Friday, March 16, 2018

Leivänpaahdin, käynti Pasilassa ja omppupiiras

 

Mieltymys paahtoleipään on varmaankin tullut jäädäkseen. Ostimme sen kunniaksi kunnollisen paahtimen. 


Vanha paahtimemme toimii kyllä vielä. Olemme aina ottaneet sen esiin kausittain, paahtaneet leipää muutamana päivänä ja sitten taas työntäneet sen kaapin perälle, viemästä tilaa tiskipöydältä. Muruja tippuu alta sen verran että tiskipöytä on ollut järkevin paikka. Kun huomasimme että olemme paahtaneet leipää joka päivä viikkokausia, emmekä usko kyllästyvämme, päätimme hankkia paremman paahtimen. Lahjoitamme vanhan kirpparille. Toivottavasti joku siitä ilahtuu, vaikkapa vähävarainen opiskelija.


Mahtavia parannuksia entiseen nähden. Reilunkokoiset aukot, joihin ei tarvitse paksumpia viipaleita sulloa kenkälusikalla, suojakansi... 


... murutarjotin joka on helppo tyhjentää.


Jos tekee enemmän kerralla, ensiksi paahdetut viipaleet pysyvät lämpiminä telineessä paahtimen päällä. Laite oli tarjouksessa 39,90 €. Saimme sen kuitenkin hintaan 29,90 € kun teimme samalla jääkaappipakastin - kaupat. (Euronics, Tammisto, Vantaa.) Siitä tulee kuluneeksi viikko tänään.


Kävin eilen tutustumassa uuteen opetuspaikkaani Pasilassa. Pakkanen ja purevan kylmä hyytävä tuuli saivat minut toivomaan hartaasti että löydän kohteen äkkiä. 


Kartalla kaikki näyttää niin selkeältä, mutta paikan päällä tajusin että Pasila sijaitsee kahdessa kerroksessa. Pitikö minun laskeutua maan tasalle vai pysytellä kävelysilloilla? Kävi ilmi että Pasilan Asukastalo minne olin matkalla on ylä- eikä alamaailmoissa. Tietä kysymällä selviydyin nopeammin kuin muuten olisin selvinnyt. Asukastalon kohdalla sormeni olivat niin kohmeessa että en pysähtynyt ottamaan kuvaa sisäänkäynnistä. Joku tuli ulos ja kysyi tietä asemalle. Hih, osasin neuvoa. 

Oli mukava käynti. Heti sisään tullessani törmäsin tuttuun naamaan; somalialaisen Khadijon (ääntäminen suunnilleen "hadidzo") olin jo tavannut eräässä mamu-projektissa muutama vuosi sitten. Kiva juttu. Hän työskentelee Asukastalossa vakituisesti. Tapasin paikan johtajan ja suomen ryhmäläisiä. Ryhmä on toiminut jo jonkin aikaa, käsitin että vapaaehtoisten voimin. Alan vetää ryhmää ensi torstaista lähtien. Toinen opetustehtäväni, vaativampi sellainen, alkaa toukokuussa, ja siinä tulee olemaan luku- ja kirjoitustaidon opetusta useina viikonpäivinä. Kalliolan kansalaisopisto on työnantajani. Kalliolan setlementti ja Helsingin sosiaalivirasto ovat kumppaneina asukastalotoiminnassa. 

Pasilan Asukastalo: linkki



Pyöräytin pitkästä aikaa omenapiirakan. Siihen tuli hassu vaikutelma perspektiivistä, koska osa käyttämistäni omenoista (tuolla kauempana) oli pikkuisia kotimaisia omppuja, osa isompia Pink Ladyjä (kuvassa etulalla). Pienten omenoitten puoli jäi litteämmäksi.


Taide putoaa räystäältä.
Pian räystäät tippuvat ja talonmiehet suuttuvat,
kuten aikanaan koulussa vitsailimme.



Kuivattu hedelmä.

