Wednesday, February 08, 2017

Ihme, R.J. PalacioTeos: Ihme
Kirjailija: Raquel Jaramillo Palacio
Alkuperäisteos: Wonder
Kustantaja: WSOY
Suomentaja: Inka Parpola
Lasten ja nuorten romaani
Sivuja: 336
Oma kappaleeni: Lahja kustantajalta


Kirjan kuvausta voi lukea #kirjasta: LINKKI.

Yliveto tarina. Helppolukuinen, mutta syvällinen. Hauska.  Inhimillinen. Koskettava. Viisas. Pistää miettimään, punnitsemaan arvoja ja asioita joita kannattaa ajatella lapsesta asti. Paras kirja minkä olen lukenut aikoihin. Mukaansatempaava.  

Päähenkilömme, 10-vuotiaan Augustin eli Auggien kasvot ovat epämuodostuneet perinnöllisen oireyhtymän vuoksi. Hän on läpikäynyt monia leikkauksia ja käynyt kotikoulua, mutta nyt on aika mennä tavalliseen kouluun. Kotona ja omilla nurkilla ihmiset ovat tottuneet hänen eriskummalliseen ulkonäköönsä, mutta koulussa tilanne onkin aivan toinen. Sisimmässään hän on tavallinen lapsi, vaikka ulkokuori ei siltä vaikuta. 

IHME on todentuntuinen, arkinen tarina ennakkoluulojen kohtaamisesta, silmätikuksi joutumisesta, vaikeuksien voittamisesta, kasvusta, asenteista, elämän arvoista, perheen ja ystävien merkityksestä, ihmisyydestä. 

Jos on katsellut USA:laisia TV-ohjelmia, tapahtumien ympäristö ja koululaisten elämä tuntuu tutulta. "Kotiluokka", Halloween, Darth Vader, Tähtien sota, Manhattan, 86th Street...  

"Leirinuotion ympärillä olevat tukkipenkit olivat vielä vähän kosteat, mutta me heitimme takit niiden päälle ja hengailimme nuotion äärellä, paahdoimme s'moreja ja söimme parhaat käristetyt makkarat mitä olen koskaan elämässäni maistanut." (sivu 283)  

Äidinkielen maikka, herra Browne herättää lukukauden ekalla tunnilla keskustelua itsetuntemuksesta. Hän kehoittaa lapsia miettimään keitä he ovat, millaisia ihmisiä he ovat. Tunne itsesi. Hän tarjoaa niin sanottuja "ohjenuoria" joka kuulle. Syyskuun ohjenuora kuuluu: "Kun voimme valita oikeassa olemisen ja lempeyden välillä, valitkaamme lempeys." Alkuperäinen sana on ehkä ollut "kindness". Kannatan sitä elämänasenteena. Auggie tajuaa äidinkielen tunnilla käytyään että hän tulee pitämään koulusta, kävi miten kävi. Koulun henkilökunta on kuvattu miellyttävänä ja oikeudenmukaisena, ihmisinä, jotka ajattelevat lasten parasta; opettajat, rehtori, kanslisti. Juuri sellaisia aikuisia tulisi kasvavien lasten ja nuorten elämässä olla läsnä. Mänttejä on tottakai myös.

Auggien äidin suku on Brasiliasta, mikä selittänee perheensisäiset hellyydenosoitukset. Ne ovat keskivertoa runsaampia ja suloisempia. Joidenkin lukijoiden taitaa olla vaikea niihin eläytyä tai asennoitua, mutta sellaistahan elämän pitäisi olla suvun, perheen ja ystävien kesken. Kannustusta ja tukea, kiintymyksen osoitusta.

"Äiti? Täytyykö minun pelätä ikuisesti sellaisia ääliöitä? kysyin. Siis silloinkin kun olen iso. Onko se aina tällaista? Äiti ei vastannut heti, vaan otti lautaseni ja lasini ja pani ne pesualtaaseen ja huuhteli ne. Idiootit eivät katoa maailmasta mihinkään, Auggie, hän sanoi ja katsoi minua. Mutta minä todella uskon, ja isäkin todella uskoo, että tällä maapallolla on enemmän hyviä ihmisiä kuin pahoja ihmisiä, ja että hyvät ihmiset katsovat toistensa perään ja pitävät toisistaan huolta." (sivu 305) 


Tarinaamme sisältyy yhteiskunta pienoiskoossa ja siitä voi peilata omaa rooliaan yhteisössä, esimerkiksi luokkatoverina tai koululaisen äitinä / isänä. Minusta Ihme sopii kaikenikäisille lukijoille 10 ikävuodesta ylöspäin. 

Lukiessani mietiskelin kolmea sananlaskua. 

1. "Moni kakku päältä kaunis", jonka kääntöpuoli voisi olla "Moni juttu päältä katsoen ruma, vaikka sisältö onkin kaunis". 

2. "Don't judge a book by its cover." (Älä tee kirjan sisällöstä johtopäätöksiä sen perusteella miltä kansi näyttää.) ja 

3. "Beauty is in the eye of the beholder" (Kauneus on katsojan silmässä, eli meistä itsestämme riippuu mitä pidämme kauniina tai rumana.) Itsetutkiskelun paikka. Olenko pinnallinen vai katsonko pintaa syvemmälle? 

