Monday, February 27, 2017

Mintie Das, Kuohuva maailma


Teos: Kuohuva maailma
Kirjailija: Mintie Das
Kustantaja: Tammi (2016)
Alkuperäisteos: The Sinking World
Sarja: Storm Sisters
Sivuja: 442, kovakantinen
Laji: nuorten(aikuisten)romaani, meriseikkailu

"Tätä ei ole suomalaisessa nuorisokirjallisuudessa ennen nähty. Romaanisarja, jossa viisi 11-17-vuotiasta tyttöä ryhtyy merirosvoiksi 1780-luvulla ja seilaa ympäri maailmaa löytääkseen roistot, jotka surmasivat heidän vanhempansa."

Näyttää olevan hyvässä tarjouksessa Adlibris-verkkokaupassa: linkkiOvat erehdyksessä nimenneet kirjan "Kuohuavaksi" mereksi, ehkäpä siinä on lisäporeita mukana :) 

Pidin kirjassa kohdista joissa sai eläytyä merellisiin tunnelmiin kuten seuraavassa lainauksessa:
"Pienet laineet keinuttivat soutuvenettä lempeästi. Vesi oli täällä niin kirkasta että pinnan alle näki lähes kymmenen metrin syvyyteen. Punaisten, valkoisten, keltaisten, violettien ja mustien kalojen parvet sekoittuivat vaaleanpunaiseen, vihreään ja oranssiin koralliin." (sivu 151 - 152)

Laivaelämä purjealuksilla, aava ulappa, sään vaihtelut, veden pärskeet, kartat... kiehtovaa. Pelkkää romantiikkaa meille ei kuitenkaan tarjoilla. Terveellisen meri-ilman ja myötätuulen lisäksi koetaan vaaroja, pelkoa, julmuuksia, taisteluja. On aseita, verta, väkivaltaa. Sarja on merkitty luokkaan "lasten ja nuortenkirjat", mutta kannattaa miettiä minkä ikäiselle kirjan ostaa tai lainaa kirjastosta, ja miten herkälle. Kirjassa on raakuuksiakin.


Yksi mistä nautin oli kuvaus tarjoiluista sulttaanin hovissa, minne tytöt olivat päätyneet kahakoiden jälkeen: 

"Palvelijat laskivat makeis- ja leivoslautasia sarjapöydille. Charlien persous makealle saattoi hyvinkin vetää vertoja sulttaanin makeanhimolle... hän nappasi pikkuisen, pistaasipähkinöillä kuorrutetun ohukaisen, joka tihkui makeaa kermaa. Lämmin, pehmeä herkku suli hänen suussaan." (sivu 389) 

Mieltymykseni karttoihin sai minut ihastelemaan kohtia joissa niistä kerrottiin. Teeseremoniat ja vähemmän hienostuneet käänteet kirjan alussa Shanghain kaduilla ja torilla veivät minut mukanaan, mutta pääsääntöisesti en pitänyt väkivalta- ja kidutuskohtauksista. Kirjan juoni ja merirosvoelämän autenttisuus niitä epäilemättä vaativat. Huomaan itsestäni että raakojen kohtausten sietokykyni on vähentynyt vuosien mittaan. Hiljattain yllätyin kun en pystynytkään katselemaan vanhaa suosikkielokuvaani Kourallinen dollareita (Clint Eastwood). Kun aseet puhuivat alkumetreillä, päätin että en sittenkään katso.

Kirjan sankariviisikon on suojattava itsensä merirosvoilta ja muilta raakalaisilta. Aseita on oltava vaatteiden poimuissa, taistelutaitoja pitää harjoitella, toisinaan on sonnustauduttava mieheksi valeparran avulla. Jaa mutta eipäs nyt kerrota koko juonta. 

Mainio tarina jonka edetessä on mahdollista kuvitella itsensä merelle ja meren pohjaan, eri puolille maailmaan, sulttaanin hoviin ja elämään ilman nykyajan mukavuuksia. Naisen asemaakin tulee miettineeksi, vaikka ihmeen nykyaikaisilta tai ajattomilta meidän sankarittaremme vaikuttavat. 

Kerronta on kaukana tyttöromaaneista, mutta yhdessä kohdassa tulee väistämättä mieleen Pikku Naisia. Se on sivulla 420 kun tyttöjen kajuuttoja ja niiden sisustusta kuvaillaan. Kajuutat kuvastavat heidän mieltymyksiään ja luonteitaan. Pikku Naisissa kerrotaan perheen tyttöjen kasvi- ja kukkamaista samalla periaatteella.