24 comments:

  1. Meilläkin on tuollainen vanha paahdin ja INHOAN sen murujen tipahtelua pöydälle....ja samalla lailla pistämme aina välillä pois käytöstä, kun kyllästymme...:) Nyt voisinkin sen taas ottaa esille, rupesi tekemään mieli paahdettua Reissumiestä...namm, että on hyvää..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murujen tippujen alkaa aina nyppiä, olin suunnitellut ostavani jonkun pienen tarjottimen paahtimen alle, mutta nyt ei tarvitsekaan 🙂 Mieheni on kekannut just tuon saman mitä sanot että tumma leipäkin on tosi hyvää paahdettuna ♥️ Hän paahtaa iltapalalle tummaa, minä yhden viipaleen vaaleaa.

      Delete
    2. Kun paahdan tummaa leipää mies sanoo, että meillä tuoksuu mämmi..:)

      Delete
    3. Hih 😀 Meillä muuten on mämmiä jääkaapissa. Lidlin tarjouksesta.

      Delete
  2. Hyvä valinta, asiallisen näköinen vehje. Tuo murunkerääjä on oiva plus tuo lämpimänä pitämismahdollisuus uusi tuttavuus. Juuri herkuteltuna: Lidlissä myydään ruisneliöitä, jotka paahdettuina ovat ihan pelkästään voin kanssa todella makoisia. Perspektiivipiiras: nam-nam:)
    Fruta secan nostattaman hymyn myötä iloista ja herkullista viikonloppua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On noissa teknologian keksinnöissä ihmettelemistä. Rispektiä keksijöille ja insinööreille. Paahdetut ruisneliöt voin kanssa houkuttavat, voi että! Olen just vetäytymässä pois netistä iltapalan ääreen ja tie sinne vie paahtimen kautta 😀 Fruta seca saa hymyilemään. Pieni kiva oivallus 🍐 Kiitos hyvän mielen kommentista.

      Delete
  3. Olin joskus Itä-Pasilassa töissä (siellä missä kirjasto ja Messukeskus), ja autolla sinne ei kannata ajaa ollenkaan tuli linja-autolla, junalla, ratikalla ja usein pyörällä, viimeksi eksyin sinne autolla käydessäni Hartwall-areenalla (en asu enää pääkaupunkiseudulla). Hartwall-areenasta voi joutua ajamaan eri puolille, riippuen mitä ramppia pistetään ajamaan.

    Paahtoleipää on mukava aina välillä syödä, ja vaikuttaa hienolta leivänpaahtimelta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Päätähuimaavan monimutkaiselta vaikuttaa mutta kunhan alan käydä säännöllisesti varmaan opin systeemit. Nyt vasta tajusin että ylätasot on varmaankin omistettu jalankulkijoille ja alemmalla tasolla ajaa muu liikenne. Tulen kotoa junalla, mikä on muuten selkeää, mutta Pasilan asemalla on juuri käynnissä iso kunnostus- ja muutosprosessi. Saa nähdä miten hieno ja toimiva siitä vielä tulee. Kiinnostuneena odotan.

      Hyvää viikonloppua !

      Delete
  4. Meillä myös paahtoleipää kuuluu reilusti. Lapset tykkäävät kyllä paahtaa kaikki leivät :D Ihanan näköistä omppupiirakkaa! Kivaa viikonloppua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mikä siinä onkin että paahdettuna leivästä tulee niin mielettömän hyvää ? Ainakin varmaan siksi että se vaikuttaa tuoreelta 💚 Hauskaa että teillä lapset haluavat kaikki leivät paahdettuina 😀 Kiitos kommentista ja ihanaa viikonloppua !

      Delete
  5. Täällä paahtoleipäkone on kyllä kovassa käytössä:) Itsekkin tykkään paahtaa ruisleipää..siitä tulee niin herkkua pikkuisen lämpöisenä:) Kivannäköinen paahdin! On tuo luonnontaide vaan hienoa..niin komeita jääpuikkoja! Voi NAM miten hyvältä tuo omppupiirakka näyttää♥ Mukavaa viikonloppua♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulee tuoreempi vaikutelma leipään ♥ Kiitos, minustakin uusi paahtimemme on kaunis, varmaan jonkun insinöörin suunnittelema 😀 Mukavaa sunnuntaita teidän suunnalle, taas yksi viikko melkein ohi. Mihin se aika oikein menee ? 🎀

