni oli uhannut kääntyä hitaasta nopeaksi. Työni on kivaa ja palkitsevaa, mutta en halua palata niihin aikoihin, jolloin tein sitä tauotta ja paloin loppuun. Siihen kai sanonta "polttaa kynttilää molemmista päistä" viittaa. Tänä syksynä poltan takkatulta ja tallilyhtyjä.

Teoksen voi tilata esimerksiki täältä: ADLIBRIS


Mieli rauhoittuu miellyttävästi kun lukee tämänkin leppoisan elämän listan. Lautapeli esiin ja tietokonepeli sivuun. Kynä käteen  ja näppäimistö lepäämään. Katse pois ruudulta. Katsokaamme ikkunasta ja menkäämme ulos. Kuulutaan yhteisöön. Ollaan muiden ihmisten seurassa. Opetetaan näitä elämäntaitoja lapsillekin.


4 comments:

 1. Oiva postaus ja kyllä vaan: Pihin naisen blogi on kiinnostava, elämänmyönteinen ja informatiivinen ja ilokseni sain lainattua tämän kirjan heti tuoreeltaan. Erinomainen, kokemuspohjainen, osoittelematon ja patenttiratkaisuja tarjoamaton teos, joka lempeästi ujuttaa lukijansa pysähtymään "onko tämä juuri se mitä elämältäni haluan, mikä on itselleni ja läheisilleni hyväksi"-kysymyksen ääreen. Vailla ikäpolvisidonnaisuutta kysymys tuntuu olevan relevantti, sillä aika ajoin yllättää itsensä reuhtomasta maailmaa valmiiksi... Elämähän kuitenkin on tässä ja nyt. Tänään on avain eiliseen & eväät huomiseen:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista. Hyvin puhuttu. Voin allekirjoittaa kaiken sanomasi, vaikka en itse olisi osannut pukea kaikkea tuota noin taitavasti sanoiksi :)

   Delete
 2. Vähän samantapainen kirja on Pertti Purosen "Irti kiireestä", jonka jo vuosia sitten ostin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitä en tunne, mutta olen lukenut joitakin muita stressittömän elämän opuksia vuosien varrella. Itse asiassa olin juuri ajatellut hakea kirjahyllyjen uumenista esiin yhden jota tekee mieli selailla. En muista nimeä enkä tekijää, mutta on Aurinko Kustannuksen julkaissema ja olen siitä jopa tehnyt blogiin postauksen :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.