Wednesday, February 07, 2018

James Maclaine ja Alex Frith, Kurkista tietoonTeos: Kurkista tietoon
Tekijät: James Maclaine ja Alex Frith
Kustantaja: Tammi (2017)
Kääntäjä: Sari Kumpulainen
Sarja: Luukkukirjat
Sivuja: 15
Kovakantinen
Oma kirjani: 
Arvostelukappale kustantajalta


Hah hah, jo heti kannessa näkyy vetävää infoa; basiliski osaa juosta veden pinnalla (oikea alareuna). Koululaiset ja heidän vanhempansa ilahtuvat ja innostuvat tästä mahtavasta faktateoksesta kivoine värikuvineen ja luukkuineen. Luukun päälle kirjattuun tietoon saa lisää ulottuvuutta kurkkaamalla luukun alle. Esimerkiksi tästä viehätyin: Margherita-pizza on ilmeisesti nimetty kuningattaren mukaan ja siinä on Italian lipun värit eli vihreä (basilika), valkoinen (mozzarella) ja punainen (tomaatti). Kukapa ei pizzasta tykkäisi ja tuon tiedon jälkeen sitä on vielä hauskempi syödä. Vautsi, meillä sattuu olemaan tänään pizzaa!


Aihealueita kirjassa ovat maapallo, viihde ja urheilu, historia, luonnon ihmeet... laboratorio-aukeamaa luen ja katselen erityisen kauan. Kemian ja fysiikan kiehtova maailma alkoi raottua minulle niinä vuosina kun opetin englantia kemisteille ja laboranteille ja edelleenkin  tunnen sen vetovoiman. Kouluaikana jos olisi ollut tällaisia luukkukirjoja varmaan olisin innostunut jo silloin.

Kuvassa näemme alkuaineiden taulukon. Aineiden nimilyhenteet tulevat suureksi osaksi latinasta. Juuri tarvitsin noita tietoja sanaristikkoa täyttäessäni. Sn on tina, Zn on sinkki ja Fe on rauta. Yli puolet maapallosta koostuu kahdesta alkuaineesta: raudasta ja hapesta. Sen opin kun kurkkasin luukun alle. Ai että on mukavaa ja jännittävää.Pieni osa kirjan tietoja tarjotaan lukijalle totta vai tarua - muodossa. Pitää itse miettiä onko väite tosi. Luukun avaus selvittää miten kävi. Totta vai tarua? Hyttysellä on hampaat. (Vastaus alempana postauksessa.)

Olen aiemmin esitellyt Tammen 2014 julkaiseman luukkukirjan Kurkista avaruuteen. Bloggaukseen pääsee tästä: KLIK. Samaa luukullista sarjaa on tähän mennessä ilmestynyt seitsemän innostavaa tietokirjaa. 


Lue esittely ja/tai tilaa: Adlibris: KLIK. Ihan mahtava lahja sellaisellekin lapselle joka ei yleensä välitä lukea kirjoja. Aion antaa tämän yhdelle sellaiselle tapaukselle.Vastaus: Hyttysellä on hampaat, 
 tai oikeastaan puremaleuat.

Klikatkaa kuva isommaksi jos haluatte nähdä miten basiliski juoksee veden pinnalla. Minä lähden googlettamaan että mikä ihme on basiliski. Mielenkiinto heräsi! Hurja miten hyvä kirja. Pitäkää peukkuja että basilika ei ole jauhettua basiliskiä - meillä kun siis on tänään ruokana pizzaa. Hyttysen hampaat oli jo tarpeeksi iso uutinen. 

8 comments:

 1. Basiliski on tietenkin se pöpö mikä jää sinun hampaiden väliin ellet pese hampaita illalla pizzan syömisen jälkeen . Jos mikroskoopin alla pesemättömiä hampaita tarkkailisi näkisi vaikka mitä uutta elämää. Töissä minulla oli käytössä hyvä mikroskooppi, mutta hampaita ei tullut kyllä katsottua. Riemastuttava kirja vaikkapa minulle itselle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hih. Olen juuri käynyt hammashygienistillä. Hän ei maininnut basiliskejä 😀 Mikroskoopilla ei kannata liikaa katsella arkielämää, muuten voi kauhistua. Opettajatoverit (kosmetologikoulussa) kävivät mikrobiologian kurssilla ja kertoilivat sen jälkeen kauhutarinoita siitä mitä pieneliöitä ihmisen tyynyllä elää.

   Mutta Wikipedia kertoo että basiliski on lisko sademetsässä. Liskoista tykkään
   vaikka ötököitä kammoan ♥

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Basiliskit

   Delete
 2. Loistavan oloinen kirja:) Tuo basiliski näyttää sisiliskolta jolla on siivet:) Herkullista pitsapäivää❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvin havaittu, Päde. Muutkin ovat basiliskiä noin katselleet ja keksineet tällaisen jonka löysin googlettamalla: "Basiliski on taruolento, lohikäärmemäinen kukon ja liskon sekoitus."

   Pizza on hyvää ♥ Toivottavasti sinullakin on jotain maukasta ruokaa.

   Delete
 3. Voihan basiliski, mikä hyvä löydös, jonka talletan tulevia merkkipäiviä varten; kiitos! Tietopaketti hauskasti omaksuttavassa muodossa.
  On vaivatonta kuvitella, millaista intoa ja riemua herättää tuo tarua vai totta osiokin.
  Arasti utelee basiliskin vs basilikan kohtaloa pizzassa, nimim. huomenna pizzapäivä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että sinäkin ihastuit. Kuvat, värit, luukkujen kanssa puuhailu, tekstien lyhyys... Kyllä on kuluttajaystävällisessä muodossa tämä sympaattinen teos. 📗Tarua ja totta - osiolla voi viihdyttää itseään ja läheisiään ♥ Ai teillä on pizzaa - nam ! Olen 99 % vakuuttunut että basilikaan ei ole jauhettu liskoa. (Vaikka nykyään on sirkkaleipääkin.) Buon appetito !

   Delete
 4. Mahtava kirja, sekä lapsille että aikuisille:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikea koko perheen kirja 📗

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.