Monday, October 12, 2015

Soiva tuutulaulukirja


Teos: Soiva tuutulaulukirja

Tekijät: Leena Järvenpää (toim.), Virpi Penna (kuvittaja), 
Vilhelmiina Luokkanen (laulujen säestäjä)

Kirja sisältää: 30 kehtolaulun sanat ja nuotit sekä säestyksen

Kustantaja: Tammi (2015)

Lue lisää #kirjasta

Mistä lähtisin laulamaan tämän teoksen ylistystä? Se on pieni ihme, iki-ihana. Esipuhekin saa minut ihastumaan. Se alkaa näin:

"Kaikkialla maailmassa, kaikkina aikoina, lapsia on laulettu uneen. Lapsemme ovat saaneet nukahtaa syliin, tai kehtoon, liekkuun tai lullaan."

Tuutulaulukirja on yksinkertainen, mutta nerokas. Siitä huokuu perinne ja ikiaikaisuus. Suomalainen kansanperinne. Ja musiikkihan on yleismaailmallista, kielirajat ylittävää. Kun kerroin tutulle kustantamon ihmiselle saaneeni opetuspaikan päiväkodista suomea ulkomaalaisille äideille - opettajana, hän kysyi ottaisinko mainitun tuutilullaa - kirjan siellä kokeiltavaksi. Totta ihmeessä otin! Suurkiitos. 

Suomen tuntimme päiväkodissa alkavat siten että ulkomaalaiset äidit istuvat ringissä, kullakin yksi pikkuapsi mukana, ja lastenhoitaja laulaa aloituslaulun. Sitten seuraa loruleikki. Lapset ovat aivan innoissaan mukana, ovat olleet alusta alkaen. Nykyään he osaavat jo odottaa yhteistä laulu- ja leikkihetkeämme ja jotkut tapailevat sanojakin. Se on sanoinkuvaamattoman ihana yhdessäolon ja ryhmäytymisen hetki. Sen jälkeen alan opettaa suomea ja tiimini kaksi hoitajaa paimentaa päiväkodin leluille leikkiviä lapsia. 

Ekalla kerralla syyskuun alussa jotkut lapsista itkivät ja halusivat kotiin.  Itku vaimeni heti kun laulu alkoi. Toisella kerralla näkyi selvästi että lapset tulivat enemmän kuin mielellään. Ryhmässämme on 1/2 - 3 - vuotiaita lapsia. Ollaan edetty runsas kuukausi. Suunnittelen sopivaa tapaa ottaa kehtolaulukirja mukaan opetukseen. Voi että siitä tulee mukavaa ! Toivottavasti ei käy niin että me kaikki nukahdamme.


Pikkuvauvaa isompien lasten kanssa on kiva katsella noita suloisia kuvia. Loppupuolelta löytyy muutama sivu unirunojakin.


Nalle on suosittu nukkumislelu. Olen saanut kuvan oranssin nallen blogikaveri Jaelilta Israelintuliaisena. 


Konstailemattomat käyttöohjeet ovat kirjan lopussa sivulla 78. Miten musiikki alkaa, miten soitetaan kaikki laulut tai vain yksi, miten musiikki saadaan loppumaan. Voimme laulaa lapselle tai antaa pelkän musiikin soida. Äänentoisto on aika hyvä. Ei muistuta tavaratalojen ärsyttävää plinkka plonkka - musaa joulun alla. 

Mitenkähän luolahmiset nukuttivat jälkikasvunsa? Nuijalla päähän?

Mieleen pyrkii kaikenlaisia muistoja lasten nukuttamisesta, omia ja  ystävien kertomia. Yksi ystäväpariskunta heilutti pikku tyttövauvaansa lakanan sisässä hirveässä kaaressa. Katselin kauhuissani lentääkö pienokainen ikkunasta ulos. Ei lentänyt vaan nukahti. Kehtolaulukirja olisi todennäköisesti tepsinyt paremmin eikä isälle ja äidille olisi tullut hiki pintaan. 

Ei hassumpi äitienpäivälahja tai isänpäivälahja, tai lahja äidiksi ja isäksi tulemisen kunniaksi. Mainio joululahjaidea. Vaikea kuvitella parempaa lahjaa pienten lasten vanhemmille tai heidän muille hoitajilleen. 

Adlibris. LINKKI  "Yhteinen iltahetki on tärkeä niin lapselle kuin aikuisellekin ja yhteisten unilaulujen avulla laulat lapsellesi lempeitä muistoja."

Lisään tuohon että iltaunien lisäksi pienet nukkuvat myös päiväunet. Ainakin jos vanhemmilla on onnea. Sukulaispoika nukkui hyvät yöunet mutta ei lainkaan päivällä jo aika pienestä lähtien.

Ryhdyn suunnittelemaan miten hyödynnän kirjaa maahanmuuttajien kanssa. Nyt on opittu suomea sen verran että voin esitellä tätä aarretta ja opettaa samalla sanoja kuten "nukkua" ja "nukuttaa", "laulaa" ja "laulu". Tästä tulee hauskaa. 

Lisäksi mietin ostanko teoksen joululahjaksi ulkomaalaiseille ystäväpariskunnalle joille on juuri syntynyt uusi vauva. He kumpikin ovat musiikki-ihmisiä, jotka laulavat ja soittavat lapsilleen. Tämä voisi olla mainio lisä ja alkupotku siihen kun lapset menevät suomalaiseen päiväkotiin. 

4 comments:

 1. Voi kun jokaiselle lapselle maailmassa olisi lämmin syli ja joku joka laulaisi tuutulaulun...
  Tästä aiheesta tulee surullisiakin ajatuksia mieleen, mutta eipä mennä nyt niihin, vaan toivotaan että tuollaiset kirjat innostavat vanhempia laulelemaan. "Oravan pesä" on yksi suloisimmista lastenlauluista.
  Hieno tikkitäkki ja söpöjä nalleja. :)

  Kiitos mukavasta kommentistasi tänään. Minusta tuntui juuri siltä että olisi mukava koota pitkä kuvasarja loppupostauksella... että nyt se lomakuvien esittely sitten vihdoin loppui... :D

  Syyssäät jatkuvat tosiaan ihanina, tänään aurinko ja sumu vaihtelevat hyvin kuvauksellisesti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tosi on että kaikkien maailman lasten lapsuus ei ole tuutulauluinen, mutta tehdään mitä voidaan ja pidetään huolta niistä lapsista joita elämässämme on.

   Tikkitäkin olen ostanut Stockalta omaksi sohvapeitokseni. Hih, se on itse asiassa lasten kokoa :)

   Kiitos kiitoksista ja kiitos itsellesi Saramaisista kommenteistasi, joita olen oppinut odottamaan ja arvostamaan. Nautitaan syksystä !

   Delete
 2. Tämä on vauvalle aivan ihana kirja. En osaa sanoa tähän muuta, mutta yhdyn Saran toiveisiin, vaikka tiedänkin että...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan. Sama täällä.

   Kirja sopii varmaan isommillekin lapsille kuin vauvoille, enkä hämmästyisi vaikka se yhdistäisi perheitä :)

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.