Monday, May 07, 2018

Anniina Mikama, Taikuri ja taskuvaras


Teos: Taikuri ja taskuvaras
Kirjailija: Anniina Mikama
Kustantaja: WSOY (2018)
Kansi: Sami Saramäki
Genre: Nuorten romaani
Sivuja: 413 

Lue lisää WSOY:n sivuilta: Linkki. Sieltä pääsee lukemaan juonikuvauksen sekä runsaat parikymmentä sivua romaanin alusta ja näkee kansikuvan hienoudet suurennettuina sekä kirjan takakannen tekstin. 

Kirjailijan esikoisteos aloittaa trilogian, jonka toinen osa Taikurin oppipoika ilmestyy 2019. Juuri suljin Taikurin ja taskuvarkaan tyytyväisyydestä huokaisten, lopussa vielä sokerina pohjalla kirjailijan kirjailemat jälkisanat ja kiitokset. Lukija saa idean siitä missä määrin tarinan tapahtumapaikan, vuoden 1890 Helsingin, kuvaus perustuu todenperäiselle historialle ja missä määrin tekijä on ottanut vapauksia ja antanut mielikuvituksen lentää. 

Alussa tutustumme nuoreen isänsä ja äitinsä menettäneensä tyttöön, Minaan, joka asuu hökkelissä ja joutuu varastelemaan. Nautin suuresti siitä miten pääsemme kulkemaan hänen mukanaan vanhassa Helsingissä. Yliopiston kortteli ja Senaatintori, lihakauppa, hattukauppa, halkokellarit. Mina erottaa väkijoukosta ryhdikkään vaaleatukkaisen herraskaisen näköisen nuoren miehen ja lähtee seuraamaan tätä. Mies on Tom, keksijä ja taikuri, Ihmeiden teatterin omistaja. Eipä aikaakaan niin Minasta tulee hänen apurinsa ja hän pääsee asumaan Tomin loisteliaaseen salaisuuksia kätkevään taloonsa. Siellä asuu pyörätuolissa äksyilevä professori, taloudenhoitaja Matilda ja tämän 14-vuotias poika Joel, sekä "tinasotamies". Luvassa on silmänlumetta, yllätyskäänteitä, juonittelua, vakoilua, naamiointia. Minan street smarts ja neuvokkuus tulevat yhtenään tarpeeseen.

Tarina tempasi minut mukaansa ensimmäiseltä sivulta ja vei vanhaan aikaan, missä saatoin vierailla tulevaisuudesta saapuneena. Elin mukana sähkön ja mekaniikan ihmettelyssä. Kuvittelin miltä mullistavat keksinnöt kuten sähkövalot ovat tuntuneet uutuuksina. Mikä ihme onkaan ollut kaupungin ensimmäinen tavaratalo pikku puotien vieressä. Entä liukuportaat sitten? Kirjailija on pitänyt hauskaa kuvatessaan millaisen vastaanoton ne ovat saaneet yleisöltä. 

Itsekseen liikkuvat portaat olivat jo nähtävyys sinänsä, mutta vielä hauskempaa oli katsoa niillä matkustavia ihmisiä. Rouvat pitelivät hameenhelmojaan ja tarrautuivat tiukasti kavaljeeriensa käsivarteen, ja aikuiset miehetkin puristivat kaidepuuta vakavin ilmein. Oman vuoronsa tullessa toiset astuivat epäröimättä liikkuvalle porrasaskelmalle, toiset taas jäivät pitkäksi aikaa empimään ennen kuin uskalsivat hypähtää kyytiin. Oli niitäkin, jotka tulivat viime hetkellä toisiin aatoksiin ja perääntyivät. Muutamat nuoret miehet seisoivat vaaraa uhmaten kädet puuhkassa eivätkä pitäneet kiinni lainkaan. (Pitää kai olla "puuskassa") (sivu 285).

Teos pursuaa mieltä ja mielikuvitusta kutkuttavia asioita. Taikurin talosta pääsee Lumottuun metsään, saamme kokea teatterin tenhovoiman, kuljemme Punavuoren rikollisten kujilla ja piilopaikoissa, koemme jännitystä kun päähenkilöt ovat vaarassa ja loppua kohti alkaa jo tukka nousta pystyyn. Tunnetta ja romantiikkaakaan teoksesta ei puutu. Oma lukunsa on robotiikan pohdinta. Tarinan henkilöistä Sotamies ei ole ihminen. Kovasti tuli Star Trekin Dr Spock minulle mieleen siinä yhteydessä. Jään muistelemaan H.C Andersenin satua Vakaasta Tinasotamiehestä. 

Kaikkein upein yllätyskäänne on se kun Tomin arvoitus selviää. Voi että on hyvin junailtu tarina ja niin vetävästi ja miellyttävästi kerrottu. Tämä on paras romaani minkä olen lukenut aikoihin. Täydet pisteet. Kestää toisenkin lukemisen, ja sitten siinä vaiheessa onkin erilaista astua tapahtumien pyörteisiin kun jo tietää salaisuudet. 

4 comments:

 1. Hieno postaus kirjasta 🌸
  Mielikuvitusta kutkuttavat asiat ovat parasta kirjoissa 🌸
  Lukuiloa 🌸

  ReplyDelete
 2. Kiitos sinulle Mai 🎀 Hyvin sanottu ja mainio meille lukutoukille sopiva toivotus perään 😀

  ReplyDelete
 3. Voisin lukea tämän niin mielenkiintoisesti sen kerroit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos sanoistasi. ♥ Tykkäsin tarinasta ihan kauheasti.

   Delete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.