Wednesday, July 06, 2016

Villa Kivi: Mika Wickström , Martti LintunenTätä viehättävää opusta olen ihastuksissani selannut ja lukenut muutaman päivän. Ei sillä että se olisi paksu, tai mitenkään raskaslukuinen. Olen vain yksinkertaisesti nauttinut kuvista ja lukemistani asioista, jotka saavat aikaan hämmästystä, ahaa-elämyksiä ja iloa. Miten voikin olla että lähestulkoon keskellä Helsinkiä on romanttinen rauhaisa pala luontoa, missä linnut pesivät ja joutsenet lipuvat merenlahdella? Rautatie kulkee pienen kävelymatkan päässä, kallion toisella puolella, ja asemalle on vain 10 minuutin kävely. 

Moniin kysymyksiin tulee vastaus kirjaa lukiessa. Sellaisiinkin, joita emme ehkä älynneet kysyä. Onko Eläintarhan tiellä ollut eläintarha, vai mistä nimi? Mistä Villa Kivi on saanut nimensä? Miksi kadun ja seudun nimi on Linnunlaulu? Asuuko tuolla joku?Villa Kivi, kirjailijoiden ja kirjailijajärjestöjen tukikohta. Ahaa, nimi tulee Aleksis Kivestä ! Of course. Villa Kivi, kirjailijatalo, författarhus, writers' house. Huvilassa ei asuta nykyään, mutta siellä on työhuoneet 14 kirjailijalle, Lukukeskus ry:n toimipiste, Kivi-talo Säätiön toimisto ja juhlatilat, joita kuka tahansa voi vuokrata esimerkiksi häitä tai koulutustilaisuuksia varten. Olen päässyt samaisiin juhlatiloihin kahtena kesänä WSOY:n ja Tammen lasten- ja nuortenkirjojen pressipäivänä. (Katso tämänvuotisesta käynnistäni linkki.) Siltä puolelta taloa on mahtavan upeat näkymät Töölönlahdelle ja vastarannan Oopperataloon sekä Finlandiataloon. Ylimpänä kolmikerroksisessa rakennuksessa on näköalatorni. Jos sallitaan pieni mielikuvituksen lento, katselemme paitsi ympäröiviin maisemiin, niin myös historiaan, talon menneisyyteen, siellä käyneisiin kirjailijoihin ja taiteilijoihin, Maila Talvion pitämään lukupiiriin. Kuva juhlatilan pöydästä, itse viime kesänä ottamani. (Oranssi laukku on minun.) Kauniit tuolit ja pöydät, tunnelmalliset.    


Kyllä olen hajamielisenä ja sokeana tuolla kulkenut, kun en ole  aikaisemmin pannut merkille hienoa Davidin tähden muotoista yläikkunaa. Kuvateos avaa silmät. Arkkitehtuurissa riittää ihastelemista. Luen yksityiskohtia ahmien. Ihan yllätyn kun ymmärrän miten valtavasti kulttuuria ja historiaa kätkeytyy rakennuksen sisä- ja ulkopuolelle, nykyisyyteen ja menneisyyteen. Juhlallinen tunne valtaa minut. Ensimmäinen presidenttimme, KJ Ståhlberg, asui talossa nuorena (1902-03). Kun se oli Maila Talvion koti, hänen kirjallisessa salongissaan vieraili aikakauden merkittävimpiä kirjailijoita, mm. Eino Leino. Kulttuuria, flyygelin ja kanteleen soittoa, kaakeliuuni... Voimme yrittää kuvitella ambiencen.  


Rakennus on huomiotaherättävän kaunis myös talvimaisemassa. Lähistöllä on Helsingin kaupungin (ilmainen) Talvipuutarha. Voisi olla hyvä idea käydä katselemassa Töölönrannan rantoja sieltä sun täältä suunnalta. Linnunlauluntiellä on useita huviloita ja rantaa pitkin kulkee kävelyteitä. Taidankin järjestää pienen turistiretken mainitsemiini kohteisiin elokuussa. Viime vuonna kävin sekä Villa Kivessä että Talvipuutarhassa. Talvipuutarha: postaukseni täällä. Villa Kivi, esimerkiksi täällä.

Villa Kiven kotisivut, tässä linkki. Kirja on tilattavissa sieltä. 

Teos: Villa Kivi, herrasväen huvilasta kirjailijoiden taloksi
Teksti: Mika Wikström
Kuvat: Martti Lintunen 
Kustantaja: Kivi-talo Säätiö (2011)
Oma kappaleeni: Lahja säätiöltä. Kaunis kiitos!

Vielä edessä suurenmoinen nautinto. Luen kirjan sivuilta oikean puolen palstan, jossa kaikki aiemmin suomeksi lukemani on ruotsiksi. Det blir så skönt! Samma på svenska.

4 comments:

 1. Villa Kivi on hieno näky etenkin syksyn ruskassa, kuten kirjan kannessakin. Yhteen aikaan työmatkabussini kulki siitä Talvipuutarhan editse ja ihailin aina taloa. Sisällä en ole käynyt - tietystikään :)

  Linnunlaulun huvilat ovat kaikki hienoja. Siinä vaaleanpunaisessa asui / asuu yksi tuttavani, jonka kotona olen vieraillut vuosia sitten. Pitäisikin perehtyä alueen historiaan tarkemmin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajatella että sinulla on tuttu joka asuu tai asui Linnunlaulun huvilassa !
   Minullakin kulki yhden opetuspaikkani bussi Talvipuutarhan ja Oopperan
   ohi viime keväänä ja ihailin aina maisemia niillä kulmilla :) Pitääpä katsella
   tosiaankin vielä Linnunlaulu syysväreissä.

   Delete
 2. Kun ajelen Espoosta Kuusisaaren kautta Meilahteen, näen aina tuon rakennuksen ja muutenkin ihailen koko rantatietä. Ei vain ole koskaan tullut pistäydyttyä koko sillä puolen rantaa, vaikka aina niin ajattelen. Tienoo on kaunis kaikkina vuodenaikoina.
  Kirja "pakottaa" näkemään asioita, jotka elävässä näkymässä usein jää monien muiden katsottavien "taakse".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Erittäin hyvin sanottu. (Tuo viimeinen lauseesi.) Monesti hämmästyn kun en ole nähnyt juttuja jotka ovat ihan naaman edessä. Tarvitaan joku joka mainitsee asian ennen kuin se "erää eloon" :)

   Kyllä. Kaikkina vuodenaikoina kaunis !

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.