Thursday, March 08, 2018

Jani Kaaro - Väinö Heinonen, Evoluutio


Teos: Evoluutio
Teksti: Jani Kaaro
Kuvitus: Väinö Heinonen
Julkaisija: Into Kustannus 2018, klik, uusintapainos; 
teos ilmestyi ensimmäisen kerran Avaimen kustantamana 2011)
Sivumäärä: 64
Ikäsuositus: 6 +
Yleisvaikutelma: Oppimisen ilo !

Tekijöille myönnettiin lasten ja nuorten tietokirjallisuuden palkinto Tieto-Lauri vuonna 2012. (30 000 euroa)

Ajattelin hiukan pohjustaa lukemista ennen kirjan avaamista. Tunsin sanan evoluutio merkityksessä "kehitys". Googletin tarkennosta, mutta yritykseksi jäi lukea tarjottu artikkeli. Vaikeaselkoista, raskasta tekstiä. Ei kiitos. Sen sijaan tämä lasten ja nuorten tietoteos sai minut lukemaan kaiken mitä sen sisään oli kirjattu, vieläpä sellaisella innolla että tuskin maltoin laskea opuksen käsistäni kerran alettuani. 

 

Kaikkia meitä on lapsena askarruttanut mistä olemme tulleet ja miten maailma toimii, mutta harva on niin kiinnostuneena, ja niin isolla ymmärryksellä ja tajulla asioita pohtinut ja oivaltavasti teorioita kehitellyt kuin Charles Darwin. Kuvittajan näkemys hänen huoneestaan: ötököitä, lentiäisiä ja mönkiäisiä purkeissa ja kirjoja tai vihkoja, varmaankin havaintojen ja kysymysten muistiin merkitsemistä varten. Miten lajit ovat syntyneet? Miten maapallo syntyi? Mistä ihminen tuli tänne? 

Luonnontutkijat, geologit, kirkonmiehet, alkemistit... Elämän syntyä selviteltiin useilla tahoilla. Esiintyi monenlaisia arveluita elämän alkuperästä, keskenään ristiriitaisia. Tuli aika jolloin kristilliseen luomiskertomukseen ei enää uskottukaan sokeasti. Charles Darwinin isoisä oli ehdottanut jo 1700-luvulla että kaikki elämänmuodot olivat kehittyneet yhdestä ainoasta säikeestä. Eläimet kehittyivät sukupolvien sarjassa. Tätä kehitystä alettiin kutsua evoluutioksi. Vihdoinkin sain selville mitä sana merkitsee. 

Tässä vaiheessa päässäni alkoi soida suosikki-TV-sarjani, The Big Bang Theoryn, tunnussävel. Tunnarin sanat: linkki. Tiedättekö sarjan? Neljä fyysikkoa, nörttejä jotka asuvat blondin naapurissa. Evolution ja string theory mainitaan toistuvasti. Blondi ei niistä paljon ymmärrä. Kannattaisi lukea tällainen selkeä tietoteos. 


Meikäblondi tykkäsi kovasti kaikista apinaosioista ja genetiikasta. Ihmisen ja simpanssin yhtäläisyyksistä ja eroista sekä identtisistä kaksosista oli mainioita esimerkkejä, joita luin mielikseni. Klikkaa kuvat ja tekstit isommiksi.          
      

Mukavaa, kiehtovaa luettavaa. Lajien synty ja niiden moninaistuminen, luonnonvalinta, vahvimman eloonjäänti, dinosaurukset, neandertalin ihminen... Asioita on esitetty niin havainnollisin esimerkein että lukija ymmärtää asian ja toiseksi muistaa sen vielä myöhemminkin. Ihan toista kuin monet opiskeluaikojeni tenttikirjat.  

