Monday, March 19, 2018

Supinen - Nykänen, Kokkiklubi


Teos: Kokkikubi
Alaotsikko: Maailman paras pizza
Kirjailija: Miina Supinen
Kuvittaja: Anni Nykänen
Julkaisija: WSOY (2018)
Sarja: Lukupalat
Sivuja: 63

Lukupalat on kivan helppolukuinen kirjasarja joka on suunnattu eskarilaisille ja ekaluokkalaisille. Voi olla että 7-vuotias saa tämän luetuksi yhdeltä istumalta. Itse luin pienessä ajassa, huolimatta siitä että mietiskelin samalla henkilöiden nimiä, ranskalaista ja italialaista keittiötä, pizzan suosiota ja veivasin mielessäni ties mitä kiinnostavia juttuja, ja muistoja etanoiden syömisestä. 

Viehätyin oitis Ranska-ulottuvuudesta. Kertoja-tyttö on Madeleine, saanut nimensä kuuluisan leivoksen mukaan. Kaksoisveli Michelin on tuleva huippukokki ja kokkiklubin johtaja. "Maailman parhaat kokit ovatkin miehiä", lausahti kerran eräs ystävättäreni 10-vuotiaalle ystävällemme Villelle kun tämä alkoi kiinnostua ruuanlaitosta. En sanonut mitään, mutta närkästyin shovinistisestä väitteestä ja aivopesusta. Vieläkin jurppii. 

Madeleinen ja Michelinin lattialla konttaava pikkusisko on nimetty Bebeksi. Bébé on ranskaksi vauva, suomalaiselle siitä tulee ihastuttava pastellivärinen leivos mieleen. Ranskan kurssilaisillani on aina ollut tapana hihitellä sille. Näyte Beben puheesta: Glöö. Löttö plöö. Plöppö. Eikös olekin jotenkin ranskalaista? Mösjöö, miljöö, adjöö. 

Päähenkilöiden paras kaveri "Slaissi" rakastaa pizzaa. Jos pieni lukija ei vielä osaa englantia, kerrottakoon hänelle että slice merkitsee viipaletta. 


Lapset tuumailevat kokattavaksi etanoita tai marenkia - Slaissin kannan asiaan näkee ajatuskuplasta - mutta äiti tuleekin paikalle ja ilmoittaa että jalkapalloturnaukseen on tehtävä pizzaa. Sitä sitten aletaan vääntää, ja onhan se kaikkien herkkua, joten ei siinä mitään. Bonuksena me lukijat saamme maailman parhaan pizzan teko-ohjeen kirjan taka-aukeamalta, ravintolakokki Mikko Lahelmalta. Siellä todetaan että jos haluamme superhyvää pizzaa korvamme puolet jauhoista durum-vehnäjauhoilla. Ja eikun äkkiä kirjoittamaan ne ostoslistaan ! 


Juoneen tuo jännitystä naapurin tyttö Rosmariini merkillisen pippurimyllynsä kanssa (näkyy kansikuvassa), mutta sen enempiä älköön tässä vaiheessa tapahtumia paljastettako. Jos nyt kuitenkin haluatte enemmän tietää, lukekaa täältä: Adlibris: linkki.

Olen aikaisemmin blogannut toisesta Lukupalat-sarjan kirjasta, Paula Norosen huumorilla höystetystä Yökoulusta vampyyreineen. Postaukseni löytyy täältä: klik. Helppojen, hauskojen lukupalojen avulla pienet koululaiset sujahtavat mukavasti kirjojen ihanaan maailmaan. 

10 comments:

 1. Nämä sun esittelemät kirjat on ihania! Lasten kirjoissa on muuten vinhoja oivalluksia, niistä tulee hyvälle tuulelle.

  Ja eikös vaan jääkin mielen syövereihin kaihertamaan, kun joku päästää suustaan jotain ihan ylivoimaisen päätöntä. Mä muistan vieläkin, kun joku loihe lausumaan että kukaan ei ole niin tyhmä kuin amerikkalainen. Piteli vielä meidän amerikkalaista lasta sylissään...

  Ihanaa viikon alkua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Johanna 🌷Lasten kirjailijat ovat älykkäitä, hauskoja ja viisaita, luulen että monet heistä saavat parhaat oivalluksensa lapsilta ♥

   Kyllä on just noin niin kuin sanot. Tyhmät. loukkaavat sanat jäävät kaihertamaan. Joskus voisin melkein itkeä kun joku tokaisee amerikkalaisia halventavan lausahduksen, tai ruotsalaisia, tai naisia, tai miehiä... ja niin edelleen ☹️ Sanottakoon nyt silti tuon ystäväni puolesta että hän tarkoitti sanomansa lapsen ystävälliseksi rohkaisuksi, eikä varmasti ajatellut naiskokeista mitään pahaa. Ihmettelin yhtä kaikki.

