Wednesday, March 21, 2007

IRANILAISTA

.

TV esitti eilen pienen dokkarin Tampereen Hervannassa vaikuttavasta iranilaissyntyisestä Fereidun Ahamista, joka saapui 16 vuotta sitten Suomeen.

Fantastinen tyyppi, kuten kaikki muutkin iranilaiset joita minulla on ollut ilo tuntea opiskaluaikana Italiassa ja nykyään täällä pääkaupunkisudulla. Huumoria, ihmisläheisyyttä, lämpöä. Ja se kieli! Persian kieli on kauneimpia kieliä mitä olen koskaan kuullut.

Fereidun, "Freddy", pitää lähikauppaa Hervannassa, auttaa ulkomaalaisia kielivaikeuksissa ja työllistämällä heitä, pitää huolta suomalaisista asiakkaistaan, tykkää mustastamakkarasta, jota hänen liikkeessäänkin on nykyään. Joku asiakas oli aikanaan itsepintaisesti sitä pyytänyt. Väsytysvoitto varmaan. Nyt se on kauppiaamme lempisafka. Helppo ja nopea syötävä. Kaupanpitäjät eivät ehdi pitää pitkiä rauhallisia ruokataukoja.

Ohjelma uusitaan 22.3. kello 17.10. jos haluatte katsoa. TV 1. TOSITARINA: FREDDYN KAUPPA. Kaveri on ilmeisesti ollut YK:n Suomen joukoissakin tai jotain ja sai mitalin.

Tänä iltana meikätyttö lähtee solmimaan lisää suomalais-iranilaisia suhteita Naw Ruz uudenvuodenjuhliin. Vuosi 1385 on juuri pyörähtänyt käyntiin, ja bahai-seurakunta juhlii sitä ystävineen. Vaikka toisaalta ja kolmaalta muistelisin että kutsussa mainittiin vuosi 163...? Ehkä bahaiuskonnossa ajanlasku alkaa myöhemmin kuin meillä ja iranilaisilla. Tuo dokkarin Freddy taisi olla muslimi, mutta sanoi että oli vaimon kanssa päättänyt antaa tyttären valita itse minkä uskonnon ottaa kun kasvaa isoksi. Tyttö on vasta vauva. Tarvitaankohan joissakin monikulttuuriperheissä kolme eri kalenteria?

Nyt yritän päntätä persiaa päähäni, jotta voin käyttää sitä illalla. Kertaus on opintojen äiti, ja opinnot ovat opintojen äiti. Paha kerrata jos päässä ei ole mitään, joten nyt opiskelemaan.

Huomiseen. Ta farda.
.

3 comments:

 1. Charlotta5:04 pm

  Minäkin näin ihan sattumalta tuon dokkarin. Kaveri on tosi sympaattinen - ihan tuli hyvä mieli ohjelmaa seuratessa.

  ReplyDelete
 2. Samoin minä. Katsoin ohjelman. Tällaisia enakkoluuloja poistavia dokumentteja pitäisi esittää yhä enemmän. Basaari on eräs tämäntyyppinen dokumenttiohjelma Tv 1:ssä.

  Mukavia elämyksiä sinulle Iranilaisten ystäviesi parissa!

  ReplyDelete
 3. Hei Charlotta ja Leonoora

  Paljon on hyviä ohjelmia. Tuon huomasin ihan sattumalta lehdestä. Pitäisi varmaan alkaa lukea TV-ohjelmatietoja :) En ole pitkään aikaan seurannut suomalaisia proggiksia.

  ReplyDelete

Kiitos ihanista kommenteistanne. 🖤 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Pyrin vastaamaan kaikkiin ja käymään vastavierailuilla. Iltaisin en ole paikalla, mutta aamulla sitten taas.