"Useimmilla maapallon ihmisillä laktaasientsyymiä tuottava geeni lakkaa toimimasta viimeistään viisivuotiaana. Se tarkoittaa etteivät he sen jälkeen voi enää juoda maitoa. Pohjoisilla kansoilla, kuten suomalaisilla, tässä geenissä on kuitenkin mutaatio, joka pitää geenin käynnissä läpi koko elämän. Sen vuoksi me voimme juoda maitoa vielä aikuisiällä."


Mistähän se valtava rakkaus dinosauruksiin alkoi - 1990-luvulla vai milloin? Ystäväni Päivin pojat katsoivat dinoleffoja jo tuolloin. Vieläkö nykylapsilla on dinoja lelujensa ja kirjojensa joukossa? Ainkin Ville Hytösen tuoreessa lastenkirjassa seikkailee Brontosaurus Beppe. 

Menneisyytemme on niin ihmeellinen kehityskulku luonnonmulllistuksineen että sitä lukiessa alkaa miettiä onko vielä odotettavissa uusi ihmislaji. Teoksen lopussa todetaan että se ei ole todennäköistä. "Varmaa kuitenkin on että niin kauan kuin olemme geneettisesti ainutlaatuisia yksilöitä, evoluutiomme ei koskaan lakkaa." 

6 comments:

 1. Tämä vaikuttaa hyvältä tietokirjalta myös aikuiselle!
  Tuo tv- sarja nörteistä on aivan mahtava, se on suomeksi Rillit huurussa (huono nimi). Siinä on se ihana tyyppi, Sheldon!

  Meidän pojanpojat ovat olleet tosi kiinnostuneita dinosauruksista. Olipa kerran ihminen ja Olipa kerran elämä on katsottu moneen, moneen kertaan. Saimme nämä vanhat sarjat nettikirppiksen kautta.

  Hyvää naistenpäivää, Rita! ♥

  ReplyDelete
 2. Samaa mieltä, eri hyvin sopii myös aikuiselle. Rillit huurussa on loistava ! Meillä on se DVD:inä, moneen kertaan katsottu, suosikkisarjamme ♥ Sheldoniin on paras 😀

  Mainitsemasi Olipa kerran - ohjelmat ovat laatukamaa. Muistan nähneeni kauan sitten. Kiva että saitte hankittua.

  Hyvää naistenpäivää sinullekin 🌹

  ReplyDelete
 3. Mahtava ja hauskasti rakennettu riskinoloinen tietopaketti, jonka sanoman perillemeoa ei joudu epäilemään! Semminkin, kun lapset luonnostaan ovat loputtoman tiedonhaluisia ja -janoisia. Miksi tieto pitäisikään ollakseen ns. uskottavaa aina tarjoilla niin kuivan teoreettisella tavalla, että hampaissa narskuu?

  Dinot, jee-jee; lastenlasten suusta toiveikkaasti: "Oliks silloin vielä paljoki dinoja, kun te olitte vielä lapsia??"

  Ihmetellään mennyttä ja tulevaa sekä roikutaan tiedonpuun oksilla, mutta juuri nyt ruusuista naistenpäivää Sinulle:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiedonjanoahan kuiva tietoteoria ei sammuta, kaivataan jotain mehevämpää 🍎
   Tässä teoksessa on jutut hauskassa muodossa. Ei narsku hampaat 😀

   mehän olemme vielä todella nuoria kun meidän lapsuudessa ei todellakaan ollut dinoja.

   Voi miten mukava ajatus sinulta, roikkukaamme tiedon puusta tosiaankin ja heilautellaan itsejämme liaanin avulla oksalta toiselle 🌳 Naistenpäivän ruusu toivotuksin sinullekin 🌹

   Delete
 4. Kiitos kirjaesittelystä! Tämä vaikuttaa hyvältä teokselta ja voisin hyvin kuvitella lukevani tätä lähivuosina vanhimman lapsemme kanssa. Hyvää naistenpäivää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos kommentista, Tiiu. Mukavaa että pidät huolta lasten luvuista 🙂
   Siinä pääse itsekin nauttimaan hyvistä kirjoista ja oppimaan.
   Hyvää tätä päivää 🌹

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.