   Ihanaa uutukaista viikkoa sinullekin 💕

   Delete
 2. Meille sanoi kerran yksi työkaveri kun olimme silloin adoptoimassa poikia Pietarista . Hän kysyi ensin että mistä aiomme adoptoida kun sanoimme hän tokaisi että "onhan nekin ihmisiä" . Minua ällistytti moinen sanonta . Mistä sinä löydät kyseiset kirjat mitä esittelet ? ne on aina niin kiinnostavia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi sentään että oli tyhmästi ja kurjasti sanottu. Vaikka saattaa jopa olla että tarkoitti hyvällä sanoa. Ikävä kyllä suomalaisia on aivopesty - paljolti samaan tapaan kuin monia muitakin kansoja - uskomaan että naapurimaissa asuu jollain tavalla huonompia ihmisiä kuin me. Jo lapsuudesta muistan kun sukulaiset ja tuttavat käyttivät sanoja ryssä ja hurri, mustalaisista puhumattakaan. Italialaisten mielestä espanjalaiset ovat törppöjä, espanjalaiset pitävät italialaisia pelleinä... ja niin edelleen. Masentavaa. Tuollaiseen ei mene mukaan kukaan jolla on sydämen sivistystä ♥️

   Kiitos kysymästä, 📙olen joidenkin kustantajien lähetyslistalla, eli saan sähköpostia julkaistavista uutuuskirjoista. Jos sähköpostiin on merkattu meiliosoite josta saa tilata arvostelukappaleita, pistän sitä kautta toivomuksen minkä kirjan / mitkä kirjat haluaisin saada ja blogissa esitellä. Eli tavallaan "maksan" kirjat kun kirjoitan niistä jutun blogiin. 📚

   Kivaa tätä viikkoa ♥

   Delete
 3. Voi hurja Sinun kanssasi:) Ei riemukkaampaa tapaa aloittaa viikko hyvällä mielellä naurusuin kuin postauksesi, tattista vaan!! Kansikuva on kuin suoraan meidän hujan-hajan keittiöstä, kun porukalla tehtaillaan sapuskaa, - hei hulinaa...

  Nuo törpöt töräytykset voi jättää omaan arvoonsa, mutta tämä teos on huippuesimerkki siitä, kuinka hauskalla ja kiinnostavalla tavalla voidaan tietoa välittää.

  Durumilla saa loistopohjan ja jättämällä kaulimen laatikkoon, vain hellästi käsin taputellen. Nyt löysi Kanssakulkija uuden jauhovinkin: Pizzajauho 00-vehnäjauhoa, hungrychef.fi reklaamilla: "Sisilian parhaisiin pizzoihin tarvitaan"... Seuraavaan pizzaan siis kokeillaan, ans kattoo..

  Löttö plööt ja plöppöä hyväntuulen viikkoa Sinulle:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aina ajattelen maanantaina postatessani tuota sinun mainiota palautettasi viikon aloittamisesta naurusuin 😀 Tattis itsellesikin siis. Hauska ajatella teidän yhteiskokkauksianne. Me mahdumme hädin tuskin kahdestaan keittiöön hyöräämään, tavallisesti pyrimme vuorottelemaan. Voisihan siihen yrittää keksiä jonkun rutiinin.

   Töräytykset jätettäköön omaan arvoonsa niin ei tule itselle huono olo.

   Suurkiitos Durum-vinkistä. Jäädään odottelemaan teidän uusia kokeilujanne.

   Miljöö-sana tuli muuten sinulta, käytit sitä hiljattain ja se jäi pääkoppaan kytemään 😎Sanaristikossa haettiin 4-kirjaimista sanaa, joka merkitsee "bensa". Kyllä yllätyin saadessani tietää että bensan lempinimi on "löpö". Mieheni tiesi, minä en ole ikinä kuullut. Höppö pöppö ja hölynkölkyn. Hymyä huuleen ja höpöä pöpöön ! 😀

   Delete
  2. Nyt on kyllä totuuden nimissä tunnustettava, että tuo porukalla tarkoitti esim. pikkumurmeleiden läsnäoloa pizzatäytteittensä valintatilanteessa ja rakentelussa. Muutoin hääräillään mieluiten yksi kerrallaan ja toinen max. avustavissa tehtävissä, sillä kumma juttu, että on kaksi tapaa tehdä asioita: tuo Kanssakulkijan ja sitten se oma, ainoa oikea:))

   Delete
  3. Joo kyllä meillekin tarkemmin ajatellen sillä tavalla porukkaa mahtuu keittiössä hääräilemään 😀Meillä on kaikeksi onneksi puolison kanssa se periaattellinen työnako että hän valmistaa ruuat ja minä leipomukset, pannukakut ja silleen. Kovasti olen alkanut haaveilla jostain kivasta pyörillä siirrettävästä aputasosta jotta voidaan molemmat yhdessä rakennella iltapalaamme ja on enemmän laskutilaa ♥

   Delete
  4. Jep ja tuo yllä mainittu siis myös vv:) Työnjako on -joustaen - mainio selkiyttäjä: meillä ovat karkeasti keitot ja laatikkoruuat meikätytön kontolla sekä kakkupohjat, loput Kanssakulkijan harteilla.
   Tuota pyörillä liikkuvaa aputasoa suosittelen lämpimästi, meillä on sellainen olohuoneessa ja siitä on ketterästi liikkuvana ja pinta-alaansa toimivampana moneen lähtöön:)

   Delete
  5. Kiva kiva. Katsellaan aputasoa kaupoista kun ehditään kierrokselle. (Paitsi että jääkaappipakastin on ensin maksettava.)

   Pelkään että tätä menoa unohdan miten ruokaa tehdään - kun puoliso hoitaa sen aina.😀

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.