Friday, August 04, 2006

VÄLTÄ NEGATIIVISUUTTA

.

Jalopeippi. Peippi = dead nettle.

Kirjoittelin joku aika sitten otsikolla

KIELI LUO FIILIKSEN

ja kertoilin siitä näkökulmasta miten ei-lauseet ja negatiivisuus voivat haitata ihmissuhteita ja tunnelmaa. En ole täysin samaa mieltä. Viestintä on monivivahteinen taitolaji. Pelkkä ei-sanan poisjättäminen ei millään muotoa tee viestistä positiivista. Tarvitaan muutakin. Ajattele näitä esimerkkejä:

Elämä on mälsää.
Mikää ei oo kivaa.

Elämästäni ei puutu mitään.
Koskaan ei oo mälsää.

Ei-lauseet ovat tuossa positiivisia viestejä, myönteiset lauseet negatiivisia.

Täältä löytyy erittäin kiva vastine kirjoitukseeni.

PERHEPOTRETTI

Siitä käy ilmi miten Tupperware-esittelijöille yritetään markkinoida myyntikikaksi ei-sanan välttämistä. Kirjoittajamme toteaa että häneltä se ei oikein luonnistu. En ihmettele yhtään. En minäkään haluaisi tyrkyttää Tuppereita. (Käytin muuten tarkoituksella ei-sanaa, wink, wink!)
.

4 comments:

 1. Charlotta2:24 pm

  Jep, olen samaa mieltä: eihän ei- sanan välttäminen ole mikään taikakeino, joka saa kaiken positiiviseksi. Lause "elämästäni ei puutu mitään" on mielestäni erittäin posiitivinen. Entäs sitten lause "ei tämä nyt niin huonosti mennyt", eikös ei-sana siinä melkeipä korostaa ajatusta, positiivista ajatusta. Ups, taisin innostua jo vähän liikaa eistä, kohtuus kaikessa...

  ReplyDelete
 2. Tervehdys pitkästä aikaa. Kiitos, että annoit kasvilleni nimen. Olenkin mietiskellyt mitä sitä tuli istutetuksi, jalopeippihän se on...

  ReplyDelete
 3. Varmasti sinun postauksista viisastuneena ja innostuneena vaihdoin töissä ensin kirjottamani negalauseen "Glöm inte att ..." posilauseeksi "Kom ihåg att ..." :)
  Hyvää viikonloppua! Trevlig helg!

  ReplyDelete
 4. Charlotta,

  Ei tuo pohdintasi ihan täysin huonoa ole. Ei paha! Ei hassumpaa. Ei ollenkaan.

  Ulkopuolinen,

  Kasvien nimet ovat aika mielenkiintoisia, ja joskus opettavaisia. Peippi on englanniksi "kuollut nokkonen" ja toden totta, sehän on selvästi nokkosen näköinen, vaan ei pistä. Jalopeippi ei ole niin paljon nokkosta muistuttava. Ostin yhtenä kesänä kasvikirjan, jossa on luonnonkasvien kuvia ja nimiä, ja vähän jalostettujenkin.

  Haydee,

  Pitääpä muistaa tuo kikka!

  Tack detsamma! Trevlig helg. Ja sama suomen ruotsiksi; trevligt veckoslut.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.