Tässä linkki postaukseeni jossa kerroin Hyisten maininkien julkkareista: LINKKI

Näitä jäämme miettimään. Kirja loppui jännittäviin tunnelmiin, mutta heh, minullapa on sattumoisin osa kaksi vieressäni: Hyiset mainingit. Alan lukea sitä putkiasentajaa odottaessani. Kirjan julkaisemisen aikaan toissaviikolla meillä kävi putkimies asentammassa kellariimme uuden pumpun kun vanha hajosi ja sai aikaan tulvan. Tänään joudutaan taas turvautumaan putkifirmaan. Pesukoneen veden poistossa on ongelma ja kylpyhuoneen lattia lainehtii kun pistämme pyykit pyörimään. Uskaltaako meriseikkailusarjan kolmatta osaa hankkia; jos näihin eläytyy niin voimakkaasti että aina seilataan kodin putkistojen myötävaikutuksella? Loisketta ja pärskeitä. Hiiohoi !  

10 comments:

 1. Varmasti mielenkiintoista luettavaa, etenkin juuri kohderyhmälle. Nykyisin lukijat ehkä odottavat rajumpaa menoa, mutta vaikutteita varhaisemmasta nuortenkirjallisuudesta taitaa myös teksteissä olla.
  Minäkin pidin pienistä laineista ja kirkkaasta vedestä, mutta luettelo väreistä (5 + 3) on minusta liian pitkä. :)
  Kyllä tällä kirjasarjalla ja teidän putkiongelmilla täytyy olla jokin salaperäinen yhteys. Ei tuo voi olla enää sattumaa. :D
  Mukavaa uutta viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietiskelin itsekin tuota samaa että nykyinen sukupolvi saattaa olla rajuun menoon tottunutta. Sitäkin ajattelin että ehkä siihen tottuu ja alkaa vaatia kovempia annoksia - mutta sitten toisaalta totesin itsetutkiskeluna että itsellä on päinvastoin tainnut sietokyky heiketä.

   Olet oikeassa että luettelo väreistä on ylipitkä. Minä vaan satun olemaan ylettömän mieltynyt väreihin 😀❤️💛💜💚💕

   Saa nähdä mitä putkiston henget tuumaavat kun alan lukea seuraavaa kirjaa. Kiitos kommentista ja hauskaa viikkoa !

   Delete
 2. Charlotta11:44 am

  Hei, tämä on varmasti kiehtova kirjasarja. Hienoa, että tytöille kirjoitetaan kirjoja rohkeista tytöistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Charlotta, lukutoukka-kaverini, ihanaa että kommentoit pitkästä aikaa 🙂

   Tyttöjen rohkeutta ja reippautta oli tehostettu sillä että yhdessä vaiheessa mukaan tullut prinsessa esitettiin täysin hyödyttömänä olentona 😀

   Delete
 3. Kiinostavaa. Meidän kirjasto on ollut kiinni vuoden alusta lähtie. Syynä kirjaston paikanvaihdos. Meille rakennettiin parikymmentä vuotta sitte upea kirjasto, mutta nyt kunnan päättäjät näkivät sopivaksi muuttaa kirjaston lasten päiväkodiksi ja kirjasto siirtyy muualle. Oijoi, miten kauan meneekään ennen uudelleen avaamista. täytyy laittaa muistiin tämän sarjan nimi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kamalaa että ihmisiltä viedään kirjasto pitkäksi aikaa - onneksi ei sentään kokonaan! Netissä voi lukea kirjoja jos tykkää lukea sähköisessä muodossa. Itse en ole siitä vielä innostunut. Kotona on isot lukemattomat kirjapinot, ja kirjoja jotka odottavat toista lukukertaa, joten pärjään kirjastojen remonttien aikaan. Sitä paitsi meillä on aika lähellä toinen kirjasto kun yksi on suljettuna. Kavereilta voi lainata kirjoja jos iso puutostauti iskee 🙂 📗 📕 📙 📘

   Delete
 4. HIeno kansikuva tuossa,ja varmaan itsekin voisi tuon lukea vaikka nuorille onkin tarkoitettu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kansikuva on eri hieno ! Minä luen paljon nuorille aikuisille tarkoitettuja kirjoja, eivät ole raskassoutuisia :)

   Delete
 5. Wow, tämähän pitää ilman muuta tsekata. Kiitos esittelystä, joka oli kattava ja mielenkiintoinen ~♥~

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Irja 🙂 Hyvää tiistaita; taas uusi kuvahaaste !

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.