      Delete
  6. Minun paahtimeni on todella vähän käytössä, en edes muista koska viimeksi käytin. Onnea uuden paahtimen johdosta Rita.
    Ja hyvä että Asukastalo löytyi lopulta, ja toivottavasti siellä on kiva opettaa muita:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajattelin sinua ja kodinkoneitasi kun tuo hankimme ! 😀 Samaten ajattelin sinua jääkaappipakastimemme yhteydessä... Meidän vanha kaappimmehan oikutteli jo silloin kun kävit meillä vuosia sitten, ei tahtonut helpolla aueta vaan pisti vastaan. Saatiin aina välillä sitä vikaa hiukan korjattua. Kyllä nyt on hienoa kun ovet aukeavat helposti 💜

      Kiitos kiitos. Opetustilat ovat mukavia. Se jossa alan opettaa ensi torstaina on nimeltään olohuone. Kivaa sunnuntaita sinulle, Jael 🌹

      Delete
  7. minun leivänpaahdin on pinkki

    ReplyDelete
    Replies
    1. No voi ihmettä - pinkki paahdin 💕

      Delete
  8. Mä paahdan leipää muutaman päivän (tai niin kauan kuin paahtoleipäpaketti on tyhjä) kolmen-neljän kuukauden välein. Ja tuo murulauta on silloin tosi kätevä. Sulla on tosi muhkean näköinen paahdin, uutta muotoilua vissiin.
    Ja omppupiirakka on herkullisen näköinen nami nami.
    Tsemppiä opetukseen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä on nyt paahtoinnostus kestänyt niin kauan että ehkä ei kyllästytä ollenkaan 😀Otan aina aamulla pakastimesta niin monta viipaletta kuin aiomme käyttää. Minä paahdan iltapalalle yhden enkä useimpina päivinä kaipaa sen enempää. Eikö olekin pönäkkä paahdin? Siellä oli useita malleja mutta tuo oli eniten mieleen, ja sopii meidän keittiöön missä liesi ja mikrokin ovat mustia. Lisäksi tuo oli edullinen, tarjouksessa.

      Kiitos, Orvokki, tsemppiä sinullekin omiin hankkeisiisi 🌸 ♥ Kiitos kommentista.

      Delete
  9. Ihana omenapiirakka! :)
    Minulle tulee nykyisin aina Pasilasta mieleen poliisiasema, jossa muuan tuttu oli töissä ja muistona on tietysti myös kuva TV-sarjan pahvisten hahmojen kanssa.
    Aurinkoista uutta viikkoa! ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävin poliisiaseman passi- ja henkilökorttipuolella muutama vuosi sitten. Jokusen kuvan tänne postasinkin 🙂Mitähän TV-sarjaa mahdat tarkoittaa? Taas uusi viikko alkaa... Aurinkoa ja hyvää vointia ! 🌷

      Delete
    2. Tietenkin "Pasilaa", parasta suomalaista poliisisarjaa! :)
      https://areena.yle.fi/1-3822119

      Delete
    3. Kiitos vinkistä, vilkaisen 🙂Meillä ainoa seuraamamme suomalainen ohjelma on Hyvät ja huonot uutiset, mutta katsotaas millainen tuo Pasila on...

      Delete
  10. Meidän paahdin on tällähetkellä siellä kaapin perällä. Varmasti johtuen siitä että minä leivon sämpylöitä nykyään melkein vallan, ei tule paahdettavaa . Mutta kyllä paahtoleivät on hyviä niitä tulee syötyä vaan aina liikaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuoreet sämpylät - nam ! ♥ Me otamme aina aamulla pakastimesta leipää just sen verran kuin aiomme päivän aikana käyttää. Samaa säännöstelyä sovellan jos leivon sämpylöitä, eli pistän pakastimeen suurimman osan ja jätän leipälaatikkoon vain sen mitä sinä päivänä sallimme itsellemme 😀 Ruoka on niin hyvää että ellei pidä varaansa kohta ei mahdu ovista kulkemaan. 😀😀😀

      Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.