"Minusta Halloween on maailman paras juhla. Se päihittää jopa joulun. Saan pukeutua naamiaisasuun. Saan käyttää naamaria. Saan kulkea ympäriinsä ihan samanlaisena kuin muutkin lapset enkä minä ole kenenkään mielestä oudon näköinen. Kukaan ei käänny katsomaan minua. Kukaan ei huomaa minua. Kukaan ei tunne minua.

Kunpa Halloween voisi olla joka päivä. Me kaikki voisimme käyttää naamioita koko ajan. Sitten me voisimme kävellä ympäriinsä ja tutustua toisiimme ennen kuin saisimme nähdä, miltä näytämme naamioiden alla." (sivu 85) 

Kirjan elämänmyönteisyys ja optimismi, samoin kuin sen lämmin huumori, tekevät lukukokemuksesta sekä hauskan että jalostavan. 

Siitä saa innoitusta. 

Siitä jää hyvä mieli. 

Suosittelen sydämellisesti ❤️

14 comments:

 1. Onpa kirjalla tosiaan tärkeä aihe!
  Kyllä voi ymmärtää, että Halloween olisi tuollaiselle lapselle ihanaa aikaa. Kerrankin voisi olla aivan kuin muutkin.
  On osittain luonnollistakin, että (uusia) ihmisiä arvioidaan ulkoisen olemuksen perusteella, mutta siinä voidaan mennä pahasti vikaan.
  Me suomalaiset emme muuten ole ollenkaan pahimpia tässä. Sanoisin, että me yritämme kohdata ihmiset ihmisinä, katsomatta kovin paljon ulkonäköä, varallisuutta jne.
  Mukavaa loppuviikkoa! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietin lukiessani juuri tuota samaa että on jotenkin luonnollista ja automaattista arvioida ulkonäön perusteella. Ensivaikutelma voi pettää suuresti, ja niinhän sitä sanotaan että meillä kaikilla on "naamiot". Emme heti paljasta sisintämme. Luonteissa tosin eroavuuksia. Toiset ovat avoimempia kuin toiset.

   Suomalaisten kasvatusperinteeseen taitaa kuulua se että esim.varalllisuudella pröystäilyä tai muutakaan itsensä korottamista ei hyväksytä. Voi olla että se edesauttaa tasa-arvoa, mutta tietenkin on aina niitä jotka pyrkivät nostamaan itseä ja painamaan muita alas. Sellaisille ihmisille kelpaa mikä tahansa tekosyy alentaa muita. Tuossa kirjassa ne tyypit hoideltiin aika kivasti 🙂

   Delete
 2. Ai niin vielä: Kiitos kommentistasi! Kyllä, yritän valita postauksen loppuun hyvän kuvan, jotta katsojalle jäisi hyvä mieli. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No sitähän olen arvellutkin 🙂Se tämänkertaisen kuvasarjan viimeinen oli niin kauniin vihreä että se sai hymyn huulille ja ihastuksen huokauksen ilmoille 💚

   Delete
 3. Vaikuttaa hienolta kirjalta. Erilaisuuden hyväksyminen on valitettavasti vielä tänäkin päivänä joillekin vaikeaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieno kirja on! Ehkä ollaan Suomessa kuitenkin matkalla kohti tilannetta jossa erilaisuus on ihan luonnollista ja asiaankuuluvaa 💕

   Delete
 4. Olen jossain lukenut tuosta kirjasta,oliskohan ollut viikonloppulehteni kirjallisuusliitteessä.Varmaankin sellainen kirja joka olisi hyvä lukea.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on oivallinen luonnehdinta: "Kirja joka olisi hyvä lukea" 🙂

   Delete
 5. Olipas mukava postaus. Kiitos vinkistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anneli 💚Hyvää torstaita !

   Delete
 6. Juoheva ja oivaltava postaus tärkeästä aiheesta! Tämä sai miettimään, miksi toisen- ja erilaisuus poikivat luontevuuden vajetta? Onko erilaisuus joku esihistoriasta selkäytimeen jäänyt uhkakuva ja aiheutta ikäänkuin hälytyksen, jolta pyritään suojatumaan omalla agressivisella, pilkkaavalla tms. reaktiolla?
  Mainio kansi, joka haastaa kohtaamaan yksisilmäisyyttä asenteissa. Erilaisuuden voisi mainiosti kokea myös voimavarana tasapäisten tallaajien laumassa; tällä saralla on totisesti vielä paljon kynnettävää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas ! En ollut tullut ajatelleeksi tuota kansikuvaa lainkaan. Osut takuulla oikeaan kun sanot että siinä on kuvattuna yksisilmäisyys asenteissa. Esihistorian pohdintasi ovat myös varteenotettavia näkökohtia. Ja psykologiastahan tiedämme että aggressiivisuus nousee usein pelosta. Hyökkäävät reaktiot voivat selittyä sillä. Jotain sellaistakin, lajinsäilymiseen liittyvää lienee geeneissämme, mikä saa meistä monet käymään heikompien kimppuun. Edelleenkin, oletetusta sivistyksestämme huolimatta. Eipä ole koulukiusaamistakaan saatu häviämään...

   Delete
 7. Vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta, tärkeästä aiheesta. Hauskaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiiu 🙂Mukavaa viikonloppua sinullekin !

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.